Puštate li decu da pobede u igrama?

Kada se deca igraju sa roditeljima, mama ce im mozda malo i progledati kroz prste, ali ce se tata truditi da pobedi.

Istraživanje koje je sproveo “Lego”, proizvodjać popularnih igračaka i igrica, pokazalo je da se roditelji različito odnose prema deci kada igraju neku društvenu igru kao što je, recimo, “Monopol”.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 roditelja koji su odgovarali na pitanja vezana za igranje društvenih igara sa decom.

Očevi su takmičarski nastrojeni, dok su majke pomirljive i ponekad ce pustiti dete da pobedi, piše “Dejli mejl”.

“Ako tata igra sa detetom, biće stroži i neće mu dozvoliti da predahne. Ponašaće se takmičarski, i prirediće detetu pravu “bitku”. Muškarci ovo rade zato što sami teško podnose poraz, ali žele da ga prikažu svom detetu kako bi naučilo da izbegava to poniženje”, objasnila je Dzo Merton iz “Lego gejmsa”.

Ona je dodala da je anketa pokazala da ce mame biti bolećivije, pa ce pustiti dete da s vremena na vreme pobedi da bi se bolje osećalo.

Istraživanje je pokazalo i da čak dve trećine dece napravi scenu ukoliko izgubi u nekoj društvenoj igri.

“Čak i najjednostavnije igre bude u nama takmičarski duh, ali moramo zapamtiti da su igre tu da bi nas zabavile, posebno kada je reč o igranju sa decom”, dodala je Mertonova.

Petina roditelja misli da je važnije da se dete zabavi i razonodi, nego da nauči lekciju o porazu. Isti procenat tvrdi i da nikada nece namerno dozvoliti detetu da pobedi, ako nije zaslužilo.

Izvor: MONDO

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA