Pupak bebe

Dani kada je prinova stigla za novopečene roditelje ispunjeni su radošću, ali i strepnjom. “Drži glavu!”, “Pazi na pupak!”, “Što sad plače?”…

pupak bebe px

Foto: Pixabay

Ni najvisprenijim roditeljima nije lako da se snađu u moru informacija, upozorenja i saveta. Panika svakako nije od pomoći, a najjače oružje protiv nje je znanje. Za početak, priča o pupku…

Kod odraslog čoveka pupak je anatomski detalj, za mnoge bitan, ali, ako izuzmemo estetsku, bez druge funkcije. Pa ipak smo i mi često “osetljivi’” u predelu pupka, kao da nam je u podsvesti prisutno sećanje na jednu vezu koja život znači. Kako li je tek novorođenoj bebi?

Odakle nam pupak i čemu služi ?

Na mestu gde se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, struktura od životnog značaja, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom. U njoj se nalaze krvni sudovi ( dve arterije i jedna vena ) koji dopremaju bebi kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U trenutku kada se rodi, beba postaje nezavisan organizam, sposoban da se adaptira na spoljašnji svet, i da samostalno obavlja osnovne fiziološke funkcije ( da diše, da jede, da mokri… ). Zbog toga se, u prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca prvo klemuje ( da ne bi doslo do krvarenja iz krvnih sudova u njoj ), a zatim i preseca makazama. U mnogim zemljama  je sve popularnije prisustvo oca na porođaju, kada on, ukoliko želi, može da preseče pupčanu vrpcu.

Nakon presecanja pupčane vrpce, ono što ”štrči” na stomačiću vaše bebe je pupčani patrljak, 2-3 cm dug ostatak pupčane vrpce, koji se obično sasuši i otpadne za 12-15 dana. Iako ne izgleda baš lepo dok menja boje od plavoljubičaste, preko žutozelene, braon, do crne, znajte da vaša beba ne oseća bol, jer pupčana vrpca nema nervne završetke! Iz porodilišta će vam uz pupčani patrljak stići i tračica čvrsto uvezana oko njega, ili plastična štipaljka kojom je patrljak “uštinut”. Obzirom da su krvni sudovi pupčane vrpce veliki, pupčani patrljak je potencijalno ulazno mesto za bakterije, zbog čega se higijeni pridaje veliki značaj. Obrada pupka je svakodnevna obaveza pedijatrijskih sestara u porodilištu, a kada beba ode kući, za to su nadležne patronažne službe doma zdravlja.

Dok ”pupak” ne otpadne …

Roditelji treba da vode računa da pupčani patrljak bude:

–         čist – za čišćenje pupka pedijatrijske sestre koriste različite antiseptike ( najviše se preporučuje Octanisept), koji se nanosi –  isprska na predeo pupka ( dakle, vata, pelena i, kod nas omiljeni, štapići za uši (!) ne dolaze u obzir, jer nisu sterilni, a već smo rekli da se u pupčanom patrljku nalaze ostaci krvnih sudova, koji su, do zarastanja pupčane rane prohodni, što znači da je bakterijama put u bebin krvotok neometan ); patronažna sestra će dolaziti svakodnevno sve dok pupak ne otpadne a ako vam se dogodi pauza izmedju poseta patronažne službe, nema mesta panici, nego poprskajte pupak Octanisept sprejom jednim prskanjem. Prvo ćete sterilnom gazom u jednom potezu obrisati sam patrljak ( kao da je patrljak vaš prst, nabacite gazu na njega da ga celog prekrijete, a zatim je jednostavno svucite sa njega povlačeći je na gore ), a zatim ćete uzeti novu gazu i obrisati kožu oko samog patrljka, takođe u jednom, kružnom, potezu. Nakon čišćenja bitno je da patrljak dobro prosušite na sobnom vazduhu, a zatim zaštitite sterilnom gazom. Nemojte preterivati sa čišćenjem pupka, istraživanja su pokazala da previše manipulacija sa pupkom i primena agresivnih sredstava za čišćenje samo odlaže otpadanja pupčanog patrljka. Ukoliko koristite sredstvo Octanisept nije potrebno da se koristi ni jedno drugo sredstvo a posebno je važno da Octanisept NE SME da se kombinuje sa povidon jodom ( koji se nekada koristio za ovu namenu. Znači, koristi se jedno ili drugo sredstvo, nikada oba, svakako je preporuka korišćenje Octanisepta).  Gazu možete fiksirati lepljenjem za kožu nežnim flasterom, a pelenu treba saviti da bude ispod pupka kako pupak ne bi biopokriven veštačkim materijalima.

–          suv – nakon kupanja, menjanja pelena i sl. pupak uvek treba ostaviti da se dobro osuši na vazduhu; nekada je bolje saviti pelenu da ne prekriva pupak; u ovom periodu se ne preporučuje kupanje bebe u kadici, već preko ruke.

Oduprite se iskušenju da ”pomognete” pupčanom patrljku da otpadne, čak i ako ”visi” na vrlo tankoj peteljci.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  Imam bebu,decak,napunio juce dva meseca,pupak mu jos ne otpada,odozgo je crn,suv i odvojio se,a odozdo se jos drzi,obradjujemo samo povidon jodom i umotavamo sa gazicom,pampers stavljamo ispod pupka. Da li je to normalno sto se toliko dugo drzi,da li beba nece da ima neke posledice zbog toga? I primetila sam da mu je od povidona malo kozica kao pozutela,plasim se da mu ne izgorim kozu sa jodom?

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba ima 15 dana. Pupak jos nije otpao.
  Oko pupka sam primetila crvenilo- kaze sestra da je to alergija na jod I da jod zamenim hidrogenom.
  Kada pupak obmotam gazom natopljenom hidrogenom, to je onda ‘mokro’. Da lo je u redu takav nacin ciscenja?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Patronazna sestra nam je predlozila da umesto joda koristimo oktenisept sprej za obradu pupka jer nije blizu otpadanja, a beba ima 12 dana, inace je suv, ali na jednu tackicu lepi za gasu, a sestra kaze da he sve u redu. Kad sam ga stavila i posusila pupak gaza mi je bila rozikasta. Da li je to normalno nakon koriscenja joda?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, danas je vec 17. Dan kako nije otpala pupcana vrpca(drzi se jos malo kao da ce svaki momenat otpasti), ali mene zapravo brine blago crvenilo na ivici samog pupka, da li je to razlog za brigu ili ipak mozda je i stipaljkica grebe… unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, mojoj bebi je pupak otpao ali me brine sto iz tog mesta i dalje curi zuta tecnost, nema crvenila, nema otoka. Sta to moze da bude? Traje vec 15ak dana.
  Hvala

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, beba mesec ipo dana pojavio se sasvim mali granulom isli smo u Tirsovu I uradili mu lapisiranje, rekli su nam da ne treba vide da dolazimo ali nisam razumela bas koliko dugo ne smem da ga kupamo, da li da mu previjamo, sa cim da cistimo hoce li to samo da ispadne iz pupka? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
Strana 12 od 13<<<910111213>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA