Pozitivan roditeljski pristup u menjanju dečjeg ponašanja

Blogerka Amanda, “Not just Cute”, predlaže odlične metode za rešavanje problema u dečjem ponašanju na pozitivan i efektan način. “Rekao sam mu million puta!”….zvuči poznato?

Foto: Pixabay

“Rekao sam mu million puta!”

To je jedna od žalbi koju često čujem od oba roditelja, kao i učitelja male dece. Oni su ispravljali njihovo ponašanje ponovo i ponovo, ali ono je i  dalje nepromenjeno. Jedina promena koja se izgleda dešava, je da porast krvnog pritiska kod odraslih!

Čini se kao namerna neposlušnost ( ili u najboljem slučaju, frustrirajući slučaj amnezije.)

Ali pogledajmo par stvari koje će promeniti Vaše razmišljanje i  pomoći Vam da zaista postignete neki napredak kada se nađete u sličnoj situaciji.

Prvo, malo retrospektive 

Kako je bilo vama kada ste menjali svoje ponašanje? Lično, meni je rečeno “million puta” da sve što treba da uradim, da bih bila u najboljoj formi u svom životu, jeste da odem u teretanu u 5 ujutru, i prestanem da jedem slatkiše u 5 popodne.

Jednostavno, zar ne? Mislim, rečeno mi je “million puta” pa bih trebala da budem u stanju da to i uradim.

Ali iz nekog razloga, ja odlažem svoj alarm ujutru, i posežem za čokoladom kada god mi se jede.

Sigurna sam da svako od vas može da se prepozna u ovome. Bilo da je to teretana, čokolada, nikotin, kasno gledanje TV-a, ili to dodatno parče pice nakon što obećate sebi da nećete više, teško nam je da promenimo ponašanja koja su nam postala rutina, snažno pojačane bliskosti i ponavljanja.

A mi odrasli smo sa potpuno razvijenim mozgom. Postoji  deo mozga koji nam pomaže da napravimo dobre odluke. Naš je potpuno razvijen, a mi ga ne koristimo uvek.

Deca su svakako u procesu razvoja ovog dela mozga ( naučnici veruju da on nije potpuno razvijen do dvadesete godine).  Radi se o delu  mozga koji se koristi kada deca razvijaju društvene konflikte, komuniciraju sa svojim osećanjima, kontrolišu svoje impulse, prave moralne odluke o svom ponašanju.

Znati šta da radimo je samo pola bitke. Raditi ono što znamo da treba zahteva mnogo mnogo više veština.

To zahteva kontrolu impulsa, i deca su često u problemu sa tim. To zahteva funkcije u delu mozga koji se kod njih i dalje razvija. To ne znači da deca ne mogu da promene svoje ponašanje. Svakako da mogu. Ali to zahteva vreme, rad i strpljenje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA