Povišena telesna temperatura novorođenčeta

Najčešće, prva pomisao kada se javi povišena telesna temperatura (febrilnost), jeste postojanje infekcije.

temperatura px

Foto: PIxabay

Febrilnost kod novorođene bebe ima daleko ozbiljnije značenje nego kod starije dece ili odraslih, a to upravo potiče od sumnje na infekciju.

Dve važne karakteristike infekcije novorođenčeta su veoma lako zahvatanje čitavog organizma i veoma brz razvoj u poređenju sa decom starijeg uzrasta.

Postupak koji bi roditelji trebalo da obave kod kuće je otkrivanje povišene telesne temperature na vreme i odlazak u nadležnu pedijatrijsku ambulantu. Iako ovaj postupak može da deluje jednostavno, ima mnogo detalja koje treba znati kako se ne bi napravile uobičajene greške.

Merenje telesne temperature kod novorođenčeta
Kada se roditelji odlučuju za merenje temperature novorođenoj bebi? Najčešća situacija je ako im se učini da je beba previše topla na dodir.. Ponekad su prisutni znaci bolesti kod bebe (odbija da jede, previše je pospana, ima zapušen nos, itd.) – kada roditelji opravdano posegnu za termometrom.

Postoje različite vrste termometara za merenje telesne temperature. Klasičan termometar, sa živom, u najvećem delu sveta je standardni termometar, koji se najviše primenjuje. Sledeći koji je u upotrebi, i to mnogo više u razvijenim zemljama nego kod nas, jeste ušni termometar – koji se postavlja u ušni kanal, a vrednost temperature određuje znatno brže nego živin (za dve sekunde). Međutim, izuzetno je važno pravilno postavljanje u ušni kanal, pa svi koji koriste ovaj termometar – treba da imaju dovoljno iskustva kako ne bi došlo do pogrešnog merenja.

Kada je reč o živinom terometru, uobičajene su dve vrste merenja: aksilarno (postavljanje u predeo pazuha) i rektalno (postavljanje u čmar). Izuzetno je važno znati da se aksilarno merenje telesne temperature kod novorođenčeta ne primenjuje zbog nepreciznosti. Vrednost temperature koja treba da se meri je takozvana «unutrašnja temperatura». Manevrom spajanja nadlaktice i trupa sa termometrom između njih – kod starije dece i odraslih, imitira se «unutrašnja sredina». Ali, to je teško ostvarljivo kod novorođenčeta – prvo zbog male površine nadlaktice, a drugo zbog nestabilne termoregulacije i lakog rashlađivanja kože. Aksilarnim merenjem se, u stvari, dobija precizna temperatura kože, ali ne i «unutrašnja».

Kod rektalnog merenja, greška nije moguća ako se vrh termometra najpre premaže neutralnom mašću ili kremom, a zatim postavi dva do tri centimetra duboko u čmar. Pri postavljanju termometra ne treba strahovati od povrede – jer dubina nije velika, a vrh termometra je dovoljno zaobljen. Temperaturu treba meriti najmanje dva minuta, obično od dva do pet minuta..

Koja telesna temperatura je povišena?
Poznavanje vrednosti normalne i povišene telesne temperature većine ljudi je vezano za vrednosti aksilarne temperature. Tako se vrednost iznad 37 stepeni smatra povišenom. Vrednost od 37 do 38 stepeni je blago povišena temperatura (subfebrilnost), a vrednost iznad 38 stepeni se smatra visokom telesnom temperaturom (febrilnost).

Pošto se kod novorođenčeta telesna temperatura meri rektalno, roditelji treba da znaju da je rektalna temperatura normalno viša od aksilarne za oko 0,8 stepeni. Dakle, normalna rektalna temperatura je do 37,8 stepeni. Stoga, blago povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 37,8 do 38,8 stepeni, a visokom iznad 38,8 stepeni.

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Postovani, imam bebu od 4 meseca, pre mesec dana su izasli prvi zubici bez problema. Danas sam videla da joj krecu dvojke na gornjoj vilici. Javila joj se temperatura 37,8 i veoma je nervozna i placljiva, ali lepo jede. Da li su uzrok temperature zubici ili mozda nesto drugo? Hvala!

 2. Jovan says:

  Poštovani,nasa je beba stara 20 dana i jako halapljivo jede..pri tom brzom jedenju i gutanju stalno joj se desava da pocne kasljat jer joj valjda krivo ode mlijeko kad brzo gut..tako da zena mora svake 2 minute prekidat dojenje da bi dijete podigla da se nakaslje..
  sta nam preporucate i dali je to normalno?
  Inace dete normalno napreduje

  • MojPedijatar says:

   Kad beba sisa tu samo morate biti strpljivi, i da se drži uspravno posle podoja 15-tak minuta.

  • loreta says:

   Postovani beba stara mj ipo dana zadnja dva dana ima temp 37,2 C …uz to ima konstantno vec mj dana zelenu stolicu nekad ide prema krem strukturi al je najcesce vodenasta. Zanima me posto je na ad mlijeku jel oguce da je od njega sad nastupila neka reakcija jer nasa ped tvrdi da je normalna boja stolice svijetlo dotamno zelena i da ne mjenjam mlijeko.hvala

   • MojPedijatar says:

    Da – to je NORMALNA boja stolice za bebe na formuli i to NIJE za brigu!

    37,2 NIJE povisena temperatura!

 3. Ivana says:

  Postovani,imamo bebu od 6 ipo meseci. Od rodjenja ima konstantnu temperaturau37,2-37,3… radili smo sve briseve,mokracu,stolicu,ultrazvuk stomaka i sve je u najboljem redu… htela bih da cujem vase misljenje… Hvala unapred

 4. Gordana says:

  Imamo 4 meseca nemamo zubice ali se muci malo je pospana i nervozna ima temperaturu 37,9da li je to mogucnost temperature od zuba i kad da dam sirup

  • MojPedijatar says:

   Moguće je, a ako pređe 38, prvo se rahladi beba, pa.ako NE padne ispod 38 – može da se da ibuprofen ili paracetamol…

 5. Jovana says:

  Beba ima 2.5 meseca i nosic joj je zacepljen. Cuje se da krklja u “zadnjem delu” nosa, pa pumpica ne pomaze. Sta da radim ako joj se poveca temperatura? Kako uopste tako mala deca primaju terapiju?

  • MojPedijatar says:

   Za sada SAMO da se nosić redovno ispira!

   Ako dobije temp. preko 38.5 – prvo da se rashladi, a ako NE padne, obavezan je pregeled kod pedijatra.

 6. Aisa says:

  Pozdrav,beba ima 6.meseci…imala je temp.u toku noci 38.2.. onda tusiranje,parac.ali preko dana onda 39.1… vadili smo krv. CRP 8.2 leukociti 5,41.. inace nosic zapusen i kasljuca.. da li ukazuje na virus? Hvala unapred

 7. Tina says:

  Beba ima 2 meseca i 18 dana. Preksinoc je imala temp. 38.8 dala sam joj paracetamol i nakon sat vremena je spala. Nije imala ni juce u toku dana, sinoc oko pola jedan je imala 38.6 isto tako posle paracetamola je spala, danas nema. Nosic nije zapusen, ne kasljuca, lepo jede, ima normalnu stolicu. Samo non- stop gura ruke u usta i dosta “balavi”. Da li su mozda zubici krenuli?

Strana 3 od 6<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA