Roditelji kao ključni faktor tretmana autizma kod dece

Britanski lekari otkrili su prvu efektivnu metodu u lečenju autizma, pri kojoj su deca pokazala izuzetan i trajni napredak. U velikoj studiji Univerziteta u Mančesteru, stručnjaci su pokazali da roditelji mogu biti naučeni tehnikama kojima će pomoći deci u boljem komuniciranju.

autizam

U studiji su učestvovala 152 deteta koji pate od teškog autizma, a razultati su pokazali da su deca između druge i četvrte godine pokazala znatan napredak, piše Daily Mail.

Šest godina kasnije, kada su deca imala između 8 i 10 godina, deca čiji su roditelji učestvovali u studiji imala su za 27 odsto manje teškog autizma od one čiji roditelji nisu učestvovali.

Na početku studije, većina dece nije bila svesna ljudi oko njih i ignorisali su roditelje svaki put kada bi ih pozvali po imenu.

Ipak kasnije, čak i nakon pauze od pet godina bez intervencija terapeuta, neki od njih su toliko napredovali da običan posmatrač nikad ne bi primetio njihovo stanje, navode naučnici.

Kod dece tog uzrasta se obično stanje pogoršava, pa je rezultat ovog istraživanja zaista neverovatan, kako navode istraživači.

“Ukupni rezultat je impresivan i to smo shvatili čim smo videli rezultate“, rekao je Džonatan Grin sa Univerziteta u Mančesteru, koji je predvodio studiju i dodao da se ne radi o leku, ali da je tehnika pokazala trajan napredak.

“Deca kod koje se primetio veliki napredak će i dalje pokazivati simptome u varijabilnoj meri, ali smo pokazali da učenje roditelja da komuniciraju sa svojom decom može da doprinese poboljšanju na duge staze.“

Tehnika se zove Predškolska terapija komuniciranja za autizam (PACT) i pokazuje roditeljima kako da protumače i pokupe male znakove koje koriste njihova deca kada se igraju i kako da reaguju na njih na način na koji će ih ohrabriti da komuniciraju.

Program, koji je trajao 12 meseci, uključivao je dvosedmične i onda mesečne sesije, u kojima su snimani roditelji i deca dok se igraju i analizirani obrasci komunikacija kod dece. Roditeljima su kasnije puštani snimci, minut po minut, kako bi im pokazali kako su njihova deca reagovala u različito vreme.

Zatim im je rečeno kako da utiču na njihovo ponašanje, tako što će u pravo vreme da ih ohrabre da komuniciraju s drugima.

Istraživači koji su sproveli studiju očekuju da će ovo rezultirati promenama u tretmanu autizma.

B92

Podeli:

Komentari

 1. marijana says:

  Ja imam sina sad CE 3 godine u junu da napuni samo zove tata.ajde I daj ovako sve razume al slabo hoce da prica rezultati su mu svi dobri.

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZAN je pregled logopeda!

   To je jedini način da se dete proceni, a pregled logopeda NE treba odlagati.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA