Sedam stvari koje nasleđujemo od oca

Dominantne osobine oca prenose se na decu. Naravno da ste nasledili gene oba roditelja, ali ako vaš otac ima dominantne osobine, one su verovatno postale i vaše.

Foto> Pixabay

Ispostavilo se da gentika ne utiče samo na boju očiju u građu tela, već od nje zavisi i koliko smo spremni da rizikujemo, kao i u kojoj pozi obično spavamo.

Genetske karakteristike koje deca nasleđuju od očeva:

1. Bolesti srca – prema istraživanjima koje su sproveli naučnici na Univerzitetu Lester, muškarci nosioci određenog tipa hromozoma imaju skoro 50% veću verovatnoću da će patiti od bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Pod određenim okolnostima, ova osobina se prenosi na sinove.

2. Mentalne smetnje – među mentalnim poremećajima koji se prenose sa muškarca na dete mogu biti šizofrenija i ADHD. Kako otac stari, rizik se povećava jer se DNK muškarca menja tokom godina. Što se tiče žena, njihov DNK se ne menja.

3. Krivi zubi – očevi geni su glavni za zube i oblik vilice i više utiču na kvalitet i oblik zuba od majčinih. Od oca, dete može naslediti ne samo krive, već i slabe zube sklone kvarenju.

4. Problemi sa neplodnošću – naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem.

5. Pol deteta – muški geni mogu uticati na pol nerođenog deteta. Predviđanje se može napraviti pregledom porodičnog stabla oca.

6. Boja očiju deteta – crte lica i boja očiju će verovatno biti isti kao i kod oca.

7. Rast (visina) deteta u velikoj meri zavisi od očevih gena. Visoki očevi obično imaju visoku decu.

Izvor: Uduba/ Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA