Razvoj kretanja na stomaku

Zašto je važno da beba boravi u ležećem položaju na stomaku?
Ovo je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života koju roditelji prave kada ne stavljaju bebu na stomak dok je budna, što ometa normalan razvoj kretanja.

Foto: Canva

Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje jer podstiče telo na odizanje, u njemu nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja postepeno uspostavlja ravnotežu, u početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, prevrnuće se ako je ne zadržite, ali vremenom je sve bolja da kasnije kada zauzme četvoronožni položaj ostaje čvrsto u njemu i kada guranjem u stranu pokušate da je izvedete iz ravnoteže.

Do trećeg meseca

Novorođenče postavljeno na stomak oslanja se na obraz, grudi i ruke koje su savijene pored tela sa jako stisnutim pesnicama. Guza je visoko odignuta zbog jako savijenih nogu koje su raširene u stranu dok su stopala podignuta u vis. Da bi oslobodilo disajne puteve novorođenće okreće glavu na jednu i drugu stranu.

Krajem prvog meseca beba na kratko odiže glavu i okreće je na obe strane. Kako su u ovom periodu prisutni nevoljni pokreti, dok pokreće noge naizmenično savijajući i opružajući ostavlja utisak kao da puzi.

Sa dva meseca počinje interesovanje za okolinu i beba u položaju na stomaku češće podiže glavu zadržavajući je u središnjem položaju sa osloncem na podlaktice. Noge nisu više jako savijene pa je guza spuštena dole. Okretanje glave bi trebalo da bude podjednako na obe strane, ako beba to radi uglavnom na jednu svakako se treba obratiti lekaru kako bi on proverio šta je uzrok tome.

Treći mesec

Kada napuni tri meseca beba uspostavlja po prvi put ravnotežu tako da može slobodno da okreće glavu dok se oslanja na podlaktice i karlicu igrajući se stopalima u vazduhu. Da bi imala dobar oslonac laktovi moraju da budu ispred ramena što nije slučaj ako težište nije pomereno sa grudi prema pupku, pa je potrebna mala pomoć roditelja. Dovoljno je da stavite svoju ruku ispod bebinih grudi ili mali valjak od sunđera, možete i da napravite rolnu od frotira koju postavite bebi ispod pazuha ili joj samo pomerite ruke ispred tela ako može da se održi u tom položaju.

  Foto: Canva

Da bi se beba uspravljala i okretala glavu motivišete je igračkom koju pomerate gore – dole i levo – desno, ne prebrzo kako ne bi izgubila interesovanje jer ne može da je prati. Ukoliko vaša beba plače svaki put kada je stavite na stomak ili ako se sama odmah okrene na leđa, obavezno se zbog ovoga obratite lekaru.

Četvrti mesec

Krajem četvrtog meseca beba je dovoljno stabilna u na stomaku da može da se igra u ovom položaju.

Prvo joj dajte igračku koju može da uzme minimalnim odvajanjem ruke od podloge, najpogodnije su tanke plišane, još bolje šuškave jer će je zvuk dodatno stimulisati, ali može da posluži i bebina portikla. Nakon toga nešto malo deblju igračku da bi odvajanje ruke od podloge bilo veće i tako postepeno do visine zbog koje mora da se osloni samo na jednu podlakticu pomerajući oslonac na stranu uz održavanje ravnoteže.

Da bi ovo moglo da se uvežba neophodna je čvrsta ravna površina, na strunjači ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi (podloga za vežbanje, pazl kocke), najbolje na podu jer je tu najbezbednije. Ovladavanje ravnotežom je izuzetno važan momenat u razvoju deteta zato je neophodno da mu se omoguće uslovi kako bi to ostvarilo. Ako beba još uvek povlači laktove u nazad ili ne okreće glavu kada je motivišete recite to lekaru.

                                                      

Foto: Canva

Od petog do osmog meseca

Sa pet meseci beba se sve duže igra na stomaku oslanjajući se o karlicu i šake opruženih laktova. Opruženim rukama doseže do igračaka koje nisu na dohvat ruke, a kada ne uspe “beba zapliva” (ruke i noge su istovremeno na kratko u vazduhu).

U šestom mesecu se sve više podiže oslanjanjem o otvorene šake tako da je grudni koš potpuno odvojen od podloge. Težina je sada na karlici dok su noge savijene i podignute u vazduh. Roditelji treba da obrate pažnju na šake koje sada pri oslanjanju o podlogu treba da budu potpuno otvorene.

       

Foto: Canva

Krajem sedmog meseca ruke su dovoljno jake pa se beba pomera u nazad u nameri da ide napred. Ako joj damo igračku sa strane i gore, dohvatiće je oslanjajući se na drugu ruku i bok. Pri ovim pokušajima uči da opterećuje noge prebacivanjem težine na bedra.

U osmom mesecu beba podiže guzu u vazduh i oslanja se na kolena ali još uvek nije u stanju da se kreće napred jer nije naučila da prebacuje težinu na stranu. Da bi to savladala stimulišemo je stavljanjem igračke sa strane navodeći je da se kreće u krug sa osloncem na stomak što liči na okretanje skazaljki na satu. Na ovaj način se povećava njeno polje igre i priprema za puzanje. Treba je stimulisati da se okreće na obe strane pri čemu kičma treba ravnomerno da se savija.

Od devetog meseca do pune godine

Sa devet meseci većina beba počinje da baulja (kao vojnik) krećući se unapred i u stranu.

Sa deset meseci zauzme četvoronožni položaj i klacka se napred – nazad uvežbavajući ravnotežu. Sada je beba spremna da propuzi i da se kreće u napred. U početku je kretanje nekoordinirano iako ravnomerno opterećuje ruke i noge. Nekada ako je dovoljno stabilna moći će da se kreće i kao meda sa osloncem na otvorene šake i stopala sa opruženim kolenima.

                                                                                             

Foto: Canva

Krajem jedanaestog meseca puzanje je koordinirano, kretanje ruku i nogu je unakrsno i beba počinje polako da se uspravlja. Da bi ovo postigla mora da ima dovoljno slobodnog prostora, na krevetu i u ogradici ne može da nauči da puzi.

Sa navršenih godinu dana beba brzo i spretno puzi, menja pravac kretanja, savladava prepreke. Dok puzi gornji deo stopala i potkolenice dodiruju pod, ukoliko je oslonac samo na kolenima, obavezno se obratite lekaru.

Posledice nestavljanja bebe u položaj na stomaku
Bebe koje su lišene boravaka na stomaku u budnom stanju imaju poteškoća pri uspravljanju, oslanjanju na ruke, opterećivanju nogu, stajanju. Istovremeno su uskraćene za upoznavanje prostora u kome borave i sticanje mnogobrojnih iskustava pri tom.

Bebe koje puze su samostalne jer u svakom trenutku mogu da odu gde žele i uzmu igračku koja ih u tom trenutku zanima, ovo ih čini sretnim i zadovoljnim.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA