Povrede i padovi na odmoru

Teško je sačuvati decu od padova. Kada se nezgoda desi kod kuće, nekako je lakše. Ali, ako se dete povredi na odmoru – uvek je «kritično».

Šta mame i tate mogu da urade?

* Idealno je da NE  ISPUŠTATE dete iz vida i nađete se UVEK u njegovoj blizini. Ali, i roditelji treba malo da se opuste (može da pomogne «smenski rad» – malo tata, malo mama).

* Ako se radi o običnim – površnim ranicama, sa minimalnim krvarenjem, NE TREBA RADITI NIŠTA! Ako ima slabog krvarenja, dovoljno je sterilnom gazom pritisnuti ranu. Ukoliko nemate gazu, može da posluži i čista maramica (iako je bolje imati sterilnu gazu u «putnoj apoteci»).
* U slučaju da rana jako krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu – «grudvom» napravljenom od sterilne gaze (ili nekim drugim priručnim, ali čistim materijalom). Pritisak treba da bude umereno jak, i da traje najmanje pet do deset minuta pre prve provere da li je krvarenje stalo.
* Posle zaustavljanja krvarenja, treba osmotriti ranu, pa ako njene ivice zjape – odmah kod lekara. Naravno, kod obilnijih krvarenja, potrebno je da se odmah uputite lekaru, a usput treba vršiti pritisak na ranu, u cilju zaustavljanja krvarenja.
* Retki su «veliki» padovi na letovanju. Ali, ako dete padne na glavu, nemojte odmah da se uplašite ukoliko snažno plače – to je «dobra» reakcija na iznenađenje od pada i bola.

Kada je opasno?
Opasno je ukoliko je posle pada dete pospano, ne plače, počne uporno da povraća ili, ne daj Bože, ne reaguje na poziv. Tada obavezno ODMAH idite kod lekara!

Ali, ako se dete (posle normalnog plača nakon pada) normalno ponaša – «kao da ništa nije bilo», nema razloga za brigu.

Kada se treba obratiti lekaru?


Ponekad se dešava da tokom silaženja niz stepenice, ili šetnje po nekom zidiću – roditelj nesvesno malo jače povuče dete za ručicu, da bi se sprečio pad. Tada slučajno može da dođe do iščašenja, odnosno neželjenog izlaska glavice kosti iz zgloba. U takvim situacijama, dete jako plače, štedi ručicu jer ga boli, ne može da je podigne. Jasno je da morate hitno kod lekara, i to kod hirurga, najbolje dečjeg, koji će vrlo brzo, jednim manevrom da «vrati kost na mesto».

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA