Prelomi kod dece

Nespretna deca se nerado uključuju u zajedničke igre, okreću se onome u čemu su bolja a to su danas video igrice, internet ili jednostavno gledaju TV ili čitaju knjige. Roditelji to uglavnom podržavaju misleći da je to bezbednije i korisnije jer istovremeno nešto uče što će im kasnije koristiti u školi. Za ovu decu je fizička aktivnost napor I izbegavaju je kad god mogu.

Jedan broj roditelja misli da će se deca aktivirati ako počnu nešto da treniraju  pa kada krenu u školu upisuju  dečake na fudbal, karate, a  devojčice na  balet ili ritmičku gimnastiku. U prvim danima svi su oduševljeni ali ubrzo počinju da se žale da im je teško  i većina odustaje nakon nekog vremena.

Koštano tkivo se pravilno formira ako je izloženo pritisku koji se sa aktivnog mišića prenosi preko tetiva. Za čvrste kosti neophodno je vežbanje u periodu rasta i razvoja najmanje jedan sat dnevno i to vežbi opterećenja gde stopala i noge preuzimaju težinu tela.. Do polaska u školu to su spontane aktivnosti, dečije igre pre svega na otvorenom u prirodi, a za školsku decu organizovane u vidu časova fizičkog i slobodne za niže razrede a za više kroz sport.

Da bi deca uživala u fizičkim aktivnostima, naročito mlađi uzrast one ne treba da budu takmičarskog karaktera, nikako ih ne treba posebno nagrađivati za uspeh, a za neuspeh kažnjavati, na pr. trčanjem dodatnog kruga ili izvođenjem trbušnjaka ili sklekova.

Razne aktivnosti kao što su trčanje, skakanje, penjanje, igre sa loptom, vožnja bicikla ali čak i hod po ravnom mogu da dovedu do povrede. To se uglavnom uganuća ili iščašenja zglobova ali i prelomi kostiju. Danas više nije neuobičajeno videti malo dete sa gipsom na ruci ili nozi.

Kosti su u dečijem dobu savitljive pa i kada se steknu uslovi za povredu retki su potpuni prelomi već dolazi do naprsnuća ( kost puca kao zelena grana koju savijemo ). Potpuni prelomi kostiju su najteže povrede i na sreću ređe se dešavaju

Povredu prati jak bol i neprirodan izgled  noge ili ruke. Sa što manje pomeranja povređenog dela tela dete treba što pre odvesti kod lekara. Rengensko snimanje je u ovom slučaju obavezno i nakon toga se lekar odlučuje za način lečenja (operacija ili ručno nameštanje kostiju nakon čega se stavlja gips).

Nakon  tri – četiri nedelje  koliko je potrebno da kosti zarastu skida se gips i proverava pokretljivost. U početku su pokreti ograničeni uglavnom zato što dete strahuje da će ponovo osetiti bol ili zbog privremene neaktivnosti. Ovo može da traje nekoliko dana dok se dete ne oslobodi i razmrda. Ukoliko i dalje postoji ograničena pokretljivost primenjuje se fizikalna terapija ( elektro-terapija, hidro-terapija, termo-terapija i vežbe).

Ako se do završetka rasta dogode dva ili više preloma svakako ne treba kriviti dete već  treba uraditi dodatne preglede.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Postovani,dete staro 4.godine pre 5 dana je povredilo rame,danas napipam izraslinu u predelu kljucne kosti,da li je kasno za imobilizaciju? Hvala unapred.

 2. Vera says:

  Imam devojčicu 3 ipo godine,ima problem sa kostima,imam osećaj kao da se pomeraju iz ležišta. Vodila sam je,kod dečijeg hirurga,kažu da ja izmisljam,i ona se sama žali. Da je bole rukice i nogice. Kupila sam joj sirup sa vitaminima,cink,riblje ulje,gvozdje. Ništa joj to ne pomaže. Šta da radim . Imam jedno dete sa spinom bifidom. Sad i ona.

  • MojPedijatar says:

   Ako dete lepo raste i razvija se skoro sigurno nema razloga za brigu.

   Nastavite redovne kontrole kod pedijatra koji prati Vaše dete a on će Vas ukoliko treba slati na dalje preglede.

   Molimo Vas da ubuduce za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA