Povišena temperature kod dece u toplim danima

Visoka temperatura je jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti kod roditelja, bez obzira na uzrok i vreme kada se javlja. Leto je vreme kada deca neretko “gore”, a pošto je i napolju vruće, povišena telesna temperatura (febrilnost) u toplim danima zaista jeste veoma neprijatan problem. Sledi priča o letnjim temperaturama uz preporuke kako da pomognemo deci da se lakše izbore sa ovim problemom.

Foto: FLickr

Koji su uzroci povišene temperature u letnjem periodu? 

Pored prekomernog izlaganja suncu (koje može izazvati i sunčanicu) infekcije su ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature. I mikroorganizmi (“letnji” virusi i bakterije) često dovode do porasta  telesne temperature kod dece.

Moramo naglasiti da je temperatura “pratilac” bolesti, a ne bolest sama za sebe, pa da je uvek važno pravovremno dijagnostikovati i izlečiti oboljenje (koje uzrokuje skok temperature) pa tako otkloniti uzrok febrilnosti. Ipak, dok se uzrok ne izleči detetu moramo obarati temperaturu koja je uvek neprijatna, a naročito tokom vrelih letnjih dana.

Koja je gornja granica vrednosti temperature – kada obarati povišenu temperaturu?

Temperatura do 38oC (mereno aksilarno – “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva terapiju – obaranje. Kod dece koja su inače zdrava, sve do 38.5 može da se toleriše i ne zahteva lečenje.

Kako se boriti sa visokom temperaturom kod dece

Ipak, kad je vruće “i spolja i unutra” treba pomoći detetu, ali bez panike treba preduzeti sledeće jednostavne mere:

  • Rashladite dete – to je obavezni prvi korak!

U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite dete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama.

  • Nemojte pokrivati detedok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat.
  • Tuširanje mlakom (nikako hladnom) vodom je, kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC, najbolje “oružje za brzo dejstvo”

Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije (“trljanje alkoholom”) su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje savetuju deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda barem jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

 

 

Antipiretici – lekovi za borbu sa povišenom temperaturom

Antipiretici su stub borbe sa visokom temeperaturom!

Lekove kod ogromne većine dece treba davati kada je telesna temperatura iznad 38,5oC. Na tržištu postoje nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste: ibuprofen i paracetamol .

Kako se daju lekovi za obaranje temperature (antipiretici) kod dece ?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.

Prirodnije je da se lek da kašičicom – dakle oralni put davanja (sirupi ili dražeje) je najbolji način da se daje antipiretik. Ipak, ako dete povraća ili odbija lek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitorije).

Kako se stavljaju čepići – supozitorije?

Dete staviti potrbuške ili na bok, nežno staviti čepić odgovarajuće doze  u završni deo creva (“čmarić”), potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija , za razliku od ibuprofena koji (nažalost) nije ragistrovan u Srbiji za rektalnu upotrebu. Doze su iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv!

Kako se doziraju antipiretici?

 

Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su  bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta.

 

Uputstvo za upotrebu leka sadrži bezbedno doziranje (uključujući intervale davanja leka), kao i sve druge važne informacije o leku, pa ga pažljivo pročitajte.  Iako se mogu dati veće doze od navedenih to nikada nemojte raditi bez konsultacije sa pedijatrom ili sa farmaceutom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA