Pubertet sad počinje u devetoj godini

Dr Katarina Mitrović endokrinolog Instituta za majku i dete o hormonskim promenama i sve ranijem ulasku dece u svet odraslih
SVE više devojčica pre devete godine dobije menstruaciju, a mnogi dečaci u pubertet ulaze sa svim simptomima: uvećanim testisima, aknama i dlačicama ispod pazuha još u drugom razredu osnovne škole.

Stručnjaci iz sveta, upozoravajući na sve učestaliji rani pubertet, ovu pojavu uglavnom obrazlažu činjenicama da deca jedu hranu punu aditiva i hormona, da je u okruženju mnogo hemikalija, ali i da među najmlađima postoji epidemija gojaznosti, koja može da utiče i na mehanizam nastanka prevremenog puberteta.

Stručnjaci u Srbiji o ovoj pojavi još nemaju jasne parametre. U Institutu za majku i dete zbog sumnje na prerani pubertet godišnje se ispituje više od 30. dece. Kod većine se, međutim, ne utvrdi pravi prevremeni pubertet.

Rast grudi i testisa, maljavost ispod pazuha i na genitalijama ispostavi se, znaci su takozvanog lažnog puberteta.

Na posledice ulaska u rani pubertet i razloge zbog kojih on treba da se leči, u intervjuu „Novostima“, upozorava dr Katarina Mitrović, pedijatar-endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“:

– Devojčice koje rano uđu u pubertet, imaju veće šanse da kao žene pre vremena uđu i u menopauzu. Ali, to nije najveći problem koji nastaje zbog prevremenog puberteta. Te devojčice ostaju znatno nižeg rasta, i obično ne prerastu visinu od 150 centimetara. To je razlog zbog kojeg se ovaj poremećaj leči.

Zašto su devojčice osetljivije na hormonalne promene?

– Činjenica je da čak 23 puta češće u rani pubertet ulaze devojčice nego dečaci. U 90 odsto slučajeva razlog nije poznat. Kod dečaka, za razliku od devojčica, čim se jave prvi znaci preranog puberteta, razlog za uzbunu postoji: u sedamdeset odsto slučajeva uzrok je intrakranijalni tumor koji zahteva hitno ispitivanje i lečenje.

Kad počinje prerani pubertet, a kada nastupa normalni?

– Prerani pubertet počinje pre osme godine kod devojčica i pre devete kod dečaka. U normalnom uzrastu pubertet počinje u periodu od osam i po do trinaest godina. Prva mestruacija, odnosno menarha, javlja se dve godine od prvih znakova puberteta. Porast testisa je prvi znak puberteta kod dečaka i on se javlja između devet i četrnaest i po godina.

RAST DOJKI TREBA DA SE PRATI

Da li je rast dojki kod dvogodišnjih devojčica, nagoveštaj ranog puberteta?
– Tu je reč o posebnom entitetu, odnosno samo o uvećanju dojki bez drugih znakova puberteta. To se zove izolovana telesna telarha za koju se uzrok ne zna. Deca su inače potpuno zdrava, ali ipak moraju da se prate da se ne bi propustio ulazak u pubertet. Takođe, ako se kod tako male dece javljaju izolovani znaci poput rasta dojki, uvek treba da se posumnja na intrakranijalni tumor.

 

Gde počinje mehanizam razvoja puberteta?

– Fiziološki, normalni pubertet počinje izlučivanjem hormona iz hipotalamusa. Oni kasnije stimulišu hipofizu pa ona luči hormone koji podstiču kod dečaka testise da produkuju testosteron, a kod devojčica jajnike da produkuju ženske polne hormone. Međutim, ne zna se još šta podstiče hipotalamus da luči određene hormone. U slučaju preranog puberteta kod dečaka hormoni koji stimulišu pubertetski razvoj luče se nezavisno od hipotalamusa i hipofize.

Kako izgleda lažni pubertet?

– Lažni pubertet je vrlo sličan fiziološkom jer klinički znaci podsećaju na pravi pubertet. Međutim, kod lažnog puberteta hipofiza i hipotalamus nisu aktivni. Lažni pubertet nastaje kada počinju da se luče hormoni iz jajnika kod devojčica, i iz nadbubrežnih žlezda kod dečaka i devojčica. Oni dovode do ispoljavanja kliničkih znakova koji liče na pubertet.

Šta ukazuje da je nastupio prerani pubertet?

– Porast dojki, rast stidnih dlačica u pubičnom delu i ispod pazuha, pojačano znojenje, pojava akni, ubrzani rast i brži rast stopala i šaka signali su na koje roditelji treba da obrate pažnju. Kod devojčica može da se primeti najpre pojava sekreta, a zatim i krvi. Kod dečaka karakterističan je rast testisa.

Da li u tom periodu devojčica može da zatrudni?

– Devojčice nemaju probleme sa reproduktivnom funkcijom iako su ušle u prevremeni pubertet, i mogu bez problema da se ostvare kao majke.

Koliko traje prerani pubertet?

– Kao i kod normalnog puberteta, od prvih znakova do prve menstruacije, prođu dve godine. Tada se završava ubrzani rast, a kasnije dete raste još nekoliko centimetara.

Da li pored fizičkih, prerani pubertet povlači i psihičke promene, baš kao i normalni pubertet?

– Kao i u pravom pubertetu fizičke promene prate i psihičke promene. Samo što su u ranom pubertetu deca mnogo mlađa, nezrela i ne mogu da shvate promene koje su ih zadesile. Zamislite devojčicu koja sa sedam godina dobije menstruaciju, a još se igra sa lutkama. Ta deca mogu da budu kasnije izložena i seksualnom zlostavljanju, pa na sve te probleme roditelji i lekari moraju da misle.

Kako se dijagnostikuje rani pubertet?

– Najpre na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Zatim se rade laboratorijske analize, proveravaju se polni hormoni, radi se rendgenski snimak šake, da se vidi dokle je stiglo koštano sazrevanje. Potom se radi ultrazvuk unutrašnjih genitalija, da bi se kod devojčica proverilo da li su se jajnici aktivirali, a samim tim i da li je pubertet pravi ili lažan. Radi se i ultrazvuk nadbubrežnih žlezda da bi se otklonila mogućnost tumora. Rendgenski snimak lobanje je kod dečaka sa prevremenim pubertetom obavezan.

Da li rani pubertet uvek mora da se leči?

– Pošto je kod dečaka uzrok preranog puberteta uglavnom tumor, onda se oni šalju na dalje lečenje kod neurohirurga. Devojčicama se, na svakih 28 dana intramuskularno daju injekcije hormona koje sprečavaju dalje napredovanje puberteta. Ako se pubertet ne zaustavi devojčica će vrlo brzo da dobije menstruaciju i prestaće da raste. U svakom slučaju treba odložiti menstruaciju, jer devojčica od osam godina nije zrela za takve promene, a s druge strane važno je omogućiti devojčici da nastavi da raste i dostigne normalnu visinu.

Ako se pubertet zaustavi u tom periodu, da li će on da se nastavi kad se prestane sa terapijom?

– Naravno, čim se prestane sa davanjem injekcija pubertet nastavlja svojim tokom, doduše malo bržim nego prirodnim putem. Devojčica ima normalne, redovne cikluse i reproduktivnu funkciju.

 

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

  1. L0RY says:

    Meso koje se kupuje u prodavnicama je prepuno hormona. Eto zašto se pojavljuje rani pubertet.
    Ukoliko se meso jede jednom do dva puta nedeljno i ako se češće jede riba umesto piletine, svinjetine… onda je rizik manji.
    Naravno, većina neće da svede konzumaciju mesa na razuman nivo 😉

  2. borka molanovic says:

    moja unuka dobila mestruaciju sa 10 g sada ima 14 dali moze sada da uzme neka lekove da bi bar malo porasla visoka je 150


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA