Preporuke za davanje sokova deci – odojčadi i starijoj deci

Prema novim preporukama, sokove ne treba uvoditi u ishranu odojčadi pre 12 meseca osim ako postoji klinička indikacija.

sokovi px

Foto: Pixabay

Unos sokova treba da bude ograničen na najviše 2 čaše dnevno kod dece u uzrastu 1-3 godine, odnosno na 2-3 čaše za decu 4-6 godina. Deca uzrasta 8-17 godina mogu da popiju 3-4 čaše soka dnevno ali je bolje da sok zamene sa 2-3 dnevne porcije voća.

Odojčetu pri kraju prve godine, ako pije sok, ne treba davati u flašici preko koje se sok lako pije, već dete sok treba da pije iz čaše. Sok deca ne treba da piju pred spavanje. Deca umesto sokova treba da jedu sveže voće. Da bi zadovoljili dnevni unos tečnosti detetu se preporučuje mleko (do pola litra dnevno od prve godine) i obična voda.  Potrošnju kupovnih sokova bi trebalo svesti na minimum kod dece i adolescenata svih uzrasta. Jedini sokovi koje deca smeju da piju i koji se preporučuju su sveže cedjeni sokovi. Sok od grejpfruta treba izbegavati ukoliko dete uzima lekove koji u svom metaboličkom putu imaju citohrom C450 (CYP3A4).

Kod dece sa hroničnom dijarejom, dispepsijom i bolovima u abdomenu pedijatar treba da proceni količinu soka koju dete konzumira i da savetuje smanjenje količine. Kao prevencija karijesa savetuje se da dete ne pije kupovne sokove i pedijatar odredjuje vreme kada dete može u toku dana da pije sok. Kod dece koja imaju probleme sa ishranom (gojaznost i neuhranjenost) pedijatar savetuje koju količinu soka dete u toku dana treba da unese.

Melvin B. Heyman,Steven A. Abrams, Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations – Pediatrics, June 2017, VOLUME 139 / ISSUE 6

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA