Reklamni leci u školama

Uprkos tome što je većina osnovnih škola u svoju ponudu uvrstila različite oblike vannastavnih aktivnosti, kao što su literarne, dramske sekcije, hor, sportske sekcije, učenicima se i dalje nude različiti privatni kursevi.

“U školama za vreme nastave nije dozvoljeno deliti nikakve propagandne materijale, a sve vannastavne aktivnosti koje se nude učenicima i koje se plaćaju, đaci nisu obavezni da pohađaju, mada roditelji moraju biti upoznati sa njima”, rekao je Tanjugu načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

On kaže da su direktori škola odgovorni za zakonitost rada i dužni su da u skladu sa tim i postupaju, a godišnjim planom se planiraju sve nastavne i vannastavne aktivnosti, koje treba da se realizuju tokom školske godine.

“Ima dosta zahteva sportskih klubova, škola stranog jezika, kao i drugih zabavno-rekreativnih sadržaja, koji se nude školama. Većine škola su te aktivnosti organizovale u skladu sa propisima”, objasnio je Tmušić.

U OŠ “Mladost” sa Novog Beograda, svi koji đacima nude privatne kurseve, mogu da zalepe plakate u školskom holu i obaveste ih o svojoj ponudi ili da dele letke u školskom dvorištu. Ulazak na nastavu i prekidanje časova su zabranjeni, rečeno je Tanjugu u toj školi.

“Dozvolili smo, na primer, da u školskom holu, škole folklora održavaju prezentacije, kako bi učenicima pokazale šta nude, jer je to za decu interesantno, bez obzira na to da li će pohađati takve kurseve”, navela je direktorka te škole Vesna Jocić.

Prema rečima direktora OŠ “Skadarlija” Anđelka Kunarca, u toj ustanovi nije dozvoljeno nikakvo oglašavanje bez dogovora sa rukovodstvom, a samo oni, za koje se proceni da nude adekvatne programe, učenicima mogu da predstave svoju ponudu.

“Na početku školske godine, dajemo oglas za izdavanje prostora, nakon čega dolaze svi zainteresovani da taj prostor i iznajme. Kada odlučimo kome ćemo ga izdavati, te škole dolaze sa plakatima i programima, koje okače na panoima i lecima koje dele”, rekao je Kunarac.

Napominjujući da su kriterijumi izbora dosta rigorozni i da zavise od kvaliteta programa koji se nudi, on je podsetio da je i u toj školi zabranjeno deljenje reklamnog materijala za vreme trajanja časova i prekidanje nastave.

U OŠ “Banović Strahinja” na Banovom Brdu, međutim, nije dozvoljeno ni deljenje letaka, kao ni lepljenje plakata u okviru škole. Direktor te škole Goran Vilotijević naveo je u izjavi Tanjugu da privatne škole često dolaze i nude različite programe, ali da se u obzir uzimaju samo ponude onih škola koje imaju dozvolu za rad Ministarstva prosvete i nauke.

“Školski odbor razmatra njihove ponude i nakon toga odlučuje da li mogu da drže kurs i da li on može da koristi đacima”, objasnio je Vilotijević.

Ukoliko roditelji smatraju da vannastavne aktivnosti nisu uređene u skladu sa školskim pravilnikom, mogu se obratiti nadležnoj, lokalnoj inspekciji u svom mestu, a nakon toga i Republičkoj prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da je to potrebno, objasnio je načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Tmušić je rekao da roditelji najčešće zovu telefonom i žale se na pritisak koji se vrši na njih da upišu decu na različite kurseve ili na zauzetost školskih sala i drugih prostorija za vreme trajanja nastave.

On je dodao da prijave mogu biti i anonimne, kako bi se roditelji podstakli da prijavljuju sve nepravilnosti.

Izvor: Mondo.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA