Prosečna beba plače dva sata dnevno: U kojim zemljama su deca „najplačljivija“

Prosečna beba plače dva sata dnevno: U kojim zemljama su deca „najplačljivija“

Vrhunac plakanja je u šestoj nedelji kada dnevno traje dva sata i 15 minuta. Najmanje plaču bebe u Danskoj, Nemačkoj i Japanu

Novorođenčad uglavnom plaču kada su gladna, mokra ili kada ih nešto boli. Ali naučnici su otišli korak dalje i istražili u kojim zemljama su bebe najplačljivije u prva tri meseca nakon dolaska na svet.

Prema podacima iz časopisa The journal of pediatrics, bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji su šampioni u toj „disciplini“, dok najmanje plaču u Danskoj, Nemačkoj i Japanu.

Istraživači sa britanskog univerziteta Vorvik analizirali su ponašanje 8.700 beba, otkrivši da u proseku plaču oko dva sata dnevno prve dve nedelje po rođenju. Vrhunac je u šestoj nedelji kada plač dnevno traje dva sata i 15 minuta. Neka deca plaču samo pola sata u toku dana, dok rekorderi provedu u suzama više od pet sati.

– Bebe se već u prvim nedeljama života razlikuju po tome koliko plaču – rekao je vođa istraživačkog tima Diter Voker. – Više možemo da saznamo proučavajući društva u kojima one manje plaču, imajući u vidu da li se radi o načinu na koji roditelji postupaju sa njima ili drugim faktorima koji imaju veze sa trudnoćom i genetikom.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram