Preterana upotreba antibiotika kod dece

Pedijatri u Srbiji, u poslednje tri godine, deci su propisivali antibiotike onda kada to nije bilo neophodno. Tako je čak 76 odsto mališana dobilo pogrešan lek.

To su podaci prve studije o upotrebi antibiotika na recept kod dece u našoj zemlji. Autor je dr Bojana Božić iz Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta, kojoj je ovo istraživanje bilo i završni specijalistički rad.
– Svako drugo dete je primilo makar jedan antibiotik tokom godine, dok je svako peto primilo tri ili više antibiotika. Prema smernicama Evropskog nadzora za antibiotsku potrošnju, svega 20 odsto dece treba da dobije antibiotik u slučajevima akutnog zapaljenja sinusa i upale nosne duplje. U našoj zemlji procenat dece koja su za te dijagnoze dobila antibiotik je 96 odsto – ističe dr Božić.

 Alarmantna je česta upotreba antibiotika – hinolona za decu od rođenja do navršenog prvog meseca, čak do 9,5 odsto. S obzirom na to da se zna da hinoloni mogu dovesti do oštećenja hrskavice i zglobova, jedina opravdana indikacija za propisivanje su životno ugrožavajuća stanja.

Dr Božić pojašnjava da se upotreba antibiotika ne savetuje u slučaju akutnog bronhitisa, kao i u slučajevima zapaljenja srednjeg uva. Međutim, te dijagnoze su bile među pet najčešćih bolesti zbog kojih su se deci propisivali antibiotici.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

  1. kad sam rekla doktorki da nije normalno da za 4meseca ispisuje 8 antibiotik rekla je da ja nisam lekar i da nemam pojma,zatim saznavsi dijagnozu od drugog lekara od samog pocetka antibiotici nisu ni trebali doticna doktorka je trebala samo da saslusa simptome koje sam joj uporno govorila

    Odgovori na komentar
  2. Sa nama nije taj slucaj I mogu reci da magistar farmacije nije kompetentan da daje zakljucke vec lekar deteta.Ima dece koja imaju niske imunoglobuline I koji su za samo par sati u zivotnoj opasnosti ili komplikacija bas od upale srednjeg uha a o bronhitisu kod asmaticara da ne pricamo.Za samo jedan dan moje dete je od “obicne upale uha” pala u septicno stanje.Molila bi autore ovog teksta da malo bolje udju u problematiku

    Odgovori na komentar
  3. Pa hajde onda da cujemo cime se leci akutni bronhitis i upala uha?Pitala bih onog ko je napisao ovaj tekst gde vodi akutni bronhitis no u hronicni,a hronicni moze i do astme mislim eto koliko oni znaju, a sigurna sam da i oni vode svoju decu kod pedijatra kada nemogu pomoci fizioloski rastvori za nos i septolete za grlo.Imam veliko iskustvo,nazalost lose sa takvim lekarima,bas zbog takvih se moje dete jedva spasilo….bas zbog toga kako nema potrebe za bilo cim dok nisu pocela gusenj od silnog nakupljenog sekreta,bas zbog tog sekreta koji je otisao i na uho oslabio je i sluh!!!Budite zahvalni tim lekarima koji vam prepisu takav lek!!!!

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA