Pupčana kila

Pupčana kilica (medicinski naziv je umbilikalna hernija) nastaje kada se u predelu pupka vidi i pipa mekana «izbočina», koja se lako prstima vraća. Obično se radi o prolasku malog dela creva koroz pupčani otvor. E, to je kila.

pupcana kila px

Foto: Pixabay

Beba ima 31 dan, svaki put kad se zaplače “iskoči joj pupak”. Čini se da joj to smeta, najbolje je da se hitno ode kod dečjeg hirurga!

Nije tačno!

Ne trčite kod hirurga kad beba ima pupčanu kilicu, to nije za brigu.

Pupčana kilica (medicinski naziv je umbilikalna hernija) nastaje kada se u predelu pupka vidi i pipa mekana «izbočina», koja se lako prstima vraća. Obično se radi o prolasku malog dela creva koroz pupčani otvor. E, to je kila.

Pupčana kila je bezazlen fenomen, a neverovatno je koliko zabluda i dalje kruži među mamama, pa smo odlučili da razbijemo neke od njih.

  • Kila je nastala zbog lošeg podvezivanja u porodilištu

To nije tačno!

Podvezivanje pupka je rutinska procedura, koja omogućava novorođenoj bebi da nastavi da živi bez pomoći majčine posteljice (placente). Pupak se podvezuje IZNAD nivoa trbušnog zida, a posle otpadanja pupčanog “patrljka”, definitivno se formira onaj pupak koji ćemo da gledamo celog života. Zato nema veze između pupčane kile i podvezivanja pupčane vrpce!

  • Grčevi su najčešći uzrok pupčane kilice

Nisu!

Hernija (kila) znači da postoji defekt – slaba tačka u trbušnom zidu, kroz koju može da prođe sadržaj trbušne duplje (obično je to deo tankog creva). To je urođena slabost trbušnog zida, a grčevi NISU uzrok, već samo pomažu da se kila lakše uoči. Tokom grčeva se povećava pritisak u trbušnoj duplji, pa se pupčana kila «izboči» i potom jednostavno, lako dijagnostikuje.

  • Svaka beba mora da ima pupčanu kilu, makar prvih par meseci života

Iako veliki broj beba ima ovaj problemčić, nije tačno da svaka beba mora da ima pupčanu kilu. To se dešava samo onim bebama koje imaju (bezazlenu) slabost prednjeg trušnog zida u predelu pupka.

Podeli:

Komentari

  1. mara antic says:

    Moja cerka ima 2 i po godine ima pupcanu kilu. Kao bebica njoj je bio pupak malo visocije podvezan i kad je otpao “patrljak” ostao je deo i vlazio je neko vreme pa smo koristili jod i cistili stavljali smo gaze po savetu lekara. Onda je radjeno neko tzv lapisiranje da se pupak isusi. Bili smo i kod decijeg hirurga rekao je da ce se ta kila povuci vremenom. Ona sada sa 2 i po godine ima 10 kg i nekako mi deluje da slabo napreduje bas je mrsava rodjena je sa 2 kg i 260 gr i 47 duzine. Reci te mi da li treba da je odvedem na neki detaljniji pregled ili nije za brigu. Da li je normalna i ta kilaza za njen uzrast a stvarno jede dobro i dosta je aktivna.

  2. Milica says:

    Dana’s smo bili na kontroli,beba mi I’ma kilicu,ispupcen pupak ,doktorka Nam nista nije rekla za dalje,sta treba radoti sad.Inace je devojcica 3 meseca

Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA