Probiotici u borbi protiv kandide u crevima

Beba od 4 meseca, koja samo sisa, je zbog upale srednjeh uha dobila da pije antibiotik. Posle 7 dana je ozdravila, ali se pojavio proliv – 3 do 4 stolice koje nisu obilne ni vodene, ali su imale malo sluzi. U koprokulturi je izolovana kandida 30 CFU/ml. Imam i sina od 12 godina koji se povremeno žali da bolove u stomaku. Više puta je pregledan, ultrazvuk abdomena je pokazao da je sve u redu, a ja sam sad i njemu uradila pregled stolice na kandidu.

Foto: Flickr

 Nađen je mali broj ovih gljivica, ali nema proliva. Imam nekoliko pitanja u vezi sa ovom gljivicom?

 • Kakva je veza između antibiotika kandide u crevima?

Nema dileme – antibiotici su jedan od glavnih uzroka crevne kandidijaze! Zato nije neobično što se Kandida (Candida) namnožila posle antibiotske terapije.

U crevima postoji mnogo dobrih bakterija  koje pomažu varenje i imaju brojne korisne efekte. Beba je došla u kontakt sa ovim bakterijama prilikom porođaja, a dojenjem se crevna flora (to je naziv za dobre bakterije) postepeno uspostavlja.  Antibiotici ubijaju i ove korisne bakterije, a što je širi spekrat dejstva to je šteta veća.

Čim se poremeti crevna flora, narušava se i odbrambena sposobnost crevne sluzokože, pa eto prostora da se razmnože gljivice – a kandida je ubedljivo prva na listi!

 • Da li je potrebno davati lekove za suzbijanje gljivica?

Ako beba ima obilne i česte prolivaste stolice i kandidu obično se daje antigljivični lek  antimikotik. To je obično Nistatin u kapima, a prepisuje ga pedijatar.

Ipak, kod ogromne većine beba i dece su probiotici najvažniji borci protiv kandide. Ove korisne bakterije će popraviti – upostaviti narušenu ravnotežu između crevnih bakterija i gljivica.

 • Meni je moj lekar savetovao Probiotc Forte uz antibiotik, da li da ovaj lek dam i bebi?

Probiotik forte je odličan izbor za stariju decu i odrasle, naročito u sprečavanju i lečenju proliva izazvanih antibioticima. Ipak, Vašoj bebi treba dati PROBIODROPS. On je posebno osmišljen i napravljen u formi rastvora za bebe i lako se primenjuje – jednom na dan.

 • Koliko dugo da dajem bebi Probiodrops?

Treba ga davati sve dok se proliv ne prestane i normalizuje varenje. Veliki broj pedijatar preporučuje da se probiotik nastavi bar 7 dana posle potpunog  formiranja stolice.

 • Ako se desi da beba ponovo treba da uzima antibiotik, da li odmah da krenem sa Probiodropsom?

Da – NE TREBA čekati da se proliv desi, već odmah treba krenuti u prevenciju – sprečavanje nastanka proliva. Nadamo se da bebi ipak neće trebati antibiotici!

Svakako nastavite dojenje – to je NAJBOLJA hrana za Vašu bebu i najbolja investicija u bebino zdravlje!

 • Zašto su još važni probiotici?

Probiotske bakterije pomažu odbrambenu sposobnost creva, ali pored toga probiotici jačaju opštu otpornost organizma (imunitet), a praktično nemaju neželjenih efekata.

Takođe kod beba  koje imaju grčeve – kolike, Probiodrops može pomoći da se oni umire.

 • Da li i starijem sinu treba dati nešto za ovu kandidu u malom broju?

Ako NEMA proliva – NEMA ni potrebe za lečenjem!

 • Ima li potrebe za nekom posebnom dijetom?

NEMA!

Ovaj mali broj kandide u stolici se smatra normalnim nalazom kod dece koja NEMAJu prolive, pa je besmisleno sprovođenje takozvanih “specijalnih” dijeta za kandidu!

 • Ako se ovi bolovi u stomaku (za koje nismo našli uzrok) budu ponavljali, ima li smisla da mu dajem probiotik?

Pokazalo se da dizbioza – poremećen odnos mikroflore u crevima može izazvati povremene bolove (po tipu kolika). Da – i starija deca mogu imati kolike, i to NIJE retka pojava!

Kad NISU utvrđeni uzroci ovih bolova (naveli ste da su pregledi i analize bili uredni), zaista IMA smisla da se da Probiotic!

Pažljivo odabrani probiotski sojevi u preparatu Probiotic mogu pomoći, a kako Vaš sin ima 12 godina može bezbedno uzimati jednu kapsulu na dan, bar 7 do 10 dana.

 • Sin ide sa sportskim klubom na more – na pripreme, da li da ponese Probiotic, za svaki slučaj?

Da – Probiotic naprosto MORA da bude deo putne apoteke! Šta sve još treba poneti na put – pogledajte baš u “Putnoj apoteci” koju smo spakovali za letnje odmore koji su već tu.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Probiotici

Podeli:

Komentari

 1. Zdravo moja beba ima 9 meseci od kako se rodila ima zelenu stolicu, prvi put kad smo dali stolicu nije imala nista onda je imala proliv opet smo radili nalaz stolice i sada ima kandidu 80 tih kolonija pije nistatin 8 kapi tri puta zabrinuta sam jer znam da su gljivice uporne sta smem da joj dam da joj se nepojavljuje vise.

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan. Moju devojčicu, koja sada ima 20 meseci dosta dugo su mučili gasovi i nadutost, koji su se vremenom smanjili i mogu reci da sada skoro da i nema tegobe. Proliv nikada nije imala, zdrava je i napredna, bez alergija, dojim je jos uvek i puno vodim računa o prevenciji i zdravlju. Nikada nije pila antibiotike, a slatkise jos nije probala. Kada je imala 4 meseca, zbog jakih gasova je rađena koprokultura, i sve je bilo u redu. Pre neki dan sam zelela da proverim sopstveno zdravlje preventivno, pa sam odnela pored svoje, i njenu stolicu na analize (jer je povremeno i dalje muče gasovi), gde sam saznala da koprokultura ne obuhvata i analizu Candide, bila sam malo u šoku, da sam znala, odavno bih i ovu analizu uradila. Ispostavilo se da su moje analize u redu, a da ćerkica ima Candida spp. u velikom broju.
  Jako bi mi značilo da mi date svoj utisak. Kako je ona mogla dobiti Candidu? Da li je onda Candida uzrok njenih tegoba? I da li je potrebno sprovoditi sada neku vrstu lečenja? Da li joj moram po preporukama izbaciti med, voće i žitarice? Da li je pametno dati joj Otporil kapi na biljnoj bazi pored probiotika?

  Hvala Vam najlepše na odgovoru unapred.
  Mina

  Odgovori na komentar
 3. Poštovanje,
  Da se i ja nadovezem na ovu temu. Dete ima 5 godina i primetila sam čistu krv posle velike nužde, radjen penianalni otisak koji je sterilan u stolici mali br kandide nas lekar je rekao da to nije za lečenje, ja sam posle gledala odakle dolazi krv i videla da na kraju anusa kao da je ispucala koža odatle krv na cmaru spolja nema ništa. Na svoju ruku sam počela da joj stavljam cepice od katarina. Molila bih vas za savet? Da li ovo može da uradi kandidata ili da vodim dete kod drugog doktora? Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovanje,dete od 3.5god ima konstantno malo kandide u stolici-najveci problem je lose spavanje i cest svrab oko anusa i pise-davali smo propolis,vitd3 i cesto razlicite probiotike-dali ce se ikad vratiti u normalu-hvala

  Odgovori na komentar
  • Ako dete NEMA prolivaste stolice, mali broj candide u stolici je BEZ IKAKVIG ZNAČAJA i NE trazi terapiju, kao ni ponavljanje nalaza.

   Ovi crvenilo treba pregledom proceniti i prepisati LOKALNU terapiju.

   Odgovori na komentar
 5. Jelena Ivanovic 27.01.2020 u 13:28

  Dete od 3.5 godine ima 50 izolovanih kolonija kandide,doktor nam je preporucio da se izbace slatkisi i mleko i mlecni proizvodi,inace je u zadnje vreme cesto bio bolestan i pio je antibiotik…reko nam je jos probiotik obavezno i daktanol gel na kasicicu dva do tri puta u toku dana da mu se da da proguta,otprilike dva do tri santimetra daktanola da se stavi na kasicicu

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA