Pustite decu da budu deca, uz nekoliko pravila

Da li ste razmišljali koliko se toga očekuje od današnje dece? Treninzi, časovi engleskog, kompjuteri i još mnogo toga. Roditelji očekuju uspeh na svim poljima. Sve to ne ostavlja vreme za igru i razvoj mašte.

Foto: Flickr

Deci stižu konstante poruke da se od njih očekuje da budu ozbiljna i odgovorna. Ali, život prolazi dovoljno brzo. Dozvolite detetu da bude dete, bez obzira koliko je “staro”. Naravno, uz određena pravila. Evo nekoliko važnih saveta u tom cilju:

Budite realni u postavljanju granica

Ima roditelja koji previše ograničavaju svoju decu, onih koji nemaju nikakva pravila i onih u sredini koji su realistični u svojim očekivanjima. I prvi (čija deca ne smeju da skaču, vrište, trče, glasni se igraju i sl.), i drugi (čija deca nemaju određeno vreme za krevet, nisu naučena ljubaznosti, lepom ponašanju i sl.) uopšte ne pomažu detetu.

Deci su potrebne granice da bi znala šta je prihvatljivo raditi a šta ne. Isto tako, potrebno im je dovoljno slobode da bi istraživala svet i formirala sopstvenu ličnost. Zato, ako vaš trogodišnjak želi da juri u gaćama po kući glumeći superheroja, pustite ga. Ta faza sigurno neće trajati dugo i šteta je da je propustite.

Slušajte dete kada vam nešto priča

Pokažite detetu vrednost onoga što ima da vam kaže tako što ćete zastati i saslušati ga. Bilo da ima 3, 13 ili 18 godina, naučiće da cenite i njegovu reč. Onda neće imati potrebu da se izražava na druge načine, niti da teži da izgleda starije da bi imalo pravo glasa. I kao dete ono zna puno.

Objašnjavajte

Deca greše i uče, potrebno im je objašnjenje zašto je nešto pogrešno. Uvek pokušajte da sa njima razgovarate na pametan i strpljiv način. Ako ne želite da nešto ponovo urade potrebno je da budete sigurni da su razumeli zašto

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA