Ruski pedijatar: Pa, kako onda mislite da vam dete bude zdravo?

Doktor Jevgenij Komarovskim, pedijatar, edukuje roditelje na teritoriji celog bivšeg SSSR-a

Doktor Jevgenij Komarovskim, pedijatar, edukuje roditelje na teritoriji celog bivšeg SSSR-a. Teme koje obrađuje su raznovrsne, od uređenja sobe, preko svih mogućih roditeljskih strepnji, dečjih bolesti, životnih situacija sve do udara groma.

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa dve nedelje kod kuće i tako ukrug. Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne da radimo, iako se toga manje-više ne pridržavamo. (Otkuda onolika deca po tržnim centrima?)

“Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije, već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmeh.”

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, dr Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

„Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on. Zato bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što povedemo decu bilo kuda, a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska dece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gde hrle u igraonicu ‘pošto je napolju hladno’. Tužno je i što ćete od deteta koje ide u vrtić često čuti: ‘Danas nismo bili napolju.’ ‘Zašto?’ ‘Paaaa, hladno je.’ Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku ‘maltretiranje deteta’ ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dete lepo obučeno pa ne može napolje.

Pročitajte 5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra:

1. Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

2. Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

3. Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

„Držite se ovih granica“, kaže on, „ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte! Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte!“

4. Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mestima (posebna pažnja na kvake i držače u GSP-u).

5. Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se poslednjih godina sve češće nose maske (odbijam da zamislim decu pod maskama kako čilo trčkaraju u tržnom centru!). Maska, međutim, ne spasava zdravu osobu i nema razloga da je nosi ko je zdrav.

„Masku nosi oboleli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost.“

I veoma važna napomena dr Komarovskog: „Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije. Verovatnoću obolevanja od virusne infekcije umanjuje zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmeh i vedro raspoloženje.“

Detinjarije

Podeli:

Komentari

  1. Jelena says:

    Beba od 4 meseca izbacuje jezik od rođenja, jedan medicinski radnik je rekao da je to posledica zato sto je dete imalo hiperbilirubinemiju. Da li je to istina?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA