Roditelji okače i do 1500 fotografija svoje dece do 5 godine, a evo gde mnoge završe

U današnje vreme nemoguće je skrolovati kroz svoj Instagram fid a da ne vidite fotografije dece. Roditelji često govore da su oprezni kada objavljuju fotografije svoje dece na mreži, ali to ipak čine.

Foto: Pixabay

U istraživanju koje je sproveo McAfee otkrilo je da se 71% roditelja slaže da fotografije mogu završiti u pogrešnim rukama, ali generalno većina roditelja se nije plašila da će se to desiti njihovoj deci.

Zabrinjavajući podaci
Za mnoge iznenađujuć podatak kaže da roditelj u proseku objavi skoro 1.500 fotografija svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina. Ovo su podaci istraživanja koje je sprovedeno među 2000 roditelja koji koriste društvene mreže od strane sajta iz Velike Britanije Tech Parent Zone, koji se bavi izazovima digitalnog doba.

Posebno zabrinjava kada se uzme u obzir da nešto više od četvrtine roditelja ima podešavanja na javni pristup, što znači da svako može da vidi šta objavljuju, čak i ako nisu prijatelji. Danas nije neuobičajeno ni da se fotografije dece postavljaju na Internet pre nego što se rode i to je trend koji prati sve veći broj budućih roditelja u Srbiji. Nije retkost ni da roditelji prave Instagram i Facebook naloge svoje male dece.

Iako postoje varijacije u pogledu učestalosti i načina korišćenja interneta, problemi i izazovi su slični svuda u svetu. Rizici objavljivanja dečijih fotografija su veliki, budući da predatori na Instagramu vrebaju naloge roditelja na kojima se nalaze ovakve fotografije.

Slike dece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji. Iako se kopirane fotografije same po sebi ne bi smatrale materijalom za eksploataciju, na tim sajtovima često su praćene komentarima u kojima je dete eksplicitno predstavljeno kao seksualni objekat.

Deca su svesna svega
Druga studija koju je sproveo Univerzitet u Mičigenu pokazala je da većini dece od 10 do 17 godina ne smeta što njihovi roditelji objavljuju njihove fotografije na Internetu. Ali većina kaže da im je draže kada roditelji traže dozvolu. Deca su istakla i da postoje neke stvari koje ne žele da njihovi roditelji objave.

Studija u Mičigenu pokazala je da su deca veoma svesna kada njihovi roditelji objavljuju njihove fotografije i mogu da vide razliku između pozitivnog i negativnog sadržaja koji se deli. Neki primeri stvari koje su deca osećala da su zabranjene kada je u pitanju roditeljsko deljenje uključivali su njihove fotografije sa partnerom, fotografije „svakodnevnih“ aktivnosti i druge privatnije trenutke.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA