Sedam odličnih recepata sa bundevom za bebe

U bebinu ishranu bundeva se uvodi već na samom početku uvođenja čvrste hrane, oko petog-šestog meseca. Na zadovoljstvo mnogih beba bundeva se može koristiti za pravljenje i slanih i slatkih kaša, za ručak ili pak za užinu, ili doručak.

bundeva1

Foto: Flickr

Pire sa jabukom i bundevom – može kao užina na početku uvođenja čvrste hrane

U malo vode kuvati sitno naseckanu jabuku i malo bundeve. Kada je  kuvanje pri kraju dodati malo kukuruznog griza i kuvati još 5 minuta. Sve  izmešati i izgnječiti i dobićete finu, bogatu užinu.

Kašica od mesa, bundeve i povrća – kada je meso uvedeno u ishranu

U malo vode  kuvati batak, nadbatak, pola crvene bundeve, luk i krompir. Kada je  gotovo, meso  iseckati nožem, a povrće zgnječti viljuškom. Gustina se reguliše tečnošću od kuvanja. Super slatko i hranjivo jelo koje može da se i izblendira ako bebin uzrast i potrebe to zahtevaju

Kašica od bundeve i prosoa – može kao doručak kod uvođenja mlečnih proizvoda

U malo vode kuvati tri kašike prosa i pola kruga bundeve. Kada je  gotovo dodati kašičicu pavlake i malo jogurta radi regulisanja gustine.

Jako fino i ukusno jelo.

Pire od povrća

Kuvati sam krompir, crvenu bundevu (muskatnu tikvu) i malo karfiola. Kada je sve  mekano, izgnječti viljuškom i dodati  kašiku punomasne pavlake.

Super jelo jer  slatkoća bundeve poništi kiselost pavlake.

 

Bebin ručak sa bundevom, krompirom i žumancetom

U malo vode kuvati sitno naseckan krompir i pred kraj dodati malo naseckane muskatne bundeve. Kada je  gotovo izblendirati, dodati sitno naseckan peršunov list i izgnječiti tvrdo kuvano žumance. Može da se doda osmina, četvrtina ili polovina žumenceta, zavisno od toga do koje faze uvođenja žumanceta se došlo.

Pire od pirniča, bundeve i blitve

Tvrdo skuvati jaje. U malo vode kuvati  pirinač, oko dve kašike. Kada provri, dodati šaku, na kockice seckane, muskatne tikve i kuvati do mekog. Pri kraju  dodati dva lista blitve i kuvati još 2-3 minuta. U tanjir izvaditi celu blitvu, pola pirinča i pola količine bundeve i u to izgnječiti tvrdo kuvano žumance. Divno i bogato jelo.

Ručak od boranije sa bundevom

Kuvati nekoliko parčadi crvene bundeve, a kada je voda provrla dodati šaku smrznute boranije. Kada je  pri kraju kuvanja dodati dve kašike pirinča i sve kuvati do mekog. Zatim sam sve zajedno izblendirati uz dodatak malo maslinovog ulja.

Super slatko i fino jelo, posebno za početak uvođenja boranije.

Recepti iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte

Podeli:

Komentari

  1. Tanja Docic says:

    Kazite moja beba od 5,5 meseci da jede za doručak? Da li moze vocna kada? Da li je to dovoljno? Kasnije naravno to ce joj nžbiti uzina. Za rucak jede povrce sa junetinom i piletinom… Samo za doručak ne znam sta BiH joj dala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA