Preterana upotreba antibiotika kod dece

Pedijatri u Srbiji, u poslednje tri godine, deci su propisivali antibiotike onda kada to nije bilo neophodno. Tako je čak 76 odsto mališana dobilo pogrešan lek.

To su podaci prve studije o upotrebi antibiotika na recept kod dece u našoj zemlji. Autor je dr Bojana Božić iz Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta, kojoj je ovo istraživanje bilo i završni specijalistički rad.
– Svako drugo dete je primilo makar jedan antibiotik tokom godine, dok je svako peto primilo tri ili više antibiotika. Prema smernicama Evropskog nadzora za antibiotsku potrošnju, svega 20 odsto dece treba da dobije antibiotik u slučajevima akutnog zapaljenja sinusa i upale nosne duplje. U našoj zemlji procenat dece koja su za te dijagnoze dobila antibiotik je 96 odsto – ističe dr Božić.

 Alarmantna je česta upotreba antibiotika – hinolona za decu od rođenja do navršenog prvog meseca, čak do 9,5 odsto. S obzirom na to da se zna da hinoloni mogu dovesti do oštećenja hrskavice i zglobova, jedina opravdana indikacija za propisivanje su životno ugrožavajuća stanja.

Dr Božić pojašnjava da se upotreba antibiotika ne savetuje u slučaju akutnog bronhitisa, kao i u slučajevima zapaljenja srednjeg uva. Međutim, te dijagnoze su bile među pet najčešćih bolesti zbog kojih su se deci propisivali antibiotici.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA