Prevencija suicida: “Moramo da budemo svesni odgovornosti”

Stopa samoubistava tokom prethodne decenije u celom svetu rapidno raste, naročito među adolescentima.

Foto: Pixabay

Svake godine, skoro milion ljudi u svetu izvrši samoubistvo.

Iako su na nivou celog sveta vesti i te kako loše i zabrinjavajuće, malo ohrabruje činjenica da je broj samoubistava u Srbiji u prethodne tri godine značajno smanjen uz stalno skretanje pažnje na važnost očuvanja psihološkog zdravlja,razgovor sa članovima porodice i stručnjacima koji u momentima krize mogu da ponude značajnu pomoć.

Kako pomoći?

Na prevenciju suicida utiču destigmatizacija ovog problema i svih tegoba koje se tiču mentalnog zdravlja, ali i odgovorno izveštavanje medija.

“Mislim da je veoma važno da svi mi koji radimo u medijima budemo svesni odgovornosti koju imamo”, rekla je An Mari Alves Ćurčić ispred inicijative Za tebe važno je i istakla da mediji moraju ispravno i profesionalno da izveštavaju o ovako delikatnoj i izuzetno teškoj temi.

Upravo ovo je bio razlog zbog kojeg je pokrenuta kampanja Pripazi na ton,pripazi na klik koja se upravo odnosi na način na koji mediji izveštavaju o suicidu.

Kampanju zajedno sprovode omladinski centar Opens iz Novog sada, nevladina i volonterska organizacija Srce, inicijativa Za tebe važno je i Institut za javno zdravlje Vojvodine

Protokol o medijskom izveštavanju takođe bi trebalo da dodatno doprinese smanjenju stope suicida.

MInistar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je memorandum o saradnji sa Remom i klinikom Laza Lazarević u cilju mobilizacije relevantnih činilaca u ovoj borbi za manje stope suicida.

B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA