Ruski neurolog: Zašto današnjoj deci mozak ne radi

Dajete li svom detetu da vaja glinu i koristi makaze? Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

Foto: Pixabay

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

“Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom – nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju “hipertekstove”, uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku”, kaže naučnica.

Bučno, bezobrazno i aljkavo dete nikad ne treba da menjate: Na vama je samo da ga volite!
Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije… Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

“Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

Ako malo dete koje je pošlo u školu nije naučilo da lepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena.”

Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vreme ne razvijete finu motoriku kod dece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi”, poručila je naučnica.

Stil

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA