Postoji li još uvek rahitis?

Nekada pravi «bauk» kada su bolesti ranog detinjstva u pitanju, rahitis je danas postao prava retkost. Bolji kontakt roditelja i lekara, bolja informisanost i dostupnost lekova su učinili da se generacije današnjih pedijatara sa ovom bolešću susreću samo u knjigama.

Rahitis je bolest koju, u užem smislu, izaziva nedostatak vitamina D, u dobu kada je on najpotrebniji za pravilan rast i razvoj dece. Vitamin D je «kontrolor» količine kalcijuma i fosfora – koji, putem hrane, preko creva dospevaju u telo. Svaki organizam se vitaminom D opskrbljuje na dva osnovna načina: unošenjem putem hrane (ili preparata – lekova), ili stvaranjem samog vitamina D (iz njemu sličnih materija) u koži, za šta je potrebna sunčeva svetlost.

Hronični nedostatak vitamina D u telu ima za posledicu smanjenje ukupne količine kalcijuma i fosfora, pa telo mora da reaguje, aktivirajući hormone, koji u krv ubacuju ove minerale iz telesnih rezervoara – kostiju. Naravno, to za posledicu ima poremećaj strukture kostiju, koji se relativno brzo klinički ispoljava.

Najčešće, hronični nedostatak vitamina D se ispoljava kod pacijenata kod kojih je rast najintenzivniji – dece uzrasta šest meseci do tri godine. Klasični simptomi ispoljavanja su: bolna osetljivost kostiju, deformiteti kostiju – zakrivljenost potkolenica, ispupčena grudna kost, deformitet lobanje, proširenje okrajaka kostiju podlaktice (naročito karakteristično), «brojanice» na rebrima. Deca su razdražljiva, a ukoliko problem dugo traje, evidentno je zaostajanje u rastu. Kao posledica niske vrednosti kalcijuma u krvi može da se javi slabost mišića ili grčevi. Vrednosti kalcijuma i fosfora u krvi su značajno snižene, a rendgenski snimak kostiju potvrđuje dijagnozu.

Drugi, znatno ređi razlozi za nastanak rahitisa će biti samo pomenuti: slični simptomi mogu da nastanu kod teških, hroničnih crevnih problema (malapsorpcija), kada samo crevo nije u stanju da prenese vitamin D u krv. Postoji i vrsta naslednog rahitisa, koji je u osnovi nesposobnost bubrega da zadrži u krvi dovoljnu količinu fosfora.

Ispoljeni rahitis se, nakon kompletne dijagnostike, uspešno leči samim vitaminom D, u terapijskim dozama. U roku od nekoliko nedelja se gube biohemijski pokazatelji bolesti, dok je za ispravljanje koštanih deformiteta potrebno nešto više vremena. Ipak, smatra se da svaki otkriveni i lečeni rahitis ne ostavlja nikakve, čak ni estetske posledice po rast kostiju, ukoliko je lečenje sprovedeno u fazi dok dete još raste.

Kako sprečiti rahitis?

Najvažniji način da do rahitisa ne dođe je prevencija. Rahitis je neophodno prevenirati sve dok je mleko osnovna hrana deteta, dakle obavezno u prvoj godini života. Majčino mleko, praktično, ne sadrži vitamin D, osim minimalne količine – koja iz krvi majke bude filtrirana u samo mleko. Da bi se u prvoj godini života kosti pravilno razvijale, potrebno je svakodnevno uzimati (prema preporuci Američke akademije za pedijatriju) bar 400 internacionalnih jedinica vitamina D. Ista akademija predlaže skalu preventivnih doza vitamina D i za druge uzraste dece, sve dok se rast ne okonča, ali ove preporuke treba uzeti uslovno, jer deca sa kompletnom i uravnoteženom ishranom nemaju potrebe za dodatnim vitaminom D.

Dakle, počev od 15. dana života, pa do navršene prve godine, daje se dodatni vitamin D (današnji standard su Vigantol kapi, jedna kap dnevno). Ukoliko je dete od prvih nedelja života na adaptiranom mleku, koje je dodatno vitaminizirano, ova količina se smanjuje na jednu kap svakog drugog dana.

Da li davanje vitamina D mora da se sprovodi do pune prve godine? Poželjno je, ali je dovoljno bezbedno prekinuti davanje i pre isteka prve godine – ako je dete ranije prihvatilo svaku vrstu hrane, ako se kvalitetno i raznovrsno hrani, kao i ako vremenski uslovi dozvoljavaju da dete provodi dovoljno vremena izloženo sunčevim zracima.

dr Zoran Brajković, pedijatar i anesteziolog

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra says:

  da li je moguce i pored lekova d vitamina b kompleksa da organizam idalje ne prihvata .gde se mozemo obratiti za savet i strucno misljenje po pitanju lecenja rahitisa

  • MojPedijatar says:

   Pedijatar – gastroenterolog je pravi specijalista za Vas.

   Da spremite nalaze i da se obavi konsultativni pregled.

 2. Mara says:

  Nista ne pisete o rahitisu koji se pojavi kod mladih u predpubertetskom dobu. I da li se vec primetne deformacije grudnog kosa kod decaka od 13 godina mogu ispraviti lecenjem? Hvala Mara.

  • MojPedijatar says:

   To je bolest koja se dijagnkstikuje u prvih par godina života.

   Deformacije grudnog koša se u uzrastu od 13 (na žalost) godina ne mogu lečiti vitaminima. Dete treba da pregleda dečji hirurg – ortoped, pa da se vidi ima li uopšte potrebe za lečnjem.

 3. Gordana Todorovic says:

  Molim vas,kod nase bebe,koja ima pune dve godine.Primetili smo krive nogice,od koleni pa dole.Od hrane koristi samo mleko,banane,plazmu i cokolino.To je jedino sto dete ljeli da jede.Pa vas molimo za savet.Drugu hranu ne zeli da jede,vec je odmah povrati.Interesuje nas,dali je moguce da dete ima nwdostatak vitamuna d.Dosta vremena je provodio vani.Molim vas za savet.Hvala

  • MojPedijatar says:

   To je moguće, ali to ipak pregledom mora da proveri Vaš pedijatar.

   Nezavisno od problema sa nogicama – ODMAH treba krenuti sa promenom ishrane deteta!!!

   Plazma i čokokino da se IZBACE pa da se krene sa zdravim obrocima – BEZ ustupaka i popuštanja!

 4. Ivan Stojkovic says:

  Dobar dan
  Zivim na Novom Zelandu, i dobio sam sina koji ima trenutno 3.5 meseca.
  Sin je rodjen normalan, apgar rezultat 9, 3.5kg i 58cm.
  Sada ima 6.2kg i 67cm.
  Majka je gubila mleko, vracali smo, ali se hrani skoro iskljucivo majcinim mlekom (sem kad smo dohranjivali u periodu od 2 nedelje).
  oko 2 meseca poceli smo da primecujemo mali deformitet grudnog kosa – kada stuca grudni kos ide ka unutra. Pokazali smo to pedijatru ovde i on je rekao da je normalno. Na moj komentar da niko u porodici to nema bar 4 kolena nazad i sa jedne i sa druge strane – on je rekao dogadja se. Nije pitao za izlaganje suncu niti suplementaciju, niti da li majka doji ili prihranjuje.
  Od tada je to dosta napredovalo, sada je vidno kad dise (grudi unutra) i rebra su ispala sa strane (asimetricno). Stalno je umoran, i stopala mu se mnogo znoje, ponekad i glava.

  Ovde deci koja se hrane iskljucivo mlekom ne daju vitamin D, vec preporucuju da se dete izlaze suncu (sto nama niko nije rekao i mi nismo radili uopste). Sada je ovde zima, i kisa pada po ceo dan, tako da od izlaganja suncu nema nista.
  Detetu i dalje nece da prepisu vitamin D, niti da urade test kolicine vitamina D u krvi.
  Majka je frustrirana i na izmaku snaga, sami smo ovde i bez podrske (sebe i ne pominjem).
  Dete pored toga ima i tihi reflux izazvan formulom (ne tolerise ni jednu koju smo mu dali, uspeo sam nekako da dobijem aminokiselinsku danas, probacemo) i vrlo malo spava, budi se u bolu – majka je 24 sata angazovana oko njega.

  Da li detetu da suplementiramo Vitamin D, koliko, i da li ce se ovaj deformitet moci ispraviti ukoliko suplementiramo i ja pocnem da radim vezbe sa njim cim bude sposoban? Da li suplementacija moze da se radi bez provere nivoa u krvi i bez opasnosti da kosti glave okostaju prevremeno?

  Izvinite na dugom postu, trenutno razmisljam da posaljem zenu u Srbiju kod majke, jer ovde nemamo nikakve podrske – ni socijalne ni zdravstvene.

  • MojPedijatar says:

   Kad je beba na mlecnoj formuli – nema potrebe da se dodaje vitamin d3, pošto skoro SVE formule sadrže ovaj vitamin.

   Ukoliko u ovoj specijalnoj formuli (koju sada koristite) NEMA vitamina d3, ima smisla da se daje 400 I.J. ovog vitamina na dan – dok ne stignu sunčani dani.

   Razvoj bebe i oblik grudnog koša treba da se prati, a tu je naprosto nemoguće dati bilo kakav komentar bez pregleda i praćenja deteta.

 5. Milena says:

  Nama je pedijatar rekao da se vigantol koristi do navresene prve godine deteta. Sada tek vidim da sam pogresila jer detetu nisam davala kapi cele zime. U martu puni 2 godine. Kakve posledice mogu biti zbog toga?

 6. Dzejna says:

  Dobro vece .
  Mom djecaku je 14mj. Iskljucivo dojena beba jos uvijek doji, jede sve od hrane.
  Kapi d sam mu davala samo prvi mjesec jer je imao strasne grceve.
  Hvala Bogu nema niakkvih problema on je jedan zdrav vesel djecak ali se ja mnogo bojim sada citajuci ovako postove da mu nedto ne bude jer nisam davala D vitamin. Da li je kasno da mu sada pocnem davati.

  Hvala lijepo

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZNO da, bez oddlaganja, pocnete da dajete vitamin d3.

   Uzmite Vigantol kapi, pa prvih.mesec dana dajte 2 kapi na dan, a potom 1 kap na dan, NAJMANJE 3 meseca!

 7. Maja Vukasin says:

  Postovani molim vas za savet….juce smo odveli dete kod doktora i on je urolog i dexiji hirurg….obavi je svoj pregled i skrenuo nam paznju na detetovo drzanje….ovako stoji u izvestaju.
  .postoje spatule elevate….harisonova uvala u razvoju i zablji stomak je znak krivljenja kicme u pocetnoj fazi…..dao nam je da opet koristi ad kapi…ali on preporucuje inekcije calciferolom i tako nesto…..kaze da sprecimo pojavu rahitisa….dete ima dve godine i pet meseci….a nas pedijatar nam nikad nista nije rekao….vidimo mi da dete ima ispupcen stomacic i da ima ima donji deo kicme kriv ali nam kazu to je normalno…..je li to nesto opasno i jesmo li mozda nesto zakasnili


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA