Probiotici i imunitet dece

Dete od 6 godina koje svake jeseni i zime, skoro svakog meseca – bolestan! Uglavnom su to prehlade, ali se neretko završi bronhitisom, a bar tri puta tokom 6 meseci dobije antibiotike.

imunitet
 • Šta su zapravo probiotici?

U organizmu svakog deteta (kao i kod odraslog)  postoje bakterije koje NISU prouzrokovači bolesti (infekcija) već “žive u miru i harmoniji” sa našim telom. Neke od njih imaju važne korisne funkcije u organizmu, a najviše tih dobrih bakterija živi u crevima (pretežno u debelom crevu).

U crevima živi mnogo ovih dobrih bakterija – ima ih deset puta više od svih ćelija u organizmu! Ove bakterije se jednim imenom nazivaju crevna flora, a imaju brojne korisne uloge: od pomaganja u varenju hrane, preko održavanja “reda” među mikroorganizmima u crevima, a imaju važno mesto u jačanju otpornosti detetovog organizma prema infekcijama.

Pošto se odavno zna koje su to korisne bakterije, one se jednostavno mogu neti u organizam prirodnim putem – kroz usta. Probiotici su, dakle, žive, nepatogene (to znači da ne izazivaju bolesti) bakterije, koje kada se unesu u organizam, pozitivno utiču na zdravlje deteta.

 • Šta su simbiotici?

O PRObioticima se, sa pravom, mnogo priča i mnogo se zna – to su one korisne bakterije koje imaju mnogo povoljnih efekata na zdravlje dece (ali i odraslih) što je potvrđeno brojnim medicinskim istraživanjima.

PREbiotici su nesvarljivi sastojci hrane koji pomažu probiotskim bakterijama da se razmnožavaju i tako bolje “obave posao”. To su obično šećeri (oligo saharidi ili polisaharidi) koji stižu u debelo crevo gde se nalazi većina dobrih bakterija i tamo im “pojačavaju” korisne efekte na zdravlje dece.

Kada u jednom preparatu imate PRObiotik i PREbiotik zajedno, e to se naziva SIMbiotik. Ideja je fenomenalna, da se “odjednom” u organizam unesu i probiotik i prebiotik i tako se pojača efekat “dobrih” bakterija.

 • Kako simbiotici utiču na imunitet deteta?

Beba, još dok je u maminom trbuhu, od majke dobija zaštitna antitela (koje stvara majčin imunološki sistem). Ovi borci protiv mikroorganizama stižu iz majčinog krvotoka, preko posteljice, u bebin organizam pre rođenja. Broj ovih antitela polako opada posle porođaja, tako da između trećeg i šestog meseca nastaje “protektivna rupa” u bebinom imunološkom sistemu. Zato je važno da beba pojača sopstveni imunitet, a tu mu, naravno, opet pomaže majka svojim mlekom. Mamimo mleko je najjači stimulator bebinog imuniteta, i tu nema dileme! Pošto Vi više ne dojite, ovaj “zaštitni” efekat maminog mleka više ne postoji

 • Mogu li simbiotici zaista uticati na “pojačanje” imuniteta protiv  virusnih infekcija

MOŽE!

To je bilo logično pretpostaviti, imajući u vidu da su pozanata istraživanja koja su dokazala da probiotici pomažu deci da ojačaju imunitet protiv viroza. Ipak, to je trebalo naučno potvrditi, a to se upravo desilo u istraživanju koje želimo da vam približimo.

Internacionalna grupa lekara-naučnika i Italije i Francuske su proučili efekat simbiotika (Lactobacilus helveticus Rosell-52, Bifidobacterium infantis Rosell-33, Bifidobacterium bifidus Rosell-71 i fruktooligosaharida) na sposobnost dece da se bore sa infekcijama (pre svega virusnim) koje se javljaju u hladnim danima. Odabrana su deca uzrasta od tri do sedam godina, koja su prethodne zime imala najmanje tri puta neku od infekcija – uha, grla, nosa (ORL infekcije) ili respiratornu infekciju ili gastrointestinalne infekcije. Ukupno je u istraživanje uključeno135 mališana, 62 je dobijalo simbiotik, a 73 dece je dobijalo placebo – pili su rastvor koji je imao isti ukus kao i simbiotski preparat, ali BEZ aktivnih sastojaka! Svi su dobijali simbiotik (ili placebo) tokom tri meseca jednom

Roditelji su pratili simptome i znake neke od infekcija, a lekari su ih proveravali i evidentirali. Rezultati su nedvosmisleno pokazali da deca koja su dobijala simbiotik REĐE oboljevaju od vršnjaka koji su dobijali placebo – rizik od infekcija je manji za 25% što je zaista značajno smanjenje!

Ako se ima u vidu da neželjenih efekata terapije NIJE bilo ni kod jednog deteta, ovi rezultati su zaista impresivni!

Ovo istraživanje je bez ikakve sumnje pokazala efikasnost simbiotika u smanjenju rizika od oboljevanja dece od infekcija koje nas očekuju. Biće i novih studija, ali već sada nema dileme – tromesečno uzimanje simbiotika pomaže detetovom imunitetu da se spremi za dosadne, ali i potencijalno opasne infekcije koje caruju tokom hladnih dana.

 • Kada je najbolje dati probiotik detetu

Iako se mogu dati i uz jelo, najbolje i najsigurnije je dati preparat između obroka! To znači jedan sat pre ili dva sata posle jela.

 • Koliko dugo se mogu davati probiotici

Ovi preparati spadaju u najbezbednije, a osim alergijskih reakcija (koje su izuzetno retke) gotovo da nema neželjenih efekata. Pravi “imuno-efekti” se postižu primenom tokom tri meseca, a do tada će valjda proći ova najezda virusa.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Devojcica 1, 5 god. Treba da primimo mmr vakcinu za tri dana smem li da dajem probiotik detetu ovih dana i da nastavim posle vakcinacije. Ako uopste i primimo vakcinu posto se ponekad zakaslje i kao da joj je malo crveno grlo ali to ce svakako pogledati dr.hvala

 2. Zoran says:

  Decak 3,5god ima vec godinu i nesto u stolici ima izolovano malo kandide-davali smo mu razne vprobiotike i omega 3 sa vitaminom d i nikako da rezultati budu normalni-izbegavamo beli secer koliko je to moguce-sta vi predlazete za jacanje imuniteta

  • MojPedijatar says:

   Za ovo NIŠTA!

   Kad dete nema PROLIV, candida NE zahteva bilo kakvu paznju, pa ni ponavljanje nalaza!

 3. Ana Dišić says:

  Beba 7 meseci vec mesec dana vice zapisen nos kasalj,dojim ga i taman malo ozdravi nadje se neko pametan da dodje sa zapusenim nosem a pritom mi precutr da su zapuseni i on nikako da ozdravi skroz. Koliko dugo smem da dajem probiotike? Da li treba da prekidam, ili pravim pauzu?

 4. Brkovic Selma says:

  Djevojcica 4god od kako jer posla u obdaniste stalno nesto kaslje, 4sedmice dobijala sirupe 5sed.jak bronhitis dobila antibiotik inhalacije sa pumpicom (proslo) bila 7 dana ok i opet kasalj nosic zatvoren i sve ovo bez povisene dve tri sed posle je imala upala grla izazvana sarlahom ponovo antibiotik i sve ovo bez povisene tjelesne temperature. Zanima me dali da i koji probiotik da koristim!?

 5. Zagorka says:

  Bebica rodjena carskim rezom 27.5 2020,od pocetka hranjena formulom(Nan),vec dva dana veoma slabo jede(u proseku 50-60ml),place i odbija flasicu,iako evidentno gladna..Podriguje,ima gasove

 6. Lenka says:

  Postovanje, imam decaka od godinu ipo dana. Nocu ga bude gasovi, bolni. Nema alergije, nema proliv, normalna stolica, povreno tvrda. Remeti mu san . Da li bi mu pomogao probiotik ili kapi za grceve? Unapred hvala

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA