Razgovor sa decom koji svi roditelji treba da obave

Iako ga mnogi izbegavaju, ovaj razgovor bi svi roditelji trebalo da obave sa decom u nekom trenutku.

Foto> Pixabay

Roditeljima je uglavnom neprijatno da sa decom pričaju o seksualnim odnosima, pa izbegavaju tu temu, ali otvoren razgovor o tome je najbolji način za sprečavanje neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Neki roditelji uopšte ne razgovaraju o tome sa decom, drugi razgovaraju u “zavijenoj formi”, ali otvoren razgovor, koliko god neprijatan, vodi do bezbednih seksualnih praksi i neće navesti tinejdžere da ranije stupe u seksualne odnose, kako mnogi misle.

Tim istraživača u 31 studiji analizirao je više do 12.400 mladih, starosti od devet do 18 godina, a prosečan uzrast je 12 godina.

Jedno od najupečatljivijih saznanja studije je saznanje da su adolescenti sa kojima su roditelji razgovarali otvoreno o ovoj temi, skloniji upotrebi prezervativa, nego oni sa kojima roditelji nisu razgovarali.

Takođe, naučnici tvrde da je razgovor o ovoj temi najviše efekta imao kod dece koja imaju 14 ili manje godine.

Vodeća autorka studije dr Lora Vidman kaže da ovaj razgovor između roditelja i dece nije uticao na to sa koliko godina su mladi postali seksualno aktivni.

“Drugim rečima, deca sa kojima su roditelji razgovarali o tome nisu postala seksualno aktivna ništa ranije od onih sa kojima roditelji nisu razgovarali. Ali, sa druge strane, bili su mnogo skloniji da koriste prezervative kada su postali seksualno aktivni”.

Šta vi mislite, da li roditelji treba da pričaju sa decom o tome?

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA