Promene na grudnom košu

Slabost pojedinih mišičnih grupa ili mišića u celini može da izazove pojavu različitih poremećaja na kičmenom stubu, grudnom košu, gornjim ili donjim ekstremitetima.

grudni kos

To dovodi do otežavanja normalnih, svakodnevnih funkcija, kao sto su kretanje, rad itd., što povlači za sobom nedovoljnu aktivnost čitavog organizma i pojavu različitih telesnih deformacija. Ukoliko se ništa ne učini na njihovom sprečavanju, može doći i do trajne invalidnosti.

Promene na grudnom košu mogu se javiti u vidu ispupčenih grudi, izdubljenih grudi i ravnih grudi.

Ispupčene grudi (pectus carrinatum)

Ispupčene grudi se još zovu i kokošje grudi, jer je grudni koš spljošten, a grudna kost podignuta unapred i nagore. Ove promene oblika grudnog koša negativno utiču na pokrete grudnog koša, posebno pri disanju  i na unutrašnje organe čija se funkcija vremenom oštećuje.

Izdubljene grudi (pectus excavatum)

 

Ova deformacija se naziva šusterske grudi, jer se smatralo da se javlja kod odraslih osoba kao posledica profesije. Grudni koš je širok, zdepast i kratak. Spljošten je u suprotnom smislu nego kod ispupčenih grudi. U donjem delu grudne kosti može se naći udubljenje nekada tako veliko da se u njega moze smestiti čovečja pesnica.

Ravne grudi (pectus planum)

 

Kod ravnih grudi imamo osnovne promene u muskulaturi(mišićima),  ali mogu se konstatovati i promene na samom grudnom košu u vidu odsustva prirodnih ispupčenja grudnog koša. Takve osobe su uske,  tanke, ne razlikuje se uobičajeni reljef muskulature.

Uzrok ovih deformacija grudnog koša u najvećem broju slučajeva je bio rahitis, koji se zahvaljujući adekvatnoj prevenciji sveo na minimum. Ove deformacije mogu se javiti  u svim fazama razvoja a kao posledica krivljenja kičme koje nije  adekvatno ispraćeno. Mogu biti i urodjene kada su obično udružene sa još nekim deformitetom koje je u sklopu oboljenja.

Lečenje

Veoma je važno preduzeti lečenje u smislu otklanjanja osnovnog uzroka koji je i doveo do pomenutih promena. Istovremeno treba početi sa primenom korektivnih vežbi. One treba da imaju za cilj  razvijanje i jačanje čitave muskulature, posebno mišića grudnog koša i trbuha. Osim toga, veoma važnu ulogu imaju vežbe disanja i korektivno plivanje sa tačno određenim oblicima pokreta u vodi. Što se dete ranije uključi u tretman, to će i posledice biti manje. Posebno treba imati na umu da ove deformacije predstavljaju i veliki estetski problem (posebno kod dece u pubertetu), a pre svega mogu ugroziti zdravlje.

Olja Antonijević, viši fizioterapeut

Podeli:

Komentari

 1. moja cerkica ima 3ipo god kada je imala 7mjeseci imala je problem sa grudima. vodila sam je kod hirurga pa kod kardiologa i rekli mi sve dok nema smetnji na srcu da je to dobro..Izmedju grudi ima malo udubljenje,dali da je vodim opet da to kontrolise?

  Odgovori na komentar
  • Ovo zaista nema razloga da se pregleda pre polaska u školu!
   Sve ste obavili kako treba, pa je jasno da se radi o “kozmetičkom” a ne zdravstvenom problemu.

   Odgovori na komentar
   • Molim Vas pomoc, imam 13 godina visok sam oko 167 do 169 cm, ne znam tacno, i imam 45 kg.Imam pilece grudi, ispupcene, e sad isao sam kod fizoterapeuta, koji mi je dao totalno glupe vezbe, vezu sa vezom nema, pa sam krenuo da radim sklekove, trbusnjake, propadanja, dizem tegove, i radim zgibove, e sad pitanje, da li ja to kao dete mogu da ispravim, nemam ja to bas puno, bas ono, ima veoma cudnih slucajeva, ali vidi se, ispupcenje se vidi i to znatno, jako mi smeta i imam komplekse, opet ja sam dete, idem u skolu, i nije svejedno, ipak ja sam dete, jos mi se nije razvio grudni kos, da li bi mogao to da ispravim, i preporucite mi nesto, da prosirim grudi.
    Molim Vas pomognite 🙂

    Odgovori na komentar
    • Plivanje i redovno vežbanje – to je puta da se ovo koriguje!

     NEMOGUĆE je da se POTPUNO reši, ali vremenom (koje se meri godinama) jačanjem grudnih mišića se to u velikoj meri može popraviti.

     Odgovori na komentar
     • Kada prestaje da se razvija grudni kos, i da li sam kasno poceo sa vezbama??
      Deformitet je sve veci i veci, ne znam zasto, da li kada rastem raste i deformitet?

     • Između 16 i 19 godine se završava formiranje koštanog dela grudnog koša, ali za vežbe i jačanje mišića NIKAD nije kasno!

 2. Izmedju grudi tj.grudni kos skoro svim ljudima je ravan deo,Meni je sa jedne strane izmedju grudi izbacen mali deo kosti kao mala kvrgica u odnosu na deo pored njega,da li je to neka anomalija ili sta moze da bude?Imam to od malena. Nemam nikakve smetnje osim prilikom nosenja brushaltera na tom mestu u sredini me malo zulja.

  Odgovori na komentar
 3. Imam 25 godina i izbacen grudni kos poprilicno (pilece grudi) poslednjih godina ne mogu da udahnem punim plucima,to otprilike,ona moja slobodna procena bude oko70 % 🙁 sta mi predlazete?

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 1312345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA