Roditeljske taktike protiv dečije manipulacije

Deca su majstori manipulacije. Koriste svoj šarm, okreću odrasle jedne protiv drugih i primenjuju glasno cmizdranje u javnosti.

manipulacija

Foto: Flickr

Zato je vaš posao da idete s njima u korak, poručuje Kevin Zolman, koautor knjige “Vodič za roditelje od teoretičara igre”. Evo nekih od saveta iz knjige:

Nametnite im saradnju

Za braću i sestre koji odbijaju da rade zajedno, Zolman preporučuje dilemu zatvorenika. Dajte im zajednički zadatak, a onda im oboma dajte istu nagradu ili kaznu, već prema rezultatima tima. Ako je jedno dete zabušavalo, sledećui put će ono drugo odbiti da sarađuje i oboje će nadrljati. Tako ćete vremenom klince naučiti timskom radu.

Neka plate za privilegije

U nekim situacijama jednostavno ne mogu sva deca dobiti jednako, i morate da pribegnete solomonskom rešenju. Ko će dobiti veću sobu ili čast dad a ime kućnom ljubimcu? Neka za ovakve privilegije plate dodatnim kućnim poslovima ili svojim džeparcem.

Koristite pretnje, ali ostvarive

Nećete ih zaplašiti urlajući da ćete okrenuti kola i vratiti ih kući. Zolman to zove pretnjom bez pokrića. Deca prozru vaše blefiranje, jer znaju da ne želite da i sami ispaštate zbog njihovih grehova. Zato birajte kazne koje vama idu u korist: “Prestani da udaraš sestru ili idemo kod babe umesto u bioskop!”

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA