Put ka svesnom roditeljstvu

Za decu je izuzetno važno da roditelji imaju stav, da stoje iza vrednosti i da se one odražavaju u njihovom ponašanju. Biti svestan roditelj znači i osvestiti vrednosti kojima se vodimo u porodičnom životu. Nije dovoljno samo govoriti deci o odgovornosti, iskrenosti i poštenju, već je potrebno naše vrednosti pretvoriti u dela koja će deci pokazati kako se vrednosti istinski žive.

Na ovogodišnjem festivalu RODITELJSTVO NOVOG DOBA koje se održava 1. i 2. aprila u Beogradu, u Integra Life Clubu na Adi Ciganliji, centralna tema je – put ka svesnom roditeljstvu.

Šta je svesno roditeljstvo o kojem se u poslednje vreme sve više govori?

– Dosadašnji modeli vaspitavanja bazirali su se na tome kako da roditelji postave pred dete sopstvene zahteve, vrednosti, očekivanja… a dete ih ispuni. Insistirali su da roditelji moraju biti maksimalno posvećeni, uvek dosledni, uvek strpljivi, uvek… zapravo, savršeni. Svesno roditeljstvo ima drugačiju polaznu osnovu . Umesto da glumimo nešto što nije realno postići, a našoj deci nije ni potrebno, dovoljno je da budemo svoji i pokušamo da budemo najbolja verzija sebe, objašnjava pedagog Jelena Holcer, jedan od osnivača Udruženja “Roditeljstvo novog doba” koji organizuje festival već drugu godinu.

– Svi mi ostali svjesni smo da moramo stalno učiti da bismo bili zdravi roditelji. Jer čak i da razumijemo kako se razvija dječja psiha, čak i da smo stabilne osobe koje uživaju u životu, čak i da smo u sretnoj partnerskoj vezi, i dalje se trebamo iznimno truditi da svu tu teoriju odgoja prevedimo na jezik kojeg će razumjeti naša djeca. Zato ćemo na predavanju govoriti o nekim postulatima zdravog odgoja, kaže Bruno Šimleša koji će na festivalu, između ostalog, govoriti o tome koliko je važna doslednost.

Ivana Muškinja, voditelj Familylab Srbija, specijalista psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu i porodični savetnik sistemske porodične terapije održaće predavnje pod nazivom “Ka novim porodičnim vrednostima”.

– Danas su mnogi roditelji iz razumljivih razloga vrlo nesigurni kada moraju da odrede norme i vrednosti koje bi trebalo da preovladaju u njihovim porodičnim odnosima. Za decu je izuzetno važno da roditelji imaju stav, da stoje iza vrednosti i da se one odražavaju u njihovom ponašanju. Biti svestan roditelj znači i osvestiti vrednosti kojima se vodimo u porodičnom životu. Nije dovoljno samo govoriti deci o odgovornosti, iskrenosti i poštenju, već je potrebno naše vrednosti pretvoriti u dela koja će deci pokazati kako se vrednosti istinski žive.

Govorićemo o četiri vrednosti koje su po nama ključne za razvoj svih članova porodice i njihovih odnosa u svetu koji se svakodnevno menja, kaže Ivana.

Više o glavnoj temi festivala možete da pogledate na linkovima http://roditeljstvonovogdoba.com/glavni-program-na-festivalu-u-subotu/ i http://roditeljstvonovogdoba.com/glavni-program-na-festivalu-u-nedelju/

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA