Razvojne mape: U susret trećem rođendanu

„Naporna dvojka“ polako prolazi i vi ne možete dočekati da se period kenjkavosti završi. Na sreću, vaše dete je dovoljno poraslo da nauči prihvatljive načine za izražavanje svojih želja, potreba, emocija i raspoloženja.

Veoma je važno da ne preskačete ove vaspitne korake- njihovo usvajanje će vam značajno olakšati u vremenu koje dolazi. Tekstovi  o tome  i vam mogu biti od pomoći. Sem toga, pred vama je niz zabavnih vežbi i igrica za pravilan psihomotorni i kognitivni razvoj vašeg deteta. Uživajte u odrastanju zajedno!

penjanje

Vežbe za razvoj motorike

Do sada je vaše dete postalo pravi mali neustrašivi istraživač. Sigurna sam da ste uvežbali penjanje i silaženje sa stolice, i da je mališan već otkrio kako da dodje do stvari koje pokušavate da skolnite van njegovog  domašaja.  Ako nije, pred vama je novi roditeljski izazov. Naučite dete da dohvata stvari koristeći  stoličicu (koja se ne kliza) kako bi dohvatilo željeni predmet. Znam, posle toga čuvanje deteta i obezbeđivanje prostora u kome boravi postaje složenije, ali je u svakom slučaju bolje da ih naučite kako da bezbedno koriste stoličicu, nego da ga dete samo otkrije u trenutku kada ga ne gledate.

Ostale igre za motorički razvoj su bezbednije. Vežba se dobacivanje loptom i šutiranje jednom pa drugom nogom, onako kako osmislite igru. Dovoljno ste veliki da naučite da vozite trotinet! Neka deca se odmah zaljube u njega, dok je drugoj prilično neinteresantan. Pre nego što se zaletite i kupite novi, fenomenalni, unapređeni  trotinet, ponudite detetu tuđ, samo da vidite da li ga uopšte zanima. Ovo je generalno dobar savet pri kupovini svih stvari vezanih za sportske aktivnosti koje će vašem mališanu  biti potrebne. Tricikl, za koji ste takođe dovoljno porasli, rolere, bicikle bez pomoćnih točkića i brojne druge stvari ponudite detetu pre nego što ih kupite. Nije retkost da se interesi deteta i nas, roditelja, ne podudaraju, a insistiranje na njihovom poklapanju samo izaziva obostranu frustraciju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA