Psiholog Majkl Liri: Uobičajene greške koje roditelji nesvesno prave

Koje su neke uobičajene greške koje roditelji nesvesno prave, a koje mogu dugoročno da utiču na mentalno i fizičko zdravlje njihovih mališana, otkriva porodični psiholog Majk Liri.

roditelji

Foto: Flickr

Svaki roditelj uradiće sve da usreći svoje dete. Međutim, šta se dešava kada ne uviđamo da naše ponašanje loše utiče na decu? Porodični psiholog Majk Liri otkriva 20 najčešćih grešaka koje roditelji prave pri vaspitavanju dece.

– U svom dugogodišnjem radu video sam toliko dobrih roditeljskih namera za koje se vremenom ispostavilo da su izuzetno pogrešne, pa da su čak dovele i do samoubistava dece. Evo nekoliko najčešćih grešaka koje roditelji prave:

1. Ostavljaju deci previše izbora

Mnogi roditelji misle da deca uvek treba da imaju bezgraničan broj izbora, međutim to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih.

2. Hvale ih za sve što urade

Danas sve češće možemo videti decu koja su postala zavisna od pohvala i ne mogu da urade ništa ako ne dobiju nešto zauzvrat.

3. Pokušavaju da usreće decu na sve načine

Zadatak roditelja je da nauče decu kako sama sebe da usreće, a ne da čine po svaku cenu da im udovolje kako bi bila srećna.

4. Previše im udovoljavaju

Roditelji veruju da je kupovina onoga što deca žele put ka njihovoj sreći i ispunjenosti, ali zapravo taj put vodi ka zavisnosti i opsesiji.

5. Pretrpavaju decu obavezama

Najčešće sportskim aktivnostima. Mnogi roditelji veruju da će vanškolske aktivnosti držati decu daleko od nevolja, ali u većini slučajeva deca počinju da osećaju pritisak što vodi do stresa i nasilnog ponašanja.

6. Ističu pamet svoje dece na prvo mesto

Roditeljima je izuzetno primamljivo da precenjuju važnost činjenice da im je dete pametno. Međutim to može učiniti da dete postane arogantno, da misli da su svi ostali glupi ili im stvoriti osećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da se pretvaraju. U oba slučaja niko ih neće voleti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram