Prvo se pojavljuje groznica, pa kašalj: Kako se ispoljavaju simptomi korona virusa  iz dana u dan

Bolest KOVID-19 počinje sa groznicom. To je najčešći simptom među pacijentima zaraženim korona virusom u Vuhanu, gradu koji je epicentar zaraze koja je prerasla u pandemiju.

Wikipedia

Virus je sada stigao u najmanje 167 zemalja i teritorija. Prema poslednjim informacijama, ne osećaju svi zaraženi iste simptome, niti istom jačinom, ali naučnici su na osnovu nove studije objavljene u Žurnalu amerike medicinske asocijacije (JAMA Network) došli do zaključka kako se razvijaju simptomi kod većine zaraženih korona virusom.

Studija na gotovo 140 pacijenata iz bolnice Žongnan pri Univerzitetu Vuhan, identifikovala je tipičan obrazac simptoma povezanih sa bolešću KOVID-19. Oko 99% pacijenata imalo je visoku temperaturu, dok je više od polovine osećalo umor i suv kašalj. Otprilike trećina je takođe doživela bolove u mišićima i otežano disanje.

Istraživanja iz Kineskog centra za kontrolu bolesti sugerišu da oko 80% slučajeva korona virusa ima blage simptome. Oko 15% pacijenata je teže obolelo, a 5% je postalo kritično bolesno.

Evo kako se iz dana u dan javljaju simptomi, prema ovoj studiji:

1. dan

Pacijenti imaju groznicu. Takođe mogu da osete umor, bol u mišićima i suv kašalj. Mala manjina je možda imala dijareju ili mučninu jedan do dva dana pre groznice.

5. dan

Pacijenti mogu imati otežano disanje – posebno ako su stariji ili imaju neke hronične i teže bolesti od ranije. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su simptomi koji se pojave dva do 14 dana nakon izlaganja virusu visoka temperatura, kašalj i nedostatak daha.

7. dan

U proseku sedmog dana pacijenti budu primljeni u bolnicu, pokazala je studija Univerziteta u Vuhanu. To se uglavnom dešava ako imaju dispneju, odnosno nedostatak daha.

8. dan

U ovom trenutku, pacijenti koji se smatraju težim slučajevima (njih 15%, prema kineskom CDC-u) razvijaju akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), odnosno sindrom akutnog plućnog edema, bolest koja se javlja kada tečnost ispunjava pluća. ARDS može da bude fatalan.

10. dan

Ako pacijenti imaju pogoršanje simptoma, onda će biti primljeni na odeljenje intenzivne nege. Ti pacijenti verovatno imaju više bolova u stomaku i gubitak apetita nego pacijenti sa blažim simptomima.

12. dan

Najčešće se 12. dana završava groznica, ali kašalj može da potraje i duže. Kod preživelih od bolesti dispneja bi prestala nakon otprilike 13 dana.

17. dan

U proseku najviše ljudi se oporavilo i pušteno je iz bolnice nakon dve i po nedelje. Međutim, najteži slučajevi su se u proseku završavali smrću 18. ili 19. dana.

Međutim, prvi simptomi se možda neće pojaviti odmah nakon što se osoba inficira. Loren Ansel Majers, epidemiolog sa Univerziteta u Teksasu u Ostinu, rekla je za “Biznis Insajder” da se tipičan pacijent može zaraziti, a da tek nakon pet ili više dana pokaže simptome.

Jednom kada se simptomi pojave, mogu biti slični onima kod upale pluća. Ali Paras Lakhani, radiolog sa Univerziteta Tomas Džeferson, rekao je da se KOVID-19 može razlikovati od upale pluća po načinu na koji se vremenom pogoršava.

– Pneumonija obično ne napreduje brzo. Obično je leče antibioticima i pacijentima će stanje biti stabilno, a zatim se poboljšati – rekao je on.

Zdravlje pacijenata sa korona virusom može da se pogorša čak i nakon što su primljeni na lečenje.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA