Produžena sezona alergije na ambroziju - Portal Moj pedijatar

Produžena sezona alergije na ambroziju

Koncentracija polena korovske biljke povećana čak 10 puta. Bar do kraja meseca, a ako ne bude jakih pljuskova i duže treba nastaviti sa terapijom. Mnogima nisu dovoljni antihistaminici

Ako ste alergični na polen ambrozije, trebalo bi da nastavite terapiju. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je ove godine koncentracija iritirajućih čestica ambrozije veoma visoka i tokom prošle nedelje iznosila je 150 polenskih zrna po metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 15!

– Bez obzira na to što meteorolozi najavljuju miholjsko leto, ova korovska biljka prirodno će smanjivati otpuštanje polena i povlačiće se u mirovanje – kaže Mirjana Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine. – Ipak koncentracije su još visoke i alergični moraju da budu oprezni sve do kraja septembra, a verovatno i duže. Situaciju sada jedino mogu da poboljšaju jaki pljuskovi.

Visoka koncentracija polenskih zrna ambrozije razlog je zbog čega mnogima u terapiji nisu bili dovoljni samo antihistaminici, već su morali da pređu na inhalacione kortikosteroide. Alergolozi napominju da je reč o bezbednoj terapiji iako su kortikosteroidi poznati po svojim neželjenim efektima.

– Milioni ljudi širom sveta koriste inhalacione kortikosteroide kao višemesečnu terapiju bez posledica – kaže dr Vojislav Đurić, alergolog Kliničkog centra Srbije. – Kada se primenjuju lokalno, uglavnom kroz nos oni ne dospevaju u sistemsku cirkulaciju, ili i ako dospeju to su male koncentracije, i ne mogu da uzrokuju posledice.

Doktor Đurić napominje da su se u lečenju polenskih alergija upravo najbolje pokazali lekovi koji se primenjuju lokalno, pa je savet onima koji piju antihistaminike da pređu na njihovo ukapavanje u nos ili oči.

– Svi koji su alergični na ambroziju, a terapija im dobro deluje i nemaju simptome, mogu da prepolove dozu da bi sa potpunim iščezavanjem polena iz vazduha mogli da prekinu primenu leka – savetuje dr Đurić.

Onim pacijentima kojima lekovi protiv alergije ne pomažu savetuje se imunoterapija. Ova vrsta lečenja sprovodi se tri do pet godina, a klinička iskustva pokazuju da pacijenti nakon njene primene nemaju tegobe narednih nekoliko godina.

KIJAVICA, PA ASTMA

KOD 20 odsto pacijenata alergijska kijavica se razvija u bronhijalnu astmu. Za ispoljavanje alregijske kijavice ili rinitisa ne postoji određeno životno doba, već je reč o pojačanom imunskom odgovoru na materije kojima smo okruženi i one mogu da postanu iritirajuće bilo kada.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram