Pupčana kila

Pupčana kilica (medicinski naziv je umbilikalna hernija) nastaje kada se u predelu pupka vidi i pipa mekana «izbočina», koja se lako prstima vraća. Obično se radi o prolasku malog dela creva koroz pupčani otvor. E, to je kila.

pupcana kila px

Foto: Pixabay

Beba ima 31 dan, svaki put kad se zaplače “iskoči joj pupak”. Čini se da joj to smeta, najbolje je da se hitno ode kod dečjeg hirurga!

Nije tačno!

Ne trčite kod hirurga kad beba ima pupčanu kilicu, to nije za brigu.

Pupčana kilica (medicinski naziv je umbilikalna hernija) nastaje kada se u predelu pupka vidi i pipa mekana «izbočina», koja se lako prstima vraća. Obično se radi o prolasku malog dela creva koroz pupčani otvor. E, to je kila.

Pupčana kila je bezazlen fenomen, a neverovatno je koliko zabluda i dalje kruži među mamama, pa smo odlučili da razbijemo neke od njih.

 • Kila je nastala zbog lošeg podvezivanja u porodilištu

To nije tačno!

Podvezivanje pupka je rutinska procedura, koja omogućava novorođenoj bebi da nastavi da živi bez pomoći majčine posteljice (placente). Pupak se podvezuje IZNAD nivoa trbušnog zida, a posle otpadanja pupčanog “patrljka”, definitivno se formira onaj pupak koji ćemo da gledamo celog života. Zato nema veze između pupčane kile i podvezivanja pupčane vrpce!

 • Grčevi su najčešći uzrok pupčane kilice

Nisu!

Hernija (kila) znači da postoji defekt – slaba tačka u trbušnom zidu, kroz koju može da prođe sadržaj trbušne duplje (obično je to deo tankog creva). To je urođena slabost trbušnog zida, a grčevi NISU uzrok, već samo pomažu da se kila lakše uoči. Tokom grčeva se povećava pritisak u trbušnoj duplji, pa se pupčana kila «izboči» i potom jednostavno, lako dijagnostikuje.

 • Svaka beba mora da ima pupčanu kilu, makar prvih par meseci života

Iako veliki broj beba ima ovaj problemčić, nije tačno da svaka beba mora da ima pupčanu kilu. To se dešava samo onim bebama koje imaju (bezazlenu) slabost prednjeg trušnog zida u predelu pupka.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani. ..mi smo danas bili na pregledu kod pedijatra koji je ustanovio da beba ima kilicu na pupku i odmah nem dao uput kod hirurga. …rec je o bebici koja je 6nedelja! Ako hirurg zakaze operaciju da se neslozim stim?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moja beba ima mesec i po dana i ima pupcanu kilu. Bili smo kod decijeg hirurga i rekao nam je da ce spontano proci, odnosno zatvoriti se najverovatnije do 1. godine. Ono sto mene zanima je da sam poslednjih par dana primetila je da je pupak blago prebojen. Nije boje koze, nego je blago rozikasto-crvenkast. Da li je to razlog za brigu i da li bi trebali da ponovo posetimo hirurga? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 3. Postovanje,
  moja beba ima 2 meseca i ima pupcanu kilu koja se pojavila u toku drugog meseca i od tada je narasla na velicinu 2cm. Culi smo za porofix koji hirurg lepi bebi na stomak . Menja se po potrebi kod hirurga . Sta mislite o tome? Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,
  imam devojcicu od cetiri godine i od rodjenja ima pupcanu kilu velicine desetak milimetara. Nadali smo se da ce se sama povuci ali nije. Ne pravi joj nikakve probleme, misljenja lekara koje smo pitali su podeljena, neki kazu da treba da se operise neki ne. Interesuje me takodje da li pupcana kila moze da se ukljesti i napravi ozbiljniji problem? Molim Vas za misljenje.
  Srdacan pozdrav.

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje,
  Naša ćerkica ima kilicu na pupku koja nije bolna na dodir niti joj pravi ikakve smetnje. Ona se ne žali. Iima osam godina. Na sistematakom pregledu domtorka je preporučila pregled kod hirurga i otišli smo. Hirurg je prefledao rekao je ” mi to operišemo ” , a na pitanje dali to mora on je nejasno slegao ramenima. Molim vas za neke smernice šta da radimo. Hvala puno.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, imam djecaka (17 mjeseci), pupcanu kilicu je dobio sa 12 mjeseci otprilike. Da li je to razlog za brigu, jer vecina beba za koje znam dobije kilicu ranije

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA