Pročitajte 13 pravila koja su sakupili psiholozi, a čine ‘sveti gral’ vaspitanja

Biti roditelj je najlepši, ali i najteži posao. Majke i očevi svakodnevno su suočeni s nedoumicama, izazovima, strahovima, sa pitanjima da li svoje dete vaspitavaju pravilno. Kako bi roditeljima olakšali, psiholozi su sakupili 13 pravila koja čine ‘sveti gral’ vaspitanja.

Foto: Pixabay

Vaspitajte dete koje će verovati da je super junak i da u životu može sve i to na ovaj način:

1. Dozvolite detetu da pogreši

Ako želite da vaspitate samostalnu osobu, detetu morate nekad dopustiti da pogreši, bez vašeg uplitanja. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, naprimer, zna sam da opere veš – iziskuje trenutnu neprijatnost.

Pre nego uskočite da pomognete detetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se „Da li je moje dete u opasnosti?“ Zatim se zapitajte ima li dete potrebne veštine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dete da samo proba da izvrši zadatak.

2. Pridržavajte se 3 pravila domaćeg zadatka

1. pravilo: Prvo uradi ono najteže.

2. pravilo: Skloni mobilni. Za domaći zadatak detetu će možda trebati tehnologija, poput digitrona, ali za to vreme barem ne mora slati SMS-ove.

3. pravilo: Čim je domaći gotov, spakuj torbu za sutra i stavi je pored vrata.

Ovaj proces od tri koraka dete lako može da usvoji pa ćete ga vi puno manje „gnjaviti“ zbog obavljanja školskih dužnosti.

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.

Napadi besa često se događaju zato jer je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

4. Praktikujte svakodnevne činove dobrote

Učite svoje dete da drugima mora da pomogne svaki dan, a ne samo kada su praznici. Podstaknite dete da barem jednom nedeljno učini neko malo dobro delo, bilo da pomogne prijatelju ili komšiji da počisti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dete će naučiti šta znači biti zahvalan.

5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje

Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vreme odlaska na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svaku večer idu na spavanje u isto vreme.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA