Pozitivno roditeljstvo: Kako da dete nauči lekciju bez kažnjavanja

Ukoliko želite da iz dosadašnjeg, pređete na model vaspitanja bez kazni, potrebno je da prvo da izgradite prisan odnos sa vašim detetom kako bi ono poželelo da sledi vas i uputstva koja mu dajete. To je preduslov.

Foto: Pixabay

Klinički psiholog dr Laura Markham kaže da ako ste roditelj koji želi promeniti taktiku, nije dovoljno samo da ukinete kazne. Potrebno je da ojačate odnose sa svojim detetom tako da vas poštuje i da želi da sledi vaša pravila.
Na svom portal Aha!Parenting ona podučava roditelje pozitivnom i mirnom roditeljstvu. Objašnjava da je moguće dete naučiti lekciju bez kažnjavanja, oduzimanja privilegija ili bilo kog načina koji roditelji često primenjuju.

Za to je potreban balans vašeg odnosa. To znači da na otprilike jednu negativnu interakciju između vas i deteta imate pet pozitivnih. Morate biti u plusu ako želite da dete sledi vaš primer i sluša šta mu govorite. Pozitivan balans se ne postiže kupovinim stvari ili dozvoljavanjem inače neprihvatljivog. To se stvara slušanjem i razumevanjem.

Razmislite kako da ih naučite lekcije koje želite da nauči. Kažnjavanjem, oduzimanjem privilegija ili nekom drugom metodom…

Istraživanja pokazuju da deca u toj situaciji postaju preokupirana kaznom mesto osećajem žaljenja zbog učinjenog. Često ni ne misle kako to da promene jer jednostavno, njihov mozak tako ne funkcioniše.

Šta roditelji žele da nauče svoje dete:
– Njihova dela utiču na sve oko njih
– Mogu da biraju  kako će se ponašati i da su odgovorni za svoje postupke
– Svi grešimo. Kada pogrešimo, treba da popravimo stvari, a to je mnog teže nego da na početku donesemo dobru odluku
– Kada pokažemo kako naša dela utiču na svet, to nam pomaže da sledeći put postupimo ispravnije
– Potrebna je hrabrost da uradite dobru stvar, ali kada to radim i budemo odgovorni za svoja dela postajemo osoba kojoj se divimo i zadovoljni smo sami sobom.

12 koraka prema modelu dr Laure Markham kako da prestanete kažnjavati decu

1. Sopstvenu ljutnju preusmerite u empatiju
Jednom kada dete shvati da ste na njegovoj strani, biće sigurno da vam ispriča šta se događa. Bez osećaja sigurnosti to se neće desiti jer će neprestano očekivati osudu i kaznu. U trenutku kada vas obuzme ljutnja, recite detetu da vam treba neko vreme da razmislite pre nego što razgovarate sa njim

2. Počnite razgovor toplim pristupom
Deca svih uzrasta uključujući i tinejdžere bolje reaguju na takav pristup i pre će dozvoliti da ih vodite. Ako su uznemireni preći će u model “beži i bori se” ili “smrzni se” i ne govori ništa. Jedini način da dete nauči lekciju jeste da stvorite sigurno okruženje. Pri tom ne zaboravite da vaše dete ima razlog zašto radi to što radi. Možda vama ne izgleda kao dobar razlog, ali za njega je razlog. Ako vi ne pronađete taj razlog, ne možete sprečiti ponavljanje istog ponašanja.

3. Pitajte dete kako razmišlja o tome šta se dogodilo
Pustite gad a priča. Fokusirajte se na njegove reči i shvatanje situacije

Npr. “Razumem… znači, momci su hteli da igraju košarku, ali to je jedino vreme kad ti možeš učiti za ispit? To je težak izbor.”
ili:
“Ti i tvoja sestra ste stvarno bili jako ljuti jedno na drugo… vrlo te povredilo kada… I ja bih bila ljuta da je neko meni to rekao…i onda si želeo da joj vratiš?”

4. Fokusirajte se na povezivanje sa detetom i razumevanje situacije iz njegove perspektive
To će vam pomoći da shvatite što ga je motivisalo. Detetu će to dati mogućnost da prođe kroz osećanja ili potrebe koje su ga odvele do takvog ponašanja. Deca uvek znaju što je dobar izbor, ali nešto im se nađe na putu. Šta je to bilo? Kako može da nauči da sluša sam sebe na bolji način?

U slučaju da je otišao na košarku sa drugovima umesto da uči za ispit i tako dobije lošu ocenu, možda kroz razgovor saznate šta je u pitanju.
Možda ga muči da li će ga društvo prihvatiti i da je zato odlučio da ode na košarku i bude deo ekipe. Možda mu baš treba vaša pomoć da bi rešio svoje dileme oko prihvatanja u društvu posle čega će biti koncentrisaniji na uspeh u školi.
Prostim kažnjavanjem nikada ne bi ni saznali šta ga muči. Izgubili bi mogućnost da spoznate problem i nađete dobro rešenje, ako opet naiđe na prepreku. Kako kazna ne pomaže da reši problem, možda bi ponovio grešku, samo bi smislio priču kako da se “pokrije” da vi ne budete ljuti

5. Otvoreno pitajte umesto da delite lekcije

Održavajte razgovor sigurnim i što lakšim. Dobro je ako se možete i našaliti jer ćete se tako oboje opustiti i lakše povezati. Podsetite ga da je taj razgovor važan za oboje i da ćete oboje biti bogatiji od njega.

Primeri pitanja:
• Jesi li bila svesna da imaš izbor?
• Šta te nateralo da tako odlučiš?
• Šta sad misliš o svojoj odluci?
• Koje su dobre strane te odluke?
• Koje su loše strane te odluke?
• Da li je vredelo?
• Iskreno, da li si duboko u sebi znala da je ta odluka loša ideja? Ako jesi, zašto nisi poslušala svoj unutašnji glas?
• Da li bi to opet uradila?
• Zašto ili zašto ne?
• Šta vi možete uraditi za nju, kakvu podršku očekuje od vas tako da sedeći put postupi drugačije?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA