“Savršene internet mame” i zašto ih ne treba shvatati ozbiljno

Ovaj tekst posvećujem svojoj drugarici i svim majkama koje će se možda pronaći u ovoj priči.

Foto: Canva

-Kako si? – pitam drugaricu koju zbog korone nisam videla dugo, a koja je pre par meseci postala mama po prvi put.

-Dobro sam, malo sam umorna, tek je počeo malo redovnije da spava – kaže meni drugarica, umornim glasom, ali radost kada priča o detetu se ipak oseća.

I taman da postavim još koje pitanje, eto njenog glasa ponovo:

-Ma u stvari nervozna sam… Sinoć sam našla 3 minuta slobodnog vremena da uzmem telefon nakon ne znam koliko dana i da pogledam šta se novo događa. I htela sam da se malo opustim i relaksiram, međutim naišla sam na objave mama kojima je kuća sređena, koje imaju vremena da odu kod frizera, nasmejane su, čija beba ne vrišti, već mirno spava i to samo za par minuta koliko sam našla vremena… Ja jedva stignem da se istuširam i očešljam. Podočnjaci su mi nikad veći, hormoni mi divljaju, bole me grudi od dojenja ne mogu da ih dodirnem, da ti ne pričam o kući, jer muž radi, a mene čeka i ručak i čišćenje i ja stvarno ne razumem kako im to uspeva… Šta ja to pogrešno radim? – pita ona mene očajnički.

-Znaš da je to samo slika za društvene mreže. Znaš da je to samo jedan kutak koji one prikažu na fotografiji, a ostatak kuće je upravo kao i tvoja i sama znaš koliko socijalne mreže i internet lažu, pusti to, nemoj uopšte da gledaš… – pokušavam ja da budem glas razuma.

-Ma znam, ali prevelika je promena i jako se trudim oko svega i svesna sam da ne mogu da imam sve stvari pod kontrolom, ma koliko to želela, ali ne treba mi još tamo neka internet-instagram-fejsbuk mama da mi nabija na nos kako sam loša, a kako je ona dobra. Sada mi zaista treba podrška, a ne ovakve glupe fotografije. I zaista ih ne tražim, same mi izlaze, jer sam se pre toga učlanjivala po raznim grupama i sledila razne strane ne bih li se spremila za život sa detetom. Ma nemoguće je spremiti se… – iskrenije nije mogla zvučati.

Nastavak razgovora nije bio dug, jer se mali javio po svoju dozu mleka, ali nije ni bio važan.

Zaista sam saosećala sa njom i budući da je poznajem i da znam da daje svoj maksimum u svemu, bilo mi je žao što se tako oseća. Jaka je i krhka istovremeno, a internet prostor, koliko god imao dobre strane, ume da nam nabije na nos upravo ono što ne treba.

Kao objektivna osoba, prelistala sam neke od ženskih grupa sa ciljem da vidim koje su to savršene “internet mame”. I ono što sam videla zaslužuje “internet šamar”.

Tipovi savršenih mama:

Mame doktorke – najčešće nemaju ni m sa medicinom, imaju malo iskustva, ne znaju ništa o vašoj situaciji, ne poznaju vašu istoriju, nemaju nikakve parametre… Ali tako velikodušno daju medicinske savete i čude se kako to možete da ne znate, a i za najmanji problem idu kod lekara ili postavljaju ista ili slična pitanja.

Mame savršene kuvarice – one tačno znaju kako dete treba da se hrani. Vaše dete ne želi zelene kaše, spanać? Ma nemoguće! Kod njih dete sve jede, one umeju, one su strpljive – na fotografiji, dok je verovatno zid pored sa zelenim flekama.

Mame moralistkinje – uvek imaju pravo rešenje, čak je i bezveze što ste nešto pitali, jer one nikada nisu imale nikakav problem, one jednostavno sve znaju. Ma važi!

Mame dojilje – ako kojim slučajem niste u mogućnosti da dojite, ili jednostavno ne želite, vi kao da niste ni majka. Ova kategorija je posebna priča, jer kao da ženi koja ne može da ima mleko to nije samo po sebi stresno, već mora da joj to neko tako jasno predoči. Majke dojilje bi dojile svoju decu sve dok mogu, nema veze koliko dete ima godina, jer ne postoji ništa bolje od majčinog mleka.

Mame sa svekrvama i problemima u braku – koje su vrlo nesrećne zbog toga, a i nemaju neko bajno rešenje, ali zbog toga na socijalnim mrežama imaju puno saveta kako bi one”uzele dete da ga nikad ne vidi”, “oterale svekrvu tamo gde ne treba” … Prazne priče.

Besprekorno čiste mame – kojima nije jasno kako podnosite nered, jer kod njih se sve cakli. Samo u jednom delu dnevnog boravka, sve ostalo je najčešće u haosu, ali ko to vidi, važno je da kažemo da smo u nečemu najbolje.

“Kakva si ti to majka” mame – koje će vas razapeti na zid srama zbog neke fotografije gde ste našminkane, sređene ili ste poželele da imate više vremena za sebe, a u njihovom telefonu imaju najmanje 50 selfi fotografija i jedva čekaju da se negde spreme i da izađu.

Svojeglave mame – koje ne žele ni tuđi savet, ni mišljenje, nego žele da odgajaju dete samo po svom nahođenju i pritom da im niko ništa ne kaže, ali zato one imaju reči osude za svakog ko želi da prati smernice doktora ili iskusnijih od sebe.

… Spisak se ne završava ovde, prilično je dugačak i ove grupe umeju biti više toksične nego korisne. Ovaj tekst posvećujem svojoj drugarici i svim majkama koje su se možda pronašle u priči.

Takođe, ovim tekstom samo želim da vas podsetim da su sve ove kategorije mama zbog kojih se pitate da li ste dovoljno dobre, takođe nesavršene. Kriju svoju nesigurnost tako što odaberu jednu temu kojoj će se posvetiti i o kojoj će soliti pamet.

One su sve samo ne savršene mame. One imaju potrebu za odobrenjem, za pažnjom i za priznanjem. Verovatno i vi, ali to nađete ili tražite u porodici, kod prijatelja, ne pokušavajući da se bolje osećate tako što ćete učiniti da se neka majka oseća manje vrednom i boljom od vas.

I za kraj, ovo vam piše žena koja je bila prerano rođena beba, pa porasla na adaptiranom mleku, kašica iz flašice, eurokremu, margarinu i šećeru, čorbicama, naravno i voću i povrću, ali i prženim krompirićima i pljeskavicama. Žena koja je nekada bila dete koje nije želelo mleko ako u njemu ne vidi keks, koje je jedva htelo da jede, a danas ima savršen apetit. Za sve. I porasla sam velika. Veoma. I srećna sam i zahvalna mojoj mami i porodici, baki, koje su mi omogućile sve – i ono što savršene mame nikada ne bi dale svom detetu i ono što se danas uklapa u kalup i naziva organskim.

Zato, dajte da budemo malo manje lažno savršeni, a više iskrenije nesavršeni. Više ćemo pomoći jedna drugoj. A i biće nam lakše samima sa sobom.

Autor: Julija, tim sajta NajboljaMamaNaSvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA