Problemi sa letnjim rođendanima

Letnji rođendani u većini slučajeva mogu da postanu prava mora za roditelje. Poznato je koliko je deci važan ovaj dan, koliko se tada osećaju posebno i važno. I koliko očekuju da njihov rođendan bude nešto posebno, namenjeno i posvećeno samo njima. A tek pokloni, pažnja, animatori…

Foto: Pixabay

Ali, u toku leta većina drugara ode na more ili kod bake i deke, pa se može desiti da se rođendan proslavi u krugu najuže porodice ili na letovanju. Zbog toga mnogi, ili većina roditelja organizuje proslavu rođendana svog deteta pre nego što se završi škola, ili u septembru, kada se društvo ponovo sakupi. Da li je to fer? Rođendanac onda nikada neće imati isti osećaj kao deca koja nisu rođena u julu i avgustu. To ne mora0 da bude obavezno rešenje, ali zašto nekada proslava ne bi mogla da bude sasvim drugačija. I sa sasvim drugim društvom. Možda letnji rođendani pružaju više mogućnosti za osmišljavanje kako će izgledati, pa zašto ih onda ne bi slavili tada kada zaista i jesu.

Zašto nije dobro proslavljati rođendane onda kad im nije vreme?

1. Prvo, svi se ponašaju kao da je pravi rođendan, a upravo tako se gubi osećaj radosti. Malim gostima je bitna žurka i torta, rođendancu je važno da dobije poklone, svi su kobajagi veseli, ali ipak nešto nedostaje… Nedostaje radost buđenja baš tog dana, čestitanje, uzbuđenje…Zbog toga, dragi roditelji, razmislite i o drugim načinima da proslavite detetov rođendan, osim o onim klasičnim – da pozovete drugare iz vrtića ili škole, obezbedite animatora, i ne razmišljate više o tome.

2. Kao drugo, kada dođe dan pravog rođendana, ma gde bilo, dete očekuje opet da mu se kupi nešto za poklon, pa opravdavanja poput  “dobio si već poklone za rođendan”, ne prolaze. U detetovoj glavi je taj dan – rođendan, i roditelj onda pravi grešku kupujući nešto simbolično samo da skine to pitanje sa dnevnog reda. Na kraju se napravi takva zbrka da više niko ne zna kad je pravi datum rođendana (osim baka i deka, oni sve pamte).

3. Svaki datum je dobar i svaki rođendan je samo tada u godini, i ne može se premestiti. Ma gde da se zadesio, rođendanac bi trebalo da proslavi rođendan onda kad on i jeste.

Zar postoji dete koje nije za tren oka sakupilo neko društvo ma gde da se zadesilo!? Bolje bi bilo da se roditelji pitaju šta je sa njihovim društvom i zašto oni nemaju svoje društvo za proslavu rođendana. Za dete ne treba brinuti.

Jedne godine to može da bude na selu sa društvom sa sela, druge godine sa društvom na moru, itd. Zamislite koliko različitih mogućnosti ima rođendanac koji rođendan slavi leti. Možda je ponekad dobro promeniti i ambijent proslave rođendana, a ne samo animatore.

4. Najlepši rođendani su na moru sa tek stečenim društvom, kada su i roditelji opušteniji. A ako i oni imaju svoje novo društvo, eto rođendana koji ne liči na prethodni. A to je mnogo zanimljivije nego da se svi prave da je pravi rođendan.

5. Detetu je sve mnogo zanimljivije na letovanju. Višak energije se mnogo lakše pretvara u nešto pozitivno i bila bi prava šteta to ne iskoristiti. Naravno, ako dete baš izričito želi da mu se rođendan proslavi u krugu “domaćih” drugara – učinite to, ali imajte na umu da je svaka nova godina i svaki novi rođendan prilika da dete doživi svoj rođendan na jedan novi način.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA