Pripremaju se nove cene boravka mališana u vrtićima

Pojedine privatne predškolske ustanove najavile su povećanje cena svojih usluga, dok upućeni očekuju poskupljenje i u državnim obdaništima

Foto: Canva

Roditelji će od ove jeseni, prema trenutnoj situaciji sa raznim poskupljenjima, najverovatnije i za boravak dece u obdaništima morati da izdvoje više novca nego do sada. Poskupljenja su, za sada, najavljena samo u pojedinim privatnim vrtićima.

– Neki su cene blago podigli još pre mesec dana, neko ih podiže od septembra. To sve zavisi od kuće do kuće jer različite su politike poslovanja, drugačije cene, uslovi i plate vaspitača. Ali, i mi smo u lancu svega ovoga što se dešava. Inflacija je, deca jedu četiri puta dnevno, vaspitači moraju dobiti veće plate da bi se preživelo jer sve ide gore i sve je skuplje. Prosečna cena vrtića je oko 270 evra, a koliko znam iz kontakta sa kolegama neće to biti neka velika poskupljenja. Otprilike oko osam odsto. Ali, to je za očekivati jer znamo da su bukvalno svi troškovi skočili – priča vlasnica jedne privatne predškolske ustanove.

Gradska uprava, koja je još septembra 2015. godine počela projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama za koju nema mesta u državnim, poskupljenje ne može da spreči.

– Grad Beograd nema uticaj na formiranje cena boravka dece u privatnim vrtićima, kao i na eventualna poskupljenja usluga u ovim obdaništima. Ali konstantno apelujemo na uprave privatnih vrtića da cena boravka u njihovim ustanovama bude identična ekonomskoj ceni boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad – kažu iz Sekretarijata za obrazovanje.

Grad Beograd danas subvencioniše boravak 23.333 dece u 450 privatnih vrtića i na ime refundacije dela troškova od 2015. godine do juna 2022. roditeljima je isplaćeno ukupno 20,3 milijarde dinara.

– U Beogradu u vrtiće (državne i privatne sa subvencijom grada) ide oko 80.000 dece. To je oko 35.000 više u odnosu na 2012. godinu kada je Beograd imao oko 45.000 mališana u vrtićima. Sekretarijat primenjuje identičan tretman za decu u državnim i u privatnim vrtićima i u podjednakom odnosu subvencioniše se njihov boravak u vrtićima. To znači da grad plaća 80 odsto ekonomske cene za boravak deteta u državnom vrtiću u iznosu od 22.468 dinara, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto, što je 5.617 dinara iako je ukupan mesečni trošak grada za boravak deteta 28.085 dinara – kažu iz ovog gradskog ministarstva.

Oni dodaju da u privatnim vrtićima grad subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomske cene od 28.085 dinara, dok razliku plaćaju roditelji. A kolika je razlika, zavisi od cene boravka koju je odredio izabrani privatni vrtić.

Cenovnik boravka u društvenim vrtićima formira se na osnovu Pravilnika o ekonomskoj ceni vrtića, objavljenog u septembru 2021. godine, objašnjava Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, i smatra i da najavljeno poskupljenje neće zaobići ni društvene ustanove.

– Zbog rasta cena je za očekivati da će i u društvenim vrtićima skočiti cene. Imamo o tome nezvanične informacije, ali ništa potvrđeno niti zvanično nismo dobili. Poskupeli su energenti, namirnice… i ekonomska cena vrtića će morati da poraste. To se, prema pričama koje smo čuli, očekuje od jeseni – kaže Jovanovićeva.

Isto misli i Snežana Maksimović iz Asocijacije privatnih predškolskih ustanova.

– Još se držimo, veći deo nas čeka da vidimo koja će biti ekonomska cena jer mislimo da bi grad trebalo da „proveri” njenu visinu. Unazad pet godina sve poskupljuje, a ona nije menjana onoliko koliko postoje i subvencije. Realno bi bilo da sada bude 31.000 dinara. Veći deo privatnih ustanova baš tu izmenu i čeka – ističe Maksimovićeva i dodaje da je iznos koji se naplaćuje u državnim vrtićima orijentir i kod formiranja cenovnika za privatne.

Kako ona objašnjava, povećane su plate, poskupela je potrošačka korpa, ali i sve dažbine.

– Sve su to parametri od kojih zavisi cena, sada će i struja da ode naviše, najavljeno mi je da od sledećeg meseca i ketering poskupljuje 30 odsto, a to nam je jedan veliki deo troška. Privatni vrtići samo pokušavaju da podizanjem cene ublaže ekonomsku krizu, o tome da će na taj način nešto uspeti da zarade nema govora – ističe Maksimovićeva.

Očekuje, kaže, da će od septembra biti ispunjena i preporuka zaštitnika građana sekretarijatu da se uz lekarsko opravdanje i deci iz privatnih vrtića daje pun iznos subvencija i kada su bolesna jer njihovi troškovi su isti i kad su deca tu i kad nisu.

– Mi tu smanjujemo samo obrok, ali sve drugo mora da se plati. To bi nam dalo prostora da još ne podižemo cenu. Ako nam je strategija da se što veći broj dece obuhvati predškolskim obrazovanjem, u tom slučaju se mora voditi računa da svi imaju jednake uslove i jednaku cenu – ističe Maksimovićeva.

Politika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA