Proverite da li ste i koliko u riziku da obolite od morbila, a to najviše zavisi od vaših godina

Pored sasvim male dece, uzrasta do 4 godine, na udaru malih boginja su svi koji imaju više od 25 godina. Generacija koja sada ima između 25 i 47 godina vakcinisana je samo jednom dozom cepiva, zbog čega su samo polovično zaštićeni, dok oni rođeni pre 1971. u velikom broju slučajeva uopšte nisu vakcinisani.

Do sada je u Srbiji od morbila obolelo 1.269 osoba, a više od 30 odsto zaraženih je bilo ili je i dalje hospitalizovano zbog komplikacija te bolesti, a to je najčešće upala pluća.

Statistika još pokazuje da ipak najviše oboljevaju nevakcinisana deca, ali nije mali broj ni onih koji su oboleli, a primili su samo jednu dozu vakcine, i to najčešće osobe stare od 30 do 40 godina. U Beogradu je, na primer, baš ova grupa ljudi najviše na udaru malih boginja.

Ko je najugroženiji

I zato, epidemiolozi upozoravaju da su pored nevakcinisane dece i odraslih, ugroženi svi građani rođeni pre 1993. godine, koji su od tog virusa zaštićeni smo jednom dozom cepiva. Naime, oni mogu da obole, a da im se uopšte ne pojave simptomi. U tom slučaju su takođe zarazni i virus mogu da prenesu na druge.

Druga opcija je da im klinički tok bolesti bude blaži. Međutim, postoji i kategorija stanovništva koja je rođena pre 1971. godine i koja uopšte nije zaštićena, ukoliko nije preležala male boginje.

Zašto baš 1993. godište

Do 1993. vakcina protiv morbila davala se u jednoj dozi. To znači da su rođeni između 1971. i 1993. primili samo jednu dozu takozvane monovakcine protiv morbila. Nakon toga, od 1978. godine počinje da se primenjuje MM vakcina, za morbile i zauške, a u Srbiji postaje obavezna 1981. godine i od tada je sva deca primaju, ali takođe samo u jednoj dozi.

Tek 1993. godine počinje se sa primenom MMR vakcine, koja štiti od morbila, rubeola i zauški, i to u dve doze. Druga doza se u početku davala kada dete napuni 12 godina, ali je ustanovljeno da se virus najbrže širi u školama, pa se od 2006. godine revakcinacija radi pred polazak dece u školu.

Ugroženost po godištima:

– Rođeni do1960. godine ako su preležali male boginje, a za većinu postoji mogućnost za to, imaju doživotni imunitet.

– Rođeni između 1961. i 1971. godine zaštićeni su delimično. Oni stariji ako su preležali boginje, imaju trajni imunitet, dok su mlađe osobe iz ove kategorije primile samo jednu dozu vakcine, čije je dejstvo između 10 i 15 godina, pa postoji šansa da budu zaraženi u trenutnoj epidemiji.

Podeli:

Komentari

 1. Srna says:

  Postovani,
  Volela bih da mi Vi, kao doktori pre svega, razjasnite jednu stvar.
  Posto nisam bila sigurna da li imam imunitet na morbile, uradila sam test.
  Jedino sto sam znala je da sam primila tada MM vakcinu (’84.), revakcine nema u kartonu.
  Rezultat je negativan!
  (rezultat IgG 178, ref.vrednosti:
  250 -pozitivno)
  Sada ja Vas pitam, da li sam ja iole zasticena tj. imam li imunitet koji ce, recimo, ako se zarazim dati neku blazu klinicku sliku, blazi oblik bolesti ili mi savetujete da se ponovo vakcinisem jer sam potpuno nezasticena?
  Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Ovaj nalaz, nažalost, pokazuje da se možete zaraziti. Idealno bi bilo da primite još jednu dozu i da imate makismalnu zaštitu.

 2. Dragana says:

  Samo želim da potvrdim tačnost teksta za one koji su, kao ja, rodjeni 1982.
  godine (novembar). Kao i većina, uredno su me vakcinisali kao malu. Kada sam se selila u Austriju, tražila sam svoj karton da ga ponesem, medjutim naišla sam na prvi sok, a to je da je veliki deo dokumentacije moga godišta doživeo poplavu! Mama mi je garantovala da sam sve vakcine uredno primila i to sam i prenela svom dr ovde, po programu iz Srbije, naravno. Medjutim, pre tri godine sam zatrudnela (u Austriji) i kada su mi uradili uobičajene testove koje rade trudnicama, ispalo je da nemam antitela na MMR. Dakle, ne bih da panicim, ali za slučaj da želite da zatrudnite, moj najtopliji savet vam je da uradite test, jer verujte mi, ne želite da živite u strahu dok u vašem stomaku raste novi život!

 3. Drazena says:

  Moja kcerka ima 18 godina,ide u medicinsku skolu.Na praksi koju obavlja u bolnici trazili su obavljene vakcinacije.U kartonu nema vakcinacije protiv hepatitisa jer tada nije bilo obavezno,kako uraditi naknadno vakcinisanje jer djevojka ne moze na praksu bez hepatitis vakcine.