Problemi sa nicanjem prvih zubića

Kod većine beba nicanje mlečnih zuba prolazi bez bilo kakvih problema, ali se ponekada javljaju propratne pojave koje mogu značajno da uznemire roditelje.

zubici px

Foto: Pixabay

Pod simptome koji prate nicanja zubića mogu da se uvrste pojačano lučenje pljuvačke (salivacija), uznemirenost i druge promene raspoloženja, osip oko usta.

Iako se ponekad usled uznemirenosti i plača može da pojavi temperatura (nikada viša od 38 0C) i češće i ređe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može ponekada da bude kobno. Isto važi i kod izražene uznemirenosti deteta. Svi ostali simptomi poput grčeva, sekrta iz nosa, osipa po telu i sl. ne treba povezivati sa nicanjem zuba i tako odlagati pregled kod pedijatra, jer je kod mnogih bolesti vreme presudno za uspešno i brzo izlečenje.

Pojačano lučenje pljuvačke može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mesto za infekcije. Preporučuje se nanošenje, neutralnih, prirodnih krema ili ulja (bez veštačkih dodataka i konzervansa) koje se i najčešće koriste za kožu guze. Tokom spavanja, stavite pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod bebine glave, i menjajte je redovno, kako bi bebina glavica uvijek bila na suvom.

Osetljivost sluznice na mestu nicanja zubća bebica pokazuje čestim dodirivanjem ili grickanjem svega što joj dođe pod ruku. Za neutralizaciju bola (ili pre za skretanje pažnje) preporučuju se različite igračkice za grickanje, keksi za nicanje zuba ili jednostavna masaža. Metoda kao što su smrznuto pecivo ili banane, bočica hladne vode zahtevaju neprekidno prisustvo pored bebe. Različiti gelovi za nicanje zuba su u osnovi lokalni anestetici (dakle hemija) i ne treba preterivati sa njima a i njihovo dejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Preporučujemo oprez sa različitim egzotičnim alternativnim razmišljanjima, koja se povezuju sa vekovnim tradicijama (često sumnjivog porekla) a u osnovi predstavljaju atraktivnu “mamiparu iz ionako siromašnih džepova brižnih roditelja”. Jedna od njih je i primena ćilibarske ogrlice za bebe. Tvrdi se da ćilibar iz Baltičkih zemalja (Litvanije) ima posebna svojstva da deluje na tireoidni žlezdu i imuni sistem i smanjuje otok u sluznici koji se optužuje za osetljivost. Do sada ne postoji ni jedan naučni dokaz za ovakve tvrdnje  niti merodavnih potvrda da se nošenjem ćilibarne ogrlice bolje sprečava ili smanjuje osetljivost sluznice u odnosu na ostale pristupe (što ne znači da ih možda u budućnosti neće i biti). Eventualno dejstvo može da bude placebo efekat koji bi se postigao i nekom drugom igračkicom. Ćilibarna ogrlica za bebe s druge strane nosi u sebi i veliku opasnost od kidanja i gutanja i još gore udisanja perlica. Proizvođači to negiraju smatrajući da su dovoljno čvrsto spojeni. Ovo zadovoljstvo inače košta dodatnu sumu novca od nekoliko eura.

Nicanje zuba je dakle sasvim prirodan proces koji može da nosi u sebi izvesne neugodnosti tek da i bebicu nauče da u spoljašnjem svetu nije sve bas tako idealno. Ne treba podlegati savremenim trendovima da se izmisljaju nove bolesti i poremećaji kako bi se i za njih proizvodila i prepisivala hemija ili rekviziti koji treba samo da uvećavaju profite farmaceutske industrije.

Prof dr Jovan Vojinovic

Fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. Desanka Pecenicic says:

  Svida mi se ovaj clanak,Ovo su dobri pokazatelji da roditelji ne budu u zabludi,oko siptoma nicanja zuba ,kao i kupovinom tih cilibarskih ogrlica,koje se puno reklamiraju,svaki savet za mlade samo od pedijatra treba uvaziti za ovai tekst hvala .

 2. Lena says:

  Postovani, mojoj devojcici od 22 meseca izlaze trojke. Jedna trojka je izašla, ostale samo sto nisu. Nekoliko noci me budi, place, traži vodu i da joj dam ruku u koju spusti svoj obraz. Preko dana je samo razdrazljiva. Nije bolesna, nema temperaturu, nakaslje, ne curi joj nosic, samo ima pojacanu pljuvacku. Ni sa jednim zubima nismo imali ovakvu muku. Da li je izlazak tih zuba najbolniji?

  • MojPedijatar says:

   Ovo je sasvim uobičajena reakcija koja nije za brigu! Svako dete je priča ga sebe, a kad dva zubića guraju zajedno – ovo je ok.

 3. maja says:

  Poštovanje,imam bebu od 7 ipo meseci,već 3-4 dana puno bali iz usta i nosa,gornji desni su natečeni,levo oko joj krmelja,sve što dohvati stavlja usta,slabije jede. Da li su to simptomi nicanja zuba (buni me krmeljavo oko)?

  • MojPedijatar says:

   Ovo u ustima su zubići – bez dileme!

   Krmelji u oku nemaju veze sa zubićima, radi se o infekciji – conjunctivitisu. Da se okce nekoliko puta na dan ispira 3% bornom kiselinom za oči (može se naći u većim apotekama), pa ako za par dana nema boljitka da se obavi pregled.

 4. Mira says:

  Postovani,
  moja beba ima devet nedelja, pocela je puno da balavi, pravi baloncice, trpa rucice usta i pokusava da zvace prste..Uz to pocela je da bude jako razdrazljiva u pojedinim momentima, narocito pre spavanja, tj. muci se da zaspi? Da li krecu zubici? Da napomenem da su i suprugu i meni prvi zubi izbili izmedju treceg i cetvrtog meseca. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   NEma dileme – krenuli su zubići!

   • alena says:

    moja beba ima 9 mjeseci i pocela je odbijat hranu povraca i ima proliv natecena su mu gornje desni i temp od 37’5 dali su to simptomi zuba bili smo kod ljekara kaze da je zbog zubica ako moze samo jos savjet za hranu lp

    • MojPedijatar says:

     Ovo su sve simptomi i znaci VIRUSNE infekcije (stomačni virus), a ona se može poklopiti sa nicanjem zubića. Sada je važno povećati unos tečnosti, a Vaše mleko (ako dojite) je najbolji lek!

     Ako ne dojite, beba treba da uzima formulu bez laktoze dok proliv ne prodje. Za proliv pomaže i probiotik.

     Svakako, ako se situacija pogorša (pojavi se visoka temperatura, dete odbija obroke…) neophodan je pregled Vašeg pedijatra.

 5. Anica says:

  Moja beba ima 5meseci i stalno stavlja rukice u usta i sve sto dohvati. Jako bali iz usta. Nekada zaplace bez razloga. Odgovara mu kad mu namazem gel za desni i kad svojim cistim prstom masiram njegove desni. To su zubici u najavi? Koliko vremena treba da prodje od ovih simptoma da bi nikao zub? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – zubići guraju desni, a kad će se pojaviti je naprosto nemoguće predvideti.

   Po Vašem opisu se može očekivati prvi zubić u narednih par nedelja

 6. Mina says:

  Odlican text.
  Kratko,jasno i tacno.

 7. Maja says:

  Moja beba ima 11 meseci,do sada imamo 8 zubica.Vec par dana je po ceo dan kenjkava,slabije jede dva-tri zalogaja,cesto trazi vodu,nocu se budi i kenjka.Nema temperaturu,kasalj,ne curi joj nosic.Brinem sto slabije jede,skoro nista,cesto trazi vodu i budi se nocu uz plac!

  • MojPedijatar says:

   Moguće je da su baž zubići uzrok opisanih probelma.,

   Ipak, ako za 5 do 7 dana nema boljitka – treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra

Strana 1 od 1712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA