Pranje zuba kod beba

Osnovna pravila pranja zuba beba i dece

1. Sa pranjem zuba se započinje odmah po nicanju, a još bolje brisanjem desni sa vlažnom gazicom i pre nicanja, a posle večernjeg obroka.

2. Najjednostavnije je detaljno očistiti sve površine zuba sa vlažnom gazicom. Postoje i posebni rekviziti u obliku naprstka sa četkicom od silikona. On nema prednosti u odnosu na gazu, ali roditelji često ističu kako je zanimljiv bebicama. Iako nije skup, predstavlja dodatni trošak, treba ga redovno prati i menjati posle 2-3 nedelja.

3. Bebicama se zubi čiste najmanje ujutru i uveče, ali je poželjno posle svakog obroka sa ugljenim hidratima, a posebno noćnog obroka i dojenja.

4. Ne treba koristiti četkicu za detaljno pranje zuba pre 1,5 godine, ali je dobro da se bebica sa njom igra od prvih dana i povremeno unosi u usta.

5. Ukoliko nema znakova rizika, i promena na zubima zubne paste se ne koriste pre 2 godine.

6. STROGO ZABRANJENO unositi u usta bilo koji predmet (kašičicu, cuclu četkicu) koju su dotakle radi probe roditelji ili braća i sestre. Ovo se često dešava u jaslicama. Na taj način se mogu prenositi bakterije izazivači karijesa.

7. U slučaju postojanja rizika ili promena na zubima, neophodne su dodatna sredstva za oporavak zuba i uklanjanje bakterija koje će preporučiti stomatolog. NE SMETE IH SAMOSTALNO UZIMATI jer je to neko od vaših prijatelja možda koristio.

Prof.dr Jovan Vojinović, fb Dečja stomatologija

 

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra says:

  Postovanje!Moja beba ima 21 mesec.Kada bih mogla danpocnem da joj perem zubice cetkicom,ima gornje i donje zubice ne bas sve.Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Slobodno počnite!

   Kupute četkicu za ovaj uzrast, pa polako – prvo BEZ paste, a onda (kad se dete navikne na pranje) posle se može koristiti i pasta za zube (posebno napravljena za bebe).


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA