Seksualna radoznalost kod male dece

U deo normalnog seksualnog razvoja kod dece spada i dodirivanje i istraživanje sopstvenih polnih organa u procesu upoznavanja tela. Deca tom prilikom osećaju prijatnost, tako da ta radnja može imati tendenciju ponavljanja.

Foto: Canva

Seksualna radoznalost kod dece nema isto značenje kao masturbacija kod starije dece i odraslih, jer se odvija na nesvesnom nivou, predstavlja izvor nesvesnog zadovoljstva, i nije praćena erotskom fantazijom sa ciljem kao kod odraslih.

Dečaci ranije otkrivaju svoje seksualne organe nego devojčice, ali pojedina istraživanja su pokazala da devojčice češće stimulišu svoje genitalije u odnosu na dečake.

Kada roditelji, rodbina ili osobe koje čuvaju decu primete ovakvu pojavu kod svojih mališana, najčešće reaguju stidom, besom, zbunjenošću, a naročito zbunjenošću. Uglavnom izbegavaju razgovor sa okolinom na tu temu, a skloni su decu da kažnjavaju, da im prete ili zadirkuju. Ovakve reakcije roditelja kod dece izazivaju stid, stramotu ili osećanje krivice.

Kako postupati u ovakvim situacijama?

Potrudite se da ne reagujete burno, optužujuće, ljutito ili zabrinuto.  Imajte na umu da je radoznalnost za sopstveno telo deo normalnog i prirodnog razvoja, kao i da dečja masturbacija nema seksualnu konotaciju. Najčešća  pitanja roditelja su « da li će se moje dete razviti u normalnu osobu, da li će biti opsednuto seksom, ili da li će biti promiskuitetna odrasla osoba ? ».

Razmotrite okolnosti pod kojima se to dešava – moguće je da se radi o ritualu pred spavanje (kao sisianje palca) koji dete umiruje i olakšava mu da zaspi, pa se ista aktivnost ponavlja kad god je dete uznemireno ili napeto. Ili suprotno, može se desiti da dete istražuje svoje polne organe kada je opušteno, npr. uz gledanje TV-a.   Roditelji bi trebalo da se zabrinu jedino ukoliko je dodirivanje genitalija toliko učestalo da se dete isključuje iz drugih aktivnosti, ukoliko se povlači i postaje opsednuto istom radnjom.

Najčešći uzroci stimulisanja genitalija kod dece, osim refleksnog izazivanja zadovoljstva, jeste doživljaj teskobe, napetosti, zabrinutosti ili usamljenosti. U periodu porodičnih turbulencija ( promena sredine, razvod, svađe, prezauzetost roditelja, rođenje drugog deteta) primećeno je da je ova pojava učestalija. Pojačano « erotizovani » roditelji, koji su naglašeno upućeni jedno na drugo ne skrivajući sopstvenu seksualnost, takođe mogu doprineti ovoj pojavi. Neretko i sami roditelji, ukoliko se preterano bave genitalijama svoje dece prilikom kupanja i održavanja intimne higijene mogu podstaći ovu pojavu.

Najpre razmotrite da li se vase dete oseća usamljeno ili uznemireno, kao i da li je bilo nekih promena u detetovom životu.  Razmislite koliko aktivne pažnje posvećujete detetu, u dnevnim razmerama, odnosno koliko se kvalitetno bavite detetom.

Korisno je preusmeriti pažnju deteta na nešto što mu predstavlja zadovoljstvo u spoljašnjem svetu, van sopstvenog tela.  Uvedite neke nove aktivnosti i emocionalne podsticaje u kojima će vase dete uživati,   ne tražeći utehu u samostimulaciji.

Ukoliko se ovakvo ponašanje produži ili počne da  usporava  razvoj i ugrožava zdravlje deteta, potrebno je da se obratite pedijatru i dečjem psihologu kako biste pronašli individualni model prevazilaženja problema.

Marijana PetrovićAutor: Marijana Petrović

diplomirani psiholog, specijalista medicinske psihologije.

Uže područje rada – deca, adolescenti i porodica.
Od stručnih edukacija ima završenu psihoanalitički orjentisanu psihoterapiju dece i adolescenata, mentalnu higijenu razvojnog doba, osnove porodične kao i REBT terapije namenjene deci i adolsecentima.
Preko dvadeset godina radila na Vojnomedicinskoj akademijina Kabinetu za psihijatriju i Dečjem dispanzeru.
Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete“ i "Pedijatar"

Kontakt telefon: 063/80-74-958

Podeli:

Komentari

 1. Snezana says:

  Imam Sina od 5 godina I mladjeg Sina od 2,5 godine… U poslednjih mesec dana sam videla da je naskocio na usisivac, jastuk, plisanoh medveda… A juce tj.sinoc sam videla da je mladjem sinu crvena guza, pitala Sam zasto mu je takva, stariji sin je rekao da ga je dirao… Razgovarala sam sa starijim sinom, shvatila da ga je pipkao po polnom organu I anusu… Reagovala Sam I rekla njegovom ocu, pitala Sam starije svekrvu I svekra … Jer Sam u soku , zabrinuta. . kada Sam pitala starijeg Sina zasto je to uradio rekao je NE ZNAM! Vidim da spusta glavu, stidi se I nee zeli da prica o tome. .. Pricali smo svi sa njim, I sada primecujem da je shvatio da je to ruzno I da nee treba to da radi… Da li ga treba voditi odmah kod psihologa ili mu sa pricom izbaciti to iz glave da to nee valja???? Zabrinuta majka

 2. Dejan says:

  Sin mi je star 5 godina i imali smo vec dva slucaja da je devojcice iz komsiluka koje su njegovog uzrasta i mladje, dirao po guzi i polnim organima?Da li je to normalno i sta raditi?Unapred zahvalan na odgovoru

 3. Mirjana says:

  Postovanje mene interesuje od kog doba se deca opredeljuju koji pol ih privlaci? Imam decaka od 4 godine i jako sam zabrinuta kad je u blizini musko dete bez majice maladje ili starije,on legde i kako on kaze “namesta pisu ” to traje po par min i bude skroz znojav.

 4. Nata says:

  Pozdrav, moj sin ima cetri ipo godine. Pricao mi je kako njegov drugar iz vrtica pred spavanje skine gacice I Tera moje dete da gleda njegov polni organ I da ga pipne. Kada ide u toalet, to dete stane na vrata I gleda ga, treba mi pomoc, kako da reagujem ?

  • MojPedijatar says:

   Porazgovarajte sa vaspitačem Vašeg deteta.
   Ako treba uputiće Vas kod dečjeg psihologa.

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA