Recept za uspavljivanje beba

Saveti prijatelja, roditelja, komšija o spavanju beba već su vam se popeli na glavu, ali ništa što se pokušali ne pomaže… Ali, jeste li ikada razmišljali da možda treba da promenite više stvari u odnosu prema bebinom spavanju, a ne samo jednu?

Nespavanje bebe može zadavati mnogo briga i problema roditeljima, pa s vremenom oni počinju da prepoznaju pospanost prema odredjenim znacima, ali ih isto tako vrlo često zanemaruju. Iako je svako dete drugačije morate i sami otkriti bebin “recept spavanja“, postoje odredjena pravila koja bi trebalo da funkcionišu kod vecine beba. Zapamtite uvek postoje izuzeci.

Evo šta smete i ne smete da radite kada je u pitanju bebino spavanje…

Prepoznajte pospanost
Ovo ne bi trebalo da bude nikakva naučna fantastika, ali eto mnogi roditelji jednostavno ne reaguju na vreme kada dete počne da zeva, trlja oči, hvata i trlja uvo, plače bez razloga, te pokazuje znake razdrazljivosti. Bebe koje su previše razdražene ili pak uzbudjene, mogu imati problema sa tonjenjem u san. Starije bebe pak mogu u takvim situacijama da postanu hiperaktivne, trapave, te preterano zahtevne bez mogucnosti udovoljavanja. Na prve znakove pospanosti, pripremite dete na spavanje…

Nemojte buditi bebu
Šta ako beba (do 6 meseci) zaspi u sedištu u autu? Odnesite je s sedištem iz auta, pa joj dopustite da odspava do kraja. Isto važi i za druga slična mesta tokom dana. Nikako nemojte dete ostavljati na takvim mestima tokom noći. Verujemo da postoje roditelji koji se ne bi slozili s tvrdnjom da je bolje ne buditi dete, uz izgovor da dete nece spavati nocu, ako spava previše preko dana ili da ce propustiti obrok. Kao što smo rekli, na vama je da procenite kako cete postupati s detetom, ali budite svesni da je dete zaspalo jer mu se spava i kada ogladni sigurno će se probuditi.

Bebama treba miran san
Možda ćete često biti u želji da stavite dete u kolica ili auto sedište i da ga pustite da spava u njima dok vi obavljate svoje obaveze. Naravno, s vremena na vreme to nije loša solucija, ali nije primenljiva svaki dan, jer vama ce se možda činiti da vaša beba mirno spava, ali razliciti nepoznati zvuci i pokreti mogu da joj remete san. Postoji mogućnost da ce dete biti sve vreme neispavano, što nije dobro za njegov razvoj i zdravlje. Ako vam je pak raspored toliko zgusnut, razmislite o tome da vam neko pricuva dete za vreme jutarnjeg ili popodnevnog spavanja ili biste pak sami trebalo da razmisliti oko reorganizacije vremena.

Hranjenje, igra, spavanje
Bebe, a posebno one do tri meseca vrlo često zaspu za vreme ili odmah nakon hranjenja, a upravo dojenje ili hranjenje na bočicu može kasnije postati ključno za spavanje deteta. Naime, dete bi trebalo biti u mogucnosti da zaspi bez hranjenja, pa se preporučuje da igrom razlomite hranjenje i spavanje pa bar na nekoliko minuta, ako ne zelite da detetovo tonuce u san zavisi od hranjenja. Izmedju jela i spavanja, otpevajte pesmicu, promenite pelenu, poigrajte se sa zvečkama….

Produžite dnevna spavanja
Dete vam je staro šest meseci i više, pa još uvek tokom dana spava puno puta, ali vrlo kratko vreme? Pokušajte da produzite bebin san, tako da tokom dana ima dva duža sna, a ne pet-šest kratkih. Kako? Drzite dete budno, zabavljeno, aktivno, te tek kada mislite da je vreme za spavanje, uspavajte ga u kreveticu, gde ce imati mir i sve uslove za miran san. Mozda vam nece uspeti iz prve, ali trud ce se sigurno s vremenom isplatiti. Ako ce spavati sat do dva ujutru i sat do dva popodne, to je idealan ritam za celonoćno spavanje.

Uspostavite rutinu
Bebe su zavisnici od rutine! Kod njih se ceo njihov zivot vrti upravo oko toga, jer od toga zavise tri najvaznije stvari – hranjenje, igranje, spavanje. Stavite dete da spava svaki dan u isto vreme. Izbegavajte kasnopopodnevno spavanje, jer cete dete imati probleme sa spavanjem uvece i nocu. Ako vam dete zaspi prekasno, pustite ga da samo malo odspava i u tom slucaju smete ga probuditi. Za stvaranje rutine svaki put ga stavite u njegov krevetac, što ce biti znak da mora da spava.

Nemojte pozurivati
Kijanje, štucanje, uzdasi, meškoljenja i razliciti drugi bebi zvuci, pa cak i plakanje ne znaci da je beba budna. Dajte joj vremena neka se ponovo namesti i zaspi, naravno osim ako mislite da dete nije bezbedno, u neudobnom polozaju ili pak gladno.

Stavite bebu u krevetac dok je budna
Nakon nekoliko nedelja, vaša beba ne treba čvrsto da spava kada je stavite u krevetac na spavanje. Dovoljno je da je pospana. S time ćete je polako učiti da se sama uspava bez vaše pomoci, odnosno bez držanja, ljuljanja ili hranjenja. S time ćete je ujedno i naučiti da se sama uspava ako se probudi tokom noci, piše žena.

Izvor: zena.hr

 

Podeli:

Komentari

  1. Postovani,
    Imam bebu staru 12mjeseci koja od devetog mjeseca zivota jako slabo spava nocu.tj isprekidano .probudi se u toku nocu i po 15puta nekada to bude samo okretanje na stomak i krene da puzi tako pospan.kao da je u nekoj fazi mjesecarenja. Ako ga u tom trenutku odmah ne uzmem on se probudi potpuno i onda bude budan i po 2sata.prrleko dana spava fino po dva puta nekih sat ,sat i po. Pokusavala sam na razne nacine da prespava cijelu noc.i ukidala popodnevno spavanje ne bi li spavao bolje nocu, ali jednostavno njemu treba danju dva spavanja .ne moze da izdrzi jednom samk da spava. Da napomenem tek mu je sad izasla jedinica dolje to je prvi zub koji je izasao.ne znam da li sve ovo mogu da pripisem zubima ili mislite da neje dr navike treba mijenjati?
    Izvinite na opsirnom opisu i hvala unaprijed na odgovoru?
    Pozdrav

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA