Saveti stručnjaka: Kada je tata previše strog

Iako pedagozi i psiholozi često ističu da nije neophodno da tate i mame imaju isti pristup detetu, velika je greška kvariti odnos tata – dete samo da bi se u porodicu uvela disciplina.

strog tata fl

Foto: Flickr

Mame često plaše decu: “Videćeš ti kada ti se tata vrati kući”. Na ovaj način one priznaju da sa svojom decom ne umeju same da izađu na kraj, ali što ima još teže posledice: pogoršavaju odnos između tate i dece. Tako, tate postaju nekakve muške baba-roge od kojih deca strepe

Očinski instinkt

Danas se često govori kako očinski instinkt ne postoji. Mame su ne samo biološkim procesom trudnoće i porođaja zauvek (mentalno, emotivno) “vezane” za svoje dete već su i pripremane na ulogu mame od samog detinjstva (igrajući se uloga sa lutkama, na primer). Međutim, tate imaju drugačiju vrstu instinkta. On je više zaštitnički i racionalan a obuhvata ne samo dete, već celu porodicu. Tate ovu svoju ulogu igraju nesvesno, baš kao i mame svoju, i takođe su na ovu svoju ulogu pripremani od najranijeg detinjstva. Tako, kada učite svog sina da “dečaci nikada ne plaču”, na primer, kada mu kupujete kao igračke plastične puške, mačeve, robote… ne možete očekivati da sutra, kada postane odrasla osoba bude onoliko saosećajan, osetljiv i brižan kao što su to mame.

Možda je upravo ta emotivna distanciranost kojoj smo učili naše sinove dok su bili deca uticala da oni postanu, u odnosu na mame, ne toliko stroži, koliko emotivno drugačiji roditelji. Racionalniji su, umeju da budu dosledniji i smireniji kada su u pitanju bitne odluke.

BUDITE TIM U VASPITAVANJU DETETA. Odredite granice strogosti. Napravite precizan dogovor: odredite situacije kada i u kojim slučajevima kažnjavate dete. (na primer, posle tri opomene, sledi primerena kazna).

Drugi roditelji

Razgovarajte o svom vaspitnom stilu. Kroz razgovore sa drugim roditeljima uspećete da se osvestite koliko ste zaista strogi, i kako neki drugi roditelji rešavaju sa svojom decom probleme slične onima koje imate vi u svojoj porodici.

Uloge

Podelite uloge. U nekim porodicama dobro funkcioniše model podele poslova. Ova podela podrazumeva ne samo kućne obaveze, već i oblasti vaspitavanja (na primer, mame su zadužene za pomoć detetu u organizovanju njegovog dana kao što su: treninzi, rođendani, pomoć u obavljanju kućnih obaveza, a tate za sve školske teme). To istovremeno znači da ukoliko dete zasluži kaznu u nekoj oblasti koja nije vezana za školu, tu kaznu treba da odredi i sprovede mama. I obratno.

Pohvale

Naučite da nagrađujete i pohvaljujete svoje dete. Vaša strogost je možda prirodna, urođena, sastavni deo vaše ličnosti. Međutim, kao što ste sebe možda odvikli od pušenja ili ubedili da je za vaše zdravlje neophodno barem rekreativno bavljenje nekim sportom ili fizičkom aktivnošću, tako možete promeniti i način ophođenja sa svojim detetom. Informišite se, mislite, razgovarajte, čitajte o roditeljstvu. Tako ćete osvestiti ovu svoju ulogu i postati još bolji roditelj, na veliko zadovoljstvo i vas i vaše dece.

Rituali

Vaš dosadašnji odnos sa detetom ćete uveliko obogatiti i poboljšati uvođenjem malih svakodnevnih rituala koji uključuju samo vas i njega. Obećajte sebi (a zatim to i ispunite) da ćete uvek jedan deo svog dana posvetiti detetu, da ćete zajedno čitati, igrati se, da ćete pokušati da ga svakodnevno nečim obradujete ili pohvalite.

Razgovor sa detetom

Šta znači biti strog ili blag roditelj? To je stvar procene i trenutne situacije. Tako, jedno dete može biti izrazito strogo kažnjeno za neki postupak, koji u nekoj drugoj porodici ne bi bio ni prokomentarisan. Zato, koliko ste i da li opravdano u tolikoj meri vi strogi – znate samo vi i vaše dete. Ukoliko vaše dete ima više od pet  godina, već možete da razgovarate sa njim o tome. Pitajte ga šta bi ono uradilo na vašem mestu, i da li misli da ste vi previše strogi. Pokušajte da napravite dogovor kako da ubuduće izbegnete situacije koje zahtevaju kazne, i kakve kazne će to, eventualno, biti.

Podeli:

Komentari