Prelomi kod dece

Nespretna deca se nerado uključuju u zajedničke igre, okreću se onome u čemu su bolja a to su danas video igrice, internet ili jednostavno gledaju TV ili čitaju knjige. Roditelji to uglavnom podržavaju misleći da je to bezbednije i korisnije jer istovremeno nešto uče što će im kasnije koristiti u školi. Za ovu decu je fizička aktivnost napor I izbegavaju je kad god mogu.

Jedan broj roditelja misli da će se deca aktivirati ako počnu nešto da treniraju  pa kada krenu u školu upisuju  dečake na fudbal, karate, a  devojčice na  balet ili ritmičku gimnastiku. U prvim danima svi su oduševljeni ali ubrzo počinju da se žale da im je teško  i većina odustaje nakon nekog vremena.

Koštano tkivo se pravilno formira ako je izloženo pritisku koji se sa aktivnog mišića prenosi preko tetiva. Za čvrste kosti neophodno je vežbanje u periodu rasta i razvoja najmanje jedan sat dnevno i to vežbi opterećenja gde stopala i noge preuzimaju težinu tela.. Do polaska u školu to su spontane aktivnosti, dečije igre pre svega na otvorenom u prirodi, a za školsku decu organizovane u vidu časova fizičkog i slobodne za niže razrede a za više kroz sport.

Da bi deca uživala u fizičkim aktivnostima, naročito mlađi uzrast one ne treba da budu takmičarskog karaktera, nikako ih ne treba posebno nagrađivati za uspeh, a za neuspeh kažnjavati, na pr. trčanjem dodatnog kruga ili izvođenjem trbušnjaka ili sklekova.

Razne aktivnosti kao što su trčanje, skakanje, penjanje, igre sa loptom, vožnja bicikla ali čak i hod po ravnom mogu da dovedu do povrede. To se uglavnom uganuća ili iščašenja zglobova ali i prelomi kostiju. Danas više nije neuobičajeno videti malo dete sa gipsom na ruci ili nozi.

Kosti su u dečijem dobu savitljive pa i kada se steknu uslovi za povredu retki su potpuni prelomi već dolazi do naprsnuća ( kost puca kao zelena grana koju savijemo ). Potpuni prelomi kostiju su najteže povrede i na sreću ređe se dešavaju

Povredu prati jak bol i neprirodan izgled  noge ili ruke. Sa što manje pomeranja povređenog dela tela dete treba što pre odvesti kod lekara. Rengensko snimanje je u ovom slučaju obavezno i nakon toga se lekar odlučuje za način lečenja (operacija ili ručno nameštanje kostiju nakon čega se stavlja gips).

Nakon  tri – četiri nedelje  koliko je potrebno da kosti zarastu skida se gips i proverava pokretljivost. U početku su pokreti ograničeni uglavnom zato što dete strahuje da će ponovo osetiti bol ili zbog privremene neaktivnosti. Ovo može da traje nekoliko dana dok se dete ne oslobodi i razmrda. Ukoliko i dalje postoji ograničena pokretljivost primenjuje se fizikalna terapija ( elektro-terapija, hidro-terapija, termo-terapija i vežbe).

Ako se do završetka rasta dogode dva ili više preloma svakako ne treba kriviti dete već  treba uraditi dodatne preglede.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Zdravo,moja djevojcica je prije godinu dana slomila desnu potkoljenicu,bio je tezak lom al nisu operisali nego su uklapali,nosila je gips puna 2 mjeseca,sad nakon godinu dana noga joj je malo nakriva u koljenu,doktr kaze da ce se to vremenom ispravit jer je ona mala ima 6 god,kako se bude razvijala da ce se ispravit zanima me vase misljenje?

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan, moj djecak je star 3,5 godine slomio je butnu kost uzduz. Operisan je, nosice sipke 4 mjeseca pa mora ih vaditi. Pitanje dal ce se noga sad razvijati normalno i rasti jednako sa drugom nogom? Zanima me vase misljenje .Hvala vam unapred …

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani,
  Moj sin je već četvrti put slomio podlakticu desne ruke,dva puta je operisan. Koje dodatne preglede bi trebalo uraditi ? Svaki put kad pitam doktore šta ja mogu preduzeti , dobijem odgovor : “ništa,eto dešava se ”
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 4. Moja devojcica 5,5 je slomila kljucnu kost.Nosi imobilizaciju 8,mene zanima sta se podrazumeve pod MIROVANJEM!
  Da li sme da se proseta napolju ili smo krevet!?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Dobar dan moj sin ima 7 godina i neki dan je pao i slomijo ruku morao je hitno na operaciju ima tri sipkice u levoj ruci prve dve vadi za 4 nedelje a trecu su rekli za 3 meseca operacija je bila teska operisali su ga puna dva sata,mene zanima dali je moguci brzi oporavak da se ta treca sipka izvadi ranije?Hvala.u napred na odgovoru

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani, sin 9 godina nosio je longetu 3 nedelje posle naprsnuća koščice kod skočnog zgloba.Posle skidanja longete dobili smo 10 dana fizikalne terapije.Danas nam je 4 dan terapije on još uvek ne spušta tu nogu dole samo prstiće.Inače koristi štake kako nam je fizijatar rekao.Da li je to normalno i da li će uskoro stati na tu nogu jako sam zabrinuta? Inače radimo i vežbice i masažu ledom dva puta dnevno.Njega noga ne boli kada to radimo.

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA