Povišena telesna temperatura novorođenčeta

Najčešće, prva pomisao kada se javi povišena telesna temperatura (febrilnost), jeste postojanje infekcije.

temperatura px

Foto: PIxabay

Febrilnost kod novorođene bebe ima daleko ozbiljnije značenje nego kod starije dece ili odraslih, a to upravo potiče od sumnje na infekciju.

Dve važne karakteristike infekcije novorođenčeta su veoma lako zahvatanje čitavog organizma i veoma brz razvoj u poređenju sa decom starijeg uzrasta.

Postupak koji bi roditelji trebalo da obave kod kuće je otkrivanje povišene telesne temperature na vreme i odlazak u nadležnu pedijatrijsku ambulantu. Iako ovaj postupak može da deluje jednostavno, ima mnogo detalja koje treba znati kako se ne bi napravile uobičajene greške.

Merenje telesne temperature kod novorođenčeta
Kada se roditelji odlučuju za merenje temperature novorođenoj bebi? Najčešća situacija je ako im se učini da je beba previše topla na dodir.. Ponekad su prisutni znaci bolesti kod bebe (odbija da jede, previše je pospana, ima zapušen nos, itd.) – kada roditelji opravdano posegnu za termometrom.

Postoje različite vrste termometara za merenje telesne temperature. Klasičan termometar, sa živom, u najvećem delu sveta je standardni termometar, koji se najviše primenjuje. Sledeći koji je u upotrebi, i to mnogo više u razvijenim zemljama nego kod nas, jeste ušni termometar – koji se postavlja u ušni kanal, a vrednost temperature određuje znatno brže nego živin (za dve sekunde). Međutim, izuzetno je važno pravilno postavljanje u ušni kanal, pa svi koji koriste ovaj termometar – treba da imaju dovoljno iskustva kako ne bi došlo do pogrešnog merenja.

Kada je reč o živinom terometru, uobičajene su dve vrste merenja: aksilarno (postavljanje u predeo pazuha) i rektalno (postavljanje u čmar). Izuzetno je važno znati da se aksilarno merenje telesne temperature kod novorođenčeta ne primenjuje zbog nepreciznosti. Vrednost temperature koja treba da se meri je takozvana «unutrašnja temperatura». Manevrom spajanja nadlaktice i trupa sa termometrom između njih – kod starije dece i odraslih, imitira se «unutrašnja sredina». Ali, to je teško ostvarljivo kod novorođenčeta – prvo zbog male površine nadlaktice, a drugo zbog nestabilne termoregulacije i lakog rashlađivanja kože. Aksilarnim merenjem se, u stvari, dobija precizna temperatura kože, ali ne i «unutrašnja».

Kod rektalnog merenja, greška nije moguća ako se vrh termometra najpre premaže neutralnom mašću ili kremom, a zatim postavi dva do tri centimetra duboko u čmar. Pri postavljanju termometra ne treba strahovati od povrede – jer dubina nije velika, a vrh termometra je dovoljno zaobljen. Temperaturu treba meriti najmanje dva minuta, obično od dva do pet minuta..

Koja telesna temperatura je povišena?
Poznavanje vrednosti normalne i povišene telesne temperature većine ljudi je vezano za vrednosti aksilarne temperature. Tako se vrednost iznad 37 stepeni smatra povišenom. Vrednost od 37 do 38 stepeni je blago povišena temperatura (subfebrilnost), a vrednost iznad 38 stepeni se smatra visokom telesnom temperaturom (febrilnost).

Pošto se kod novorođenčeta telesna temperatura meri rektalno, roditelji treba da znaju da je rektalna temperatura normalno viša od aksilarne za oko 0,8 stepeni. Dakle, normalna rektalna temperatura je do 37,8 stepeni. Stoga, blago povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 37,8 do 38,8 stepeni, a visokom iznad 38,8 stepeni.

Podeli:

Komentari

 1. Divna says:

  Postovanje…beba 15 meseci od sinoc temp 38.2 sta preduzeti?dala sam paracetamol malo spadne pa opet..dal voditi kod lekara ili…? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako beba živne kad padne temperatura, lepo jede, aktivna je…ne treba žuriti sa pregledom. Da se prati 2 do 3 dana, pa ako NE bude bolje – da se obavi pregled.

 2. Otac says:

  Devojcica od 3,5 godina (nemam gde da postavim pitanje) digitalni termometar ispod levog pazuha meri 38 C a ispod desnog 39 C (vise puta ponovoljeno merenje). Sta je ispravno? Svuda pise ispod pazuha ali ovo je velika razlika. Kako je moguce?

 3. Milica says:

  Postovani moja beba od 9 meseci ima vec dva dana temperaturu koja varira,tj preko dana nije imala temperaturu do uvece 38.2 pa joj brzo spadne na 37.2 pa joj se opet vrati na 38.2. Evo to se i drugog dana ponovilo,ujutru nije imala temp do noci kada joj je temp prvo bila 37.6 pa 37.9 pa 38.3. Moram napomenuti to da lepo jede ali slabo spava tokom noci(budi se na svakih sat vremena),mnogo je nervozna pa mi tokom celog dana provede u rukama i obrazi su joj crveni. Mene zanima da li na osnovu ovoga sto sam vam rekla je potrebno voditi lekaru?

 4. buba says:

  Cao imam bebu staru tri ipo meseca mnogo je nervozan balavi i non stop gura rukice u ustima merila sam mu temperaturu 37 c dali je moguce da su zubici krenuli

 5. Jeca1234 says:

  Imam bebu staru 10ipo meseci…vec dve nedelje malo malo koji dan ima temperaturu 37-37,4…izbila joj je jedna gornja cetvorka zubic a i drugi su tu i bele se…normalno jede spava igra se smeje nema nikakvih smetnji ni tokom dana ni uvece…temperatura joj sama i spadne i dnevno bude svega po sat dva vremena…da li su to zubici u pitanju? S obzirom da ni ne kaslje niti joj curi nosic samo ide vodica iz usta?

 6. Romana says:

  Pozz i od nas….
  Mi smo trenutno u DE-Frankfurtu
  Moja bebea sad ce napuniti 5mj.
  Naime ona se rodila sa Spinom-befidom i hidracefalusom….
  Do sad je imala 5 op zbog infekcija…trenutno je doma 2tj.i temp.joj je 37.3- 37.4 dali je to normalna temp.za moju bebu posto je ona imala i infekcije….mi smo zvali pedijatriju i rekli su nam da da ako ne dolazi do 37.6 da je to uredu a ako dolazi do 37.6 da im se javimo…pa bi vas samo htjela pitati za vase misljenje dali he temp.37.4 za ovu situaciju uredu ili moramo nesto poduzeti..najljepsa vam hvala!

 7. Stefan says:

  Cao imam bebu staru mesec dana ima 37 sa 1.inace spava i jede na 2.3 sata sad spava skoro 5

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda bebe se NE može napraviti procena!

   Ako se preko dana NE budi za podoj – da se obavi pregled

Strana 4 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA