Povišena telesna temperatura novorođenčeta

Najčešće, prva pomisao kada se javi povišena telesna temperatura (febrilnost), jeste postojanje infekcije.

temperatura px

Foto: PIxabay

Febrilnost kod novorođene bebe ima daleko ozbiljnije značenje nego kod starije dece ili odraslih, a to upravo potiče od sumnje na infekciju.

Dve važne karakteristike infekcije novorođenčeta su veoma lako zahvatanje čitavog organizma i veoma brz razvoj u poređenju sa decom starijeg uzrasta.

Postupak koji bi roditelji trebalo da obave kod kuće je otkrivanje povišene telesne temperature na vreme i odlazak u nadležnu pedijatrijsku ambulantu. Iako ovaj postupak može da deluje jednostavno, ima mnogo detalja koje treba znati kako se ne bi napravile uobičajene greške.

Merenje telesne temperature kod novorođenčeta
Kada se roditelji odlučuju za merenje temperature novorođenoj bebi? Najčešća situacija je ako im se učini da je beba previše topla na dodir.. Ponekad su prisutni znaci bolesti kod bebe (odbija da jede, previše je pospana, ima zapušen nos, itd.) – kada roditelji opravdano posegnu za termometrom.

Postoje različite vrste termometara za merenje telesne temperature. Klasičan termometar, sa živom, u najvećem delu sveta je standardni termometar, koji se najviše primenjuje. Sledeći koji je u upotrebi, i to mnogo više u razvijenim zemljama nego kod nas, jeste ušni termometar – koji se postavlja u ušni kanal, a vrednost temperature određuje znatno brže nego živin (za dve sekunde). Međutim, izuzetno je važno pravilno postavljanje u ušni kanal, pa svi koji koriste ovaj termometar – treba da imaju dovoljno iskustva kako ne bi došlo do pogrešnog merenja.

Kada je reč o živinom terometru, uobičajene su dve vrste merenja: aksilarno (postavljanje u predeo pazuha) i rektalno (postavljanje u čmar). Izuzetno je važno znati da se aksilarno merenje telesne temperature kod novorođenčeta ne primenjuje zbog nepreciznosti. Vrednost temperature koja treba da se meri je takozvana «unutrašnja temperatura». Manevrom spajanja nadlaktice i trupa sa termometrom između njih – kod starije dece i odraslih, imitira se «unutrašnja sredina». Ali, to je teško ostvarljivo kod novorođenčeta – prvo zbog male površine nadlaktice, a drugo zbog nestabilne termoregulacije i lakog rashlađivanja kože. Aksilarnim merenjem se, u stvari, dobija precizna temperatura kože, ali ne i «unutrašnja».

Kod rektalnog merenja, greška nije moguća ako se vrh termometra najpre premaže neutralnom mašću ili kremom, a zatim postavi dva do tri centimetra duboko u čmar. Pri postavljanju termometra ne treba strahovati od povrede – jer dubina nije velika, a vrh termometra je dovoljno zaobljen. Temperaturu treba meriti najmanje dva minuta, obično od dva do pet minuta..

Koja telesna temperatura je povišena?
Poznavanje vrednosti normalne i povišene telesne temperature većine ljudi je vezano za vrednosti aksilarne temperature. Tako se vrednost iznad 37 stepeni smatra povišenom. Vrednost od 37 do 38 stepeni je blago povišena temperatura (subfebrilnost), a vrednost iznad 38 stepeni se smatra visokom telesnom temperaturom (febrilnost).

Pošto se kod novorođenčeta telesna temperatura meri rektalno, roditelji treba da znaju da je rektalna temperatura normalno viša od aksilarne za oko 0,8 stepeni. Dakle, normalna rektalna temperatura je do 37,8 stepeni. Stoga, blago povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 37,8 do 38,8 stepeni, a visokom iznad 38,8 stepeni.

Podeli:

Komentari

 1. SANJA says:

  Imam bebu sedam.meseci.Zanima me da li je 37.8 normalna rektalna temperatura

 2. Marina says:

  Poštovani, zanima me do koje vrednosti je normalna aksilarna temperatura kod bebe od osam meseci i da li je normalno da posle obroka bude povećana?hvala

  • MojPedijatar says:

   Do 37.5 se smatra normalna vrednost, ali je rektalna temperatura pouzdaniji parametar kod beba. Preko 38 “u guzi” se smatra povišenom.

   Obrok NE utiče bitno na promenu telesne temperature kod dece.

   • marina says:

    Hvala puno na odgovoru.Do koje vrednosti ne treba snizavati rektalnu temperaturu?

    • MojPedijatar says:

     Rektalna temperatira 38.5 ili veća, traži rashlađeivanje bebe, a kad je preko 39 treba dati antipiretik.

 3. Marija says:

  Postovani,imam bebu od dva meseca koja je dva dana imala temperaturu koja se kretala od37.5 do 38.5…uradili smo krvne analize i sve je bilo u redu. Nosic je malo zapusen,blago kasljuca, doji bez problema…interesuje me da li je tacno da ovako mala beba sa temperaturom zahteva hospitalizaciju? Sta je mogao da bude uzrok temperature? Uzgred,dobili smo samo paracetamol kao terapiju…hvala na odgovoru!

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se radi o prolaznoj virusnoj infekciji!

   Ako je beba dobro raspoložena kad NEMA temperaturu, a apetit je ok – samo da se prati.

 4. Sanja says:

  Ppstovani, bebe 5 meseci, temperarura 38,6 merimo je bezkontaktnim toplomerom, radili krvnu sliku, leukociti povecani, pije palitrex sirup na 8 sati po 2,5ml. Zanima me do koje visine temperature ne treba da brinemo?

  • MojPedijatar says:

   Nema tu striktnih granica – najvazniji je UZROK temperature, a to se NE može utvrditi bez pregleda.

 5. Ksenija says:

  postovanje,imam bebu staru 20 dana sa simptomima prehlade odnosno nos mu curi sto regulisemo ispiranjem fizioloskim rastvorom i ciscenjem vakum pumpicom,temperatura mu varira od 37.2-37.5 merena digitalnim toplomerom integrisanim u lažu. beba je cesto uplakana i trazi intenzivnije hranjenje(po nekad na svakih sat vremena) a nekad je potpuno spokojna do sl.hranjenja u periodu od 2,5-3 sata. inace ima zdrav apetit i na prvoj kontroli (10.dan) je dobila 500g
  interesuje me na osnovu ovih podataka da li mozete da procenite ima li potrebe za posetu pedijatra?

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od navedenog NE ukazuje da beba ima ozbiljan problem koji traži pregled!

   Jasno je da se radi o prehladi koja za sada traži samo redovno ispiranje nosića.

 6. Dubravka says:

  Poštovani doktore,
  Tema je suprotna od mog pitanja, al koji su razlozi da beba uvek ima temperaturu od 35.7-36? Najčešće je 35.8?
  Dal je to normalno da temperatura bude ispod 36?
  Merena je digitalni tiplomerom askrilno ili infracrvenim toplomerom na slepocnici.
  Unapred hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   ZDRAVE bebe (aktivne, lepo jedu i napreduju…) mogu imati ovu temperaturu koja je ZA TE BEBE potpuno normalna!

   Dakle, razloga za brigu nema, baš kao ni za merenje temperature.

 7. Jasmina says:

  Postovani,bebi curi nosic i to izbacuje kroz kaku(kaka je sluzava). Juce je prespavala gotovo ceo dan,samo se budila da jede,malo posle toga je budna i zaspi opet. Jutros je kakila 4 puta za redom u razmaku od 10 min od jedne do druge i nije do malopre. Danas isto dosta spava ali malo manje nego juce. Kada je budna beba je vesela i nasmejana. Sisa bez problema. Ali meni se cini da je vruca… Treba li da posetim pedijatra?

Strana 1 od 612345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA