Psiholog savetuje mame da ne rade sve same

Da li ste i vi mama koja kuću ne sređuje sama? Koncentrišete se na to da sredite nered u kući, da pokupite sve one sitnice koje deca razbacuju i ne obraćate pažnju na to što vas dete traži, što ne želi samo da se igra i što jasno stavlja do znanja da mu je potrebna vaša pažnja.

Foto: Flickr

Izvor:   Trudnoća i zdravlje

Ukjlučite decu u spremanje, uživaće
– Pokušavate da budete sa detetom i da u isto vreme usisavate i čistite kuću. Dovikujete se preko zvuka usisivača, kako bi vas dete čulo i bilo mirno dok ne završite… Je li vam to poznato? Zatim kreću molbe: ‘’Moli te mama, budi dobar samo dok ovo završim i stižem’’. U tim situacijama niti će dete prestati da vas traži, jer ste mu potrebni, niti ćete vi uraditi posao koji ste naumili, a nervoza samo raste. Dete potom dotrčava uplakano, vuče vas za nogavicu, a vi nervozni krećete sa reakcijama: ‘’Je l’ ti vidiš šta mene sve čeka da uradim, a ti ne možeš da budeš miran ni 5 minuta?’’ – za sajt Trudnoća i zdravlje objašnjava uz primere psiholog Tijana Mitov.

Biće vam na oku
Uključite vaše dete i sređujte kuću zajedno. Detetu će biti zabavno i osećaće se važnim i odraslim, jer vam pomaže. Vama će biti lakše, jer vam je na oku. Još ako uz to dodate i pevanje ili slušanje omiljenih pesmica, zabava je zagarantovana!

Tata i sin mogu da postanu super tandem

Deca vole da učestvuju u aktivnostima odraslih, na ovaj način im i približavate kućne poslove i učite ih radnim navikama. Ne zaboravite da pohvalite svoje dete tada, dajte detetu na važnosti. Stavite mu do znanja koliko vam je važna ova zajednička aktivnost, recite mu da je on najbolji mamin pomagač. Dete će se osećati važnim i korisnim, biće srećno, jer vam pomaže.

Naučiće svašta
Posebno treba naglasiti to da deca uz svakodnevne aktivnosti najbolje uče. Lakše je učiti i usvajati tokom svakodnevnih aktivnosti i kroz igru. Tada to ne liči na učenje direktno, već se uči kroz igru i zabavu. Ovako usvojeno, se lakše prihvata i pamti, jer se radi na zabavan način.

Ne štedite reči, pohvalite decu

Recimo, dok stavljate veš u mašinu možete učiti boje, davajući detetu naloge: ‘’Ubaci sad žutu čarapu, a zatim plavu, koja je plava boja, je l’ to plava, bravo, ubaci je u veš mašinu’’. Širenje veša takođe može biti prava zabava ako se radi u timu. Dok širite veš, brojite štipaljke i odevne komade, obnavljajte boje. Recitujte one koje već znate i učite novu recitaciju. Primera je mnogo, zato mašti na volju.

Zabavićete se i zajedno umoriti
Od obične naizgled dosadne aktivnosti kao što je usisavanje, pranje sudova, ribanje, napravite zabavu za sebe i vaše mališane. I vama će biti lakše kada to nije još samo jedan dan, gde vam nad glavom stoji usisavanje i nikako da krenete sa tim. Vi ćete se radovati isto, ovoj aktivnosti, koje je mnogo više od sređivanje kuće.

I ovako se stvara osećaj zajedništva i pripadnosti porodici
Zato, uključite svoje dete i sređujte kuću zajedno. Nakon dobro obavljenog posla napravite svima limunadu. Kada tatadođe, kreće hvaljenje tati šta ste sve to danas divno radili. Obnovite naučeno. Izrecitujte novu pesmicu koju ste naučili dok ste širili veš…

Tijana Mitrov, psiholog

Trudnoća i zdravlje

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA