Prirode obloge protiv ujeda komarca

Ubode komaraca navikli smo da ublažavmo kremama i sprejevima koji sadrže razne hemikalije, ali postoje i prirodna sredstva koja deluju jednako dobro.

Foto: Pixabay

Osim što su zdravija, neka od njih sigurno već imate u kući pa ćete proći bez dodatnih troškova

Mleko i voda

Pomešajte jednake količine obranog mleka i vode te u mešavinu umočite maramicu ili bilo koji drugi sličan predmet (na primer, staru majicu) te njime lagano dodirujte mesto uboda.

Led

Samo jedna kockica leda može stisnuti vene čime se smanjuje otpuštanje histamina u organizmu što znači da će ubod manje svrbeti.

Sirće

Zbog niskog nivoa kiselosti, sirće, naročito jabukovo, odličan je kućni lek za sprečavanje svraba. Nanesite ga na mesto uboda i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje. Ukoliko je uboda puno, napravite kupku u kojoj ćete dve do tri šoljice sirćeta dodati toploj vodi.

Vrećice čaja

Iskorištene i ohlađene vrećice čaja upijaju tečnost iz uboda i tako smanjuju svrab i oticanje.

Zubna pasta

Pepermint, odnosno njegov sastojak mentol, koji sadrži gotovo svaka zubna pasta, hladi kožu i tako smanjuje svrab. Uz to, pasta za zube ima sastojke koji smanjuju oticanje.

Med

Ako vam ne smeta malo lepljivosti, med je vaš savršeni pomagač u sprečavanju upale i crvenila ubodenog mjesta, a smanjiće i potrebu da se češete.

Sok od limuna ili limete

Ovi voćni “snagatori” pružaju olakšanje od svraba i deluju antibakterijski, ali upotrebite ih samo kad niste izloženi suncu jer sok od limuna ili limete na koži u kombinaciji sa sunčevim zracima može izazvati opekotine.

Bosiljak

Bosiljak sadrži kamfor koji ima slično dejstvo kao mentol u zubnoj pasti, odnosno hladi kožu. Zdrobite nekoliko listova bosiljka i nanesite na ubode.

Eterična ulja

Ulje čajevca, lavanda i kokosovo ulje umanjuju svrab, bol i oticanje nakon uboda komarca, a ulje čajevca deluje i antibakterijski zbog čega pomaže u prevenciji infekcije koja može nastati ako se stalno češemo. Pre nego što nanesete eterično ulje na kožu obavezno se posavetujte s prodavačem ili dermatologom jer su neka ulja prejaka pa ih pre nanošenja treba razrediti s vodom.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA