Razlozi zbog kojih se bebe probude čim ih ispustite iz naručja?

Većina to odmah povezuje sa navikom beba na držanje, ali stvarni razlozi su potpuno drugačiji.

Foto: Canva

Uspavane bebe su najlepši prizor, ali samo roditelji znaju koliko borbe je potrebno da bi ih uspavali – od ljuljanja, nošenja i otpevanih pesmica, da bi se one probudila odmah nakon što ih stavite u krevetac.

Osim prigušenih svetala, bebe imaju veliku korist od masaže koja će sigurno pomoći pri bržem uspavljivanju. Nežna masaža utiče na to da dete ima manje smetnje pri spavanju, što utiče i na majčin kvalitetniji san.

Nedovoljna fizička aktivnost se odnosi na bebe stare nekoliko nedelja. Tako bi bebe trebale da leže na stomaku čime razvijaju mišiće leđa i vrata. Vreme koje bebe provode na stomaku može da utiče na to koliko dugo one spavaju noću.

Bebe koje imaju ove rane fizičke aktivnosti noću duže i mirnije spavaju.

Roditelji bi trebalo da počnu sa učenjem beba starih svega nekoliko nedelja o dobrim navikama spavanja. Stoga, već sat vremena pre spavanja, smanjite jačinu svetla i sve aktivnosti kako bi dete shvatilo razliku između dana i noći.

Pedijatri tvrde da su promene u načinu spavanja bebe tipične i da se to zove “regresija spavanja”

Bebe sa četiri meseca imaju svoj prvi razvojni skok i u tom trenutku će početi da spavaju drugačije nego onda kada su bile novorođenčadi. Ono čemu ih podučavate u ovoj fazi, među kojima su i dobre i loše stvari, su zapravo osnove životnih navika deteta tokom sna.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA