Samo ovako se sprečava širenje infekcije među ukućanima

Korona virus najlakše se širi među ukućanima, a evo kako to sprečiti!

Foto: Pixabay

Kada se jedno od ukućana zarazi korona virusom, infekcija vrlo lako i brzo može da se prense i ostalima. Upravo to je i način na koji se najbrže širi korona, a stručnjaci upozoravaju da je retkost da ako je jedno od ukućana zaraženo, da se ne zaraze i druge.

Da bi se to sprečilo, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je novo saopštenje, u kojem objašnjavaju da postoji samo jedan način da se spreči širenje virusa u kući.

Njihov savet je da čim se posumnja da neko od ukućana ima korona virus, odmah se nose maske.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti od aprila do septembra 100 domaćinstava, i tako su utvrdili da se čak 53 odsto ljudi koji dele životni prostor sa nekom ko je zaražen takođe zarazi, i to u roku od nedelju dana.

“Brza izolacija zaraženog člana domaćinstva može da značajno umanji transmisiju među članovima. Zbog toga je poželjno zaraženom članu dodeliti posebnu sobu i kupatilo”, navodi se u izveštaju. “Izolacija treba da počne čim se posumnja da je neko zaražen, i pre testiranja i svakako pre rezultata”.

Jasno, nemaju svi uslove da svaki ukućanin ima posebnu sobu, a o posebnom kupatilu da i ne govorimo. Zato je zvanična preporuka CDC da svi ukućani stave maske istog trenutka kada se posumnja da je neko zaražen.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA